Νέα δεδομένα για το Βrexit

Πέρασε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης νόμος, ο οποίος δίνει το δικαίωμα στη βουλή να αποφασίσει για το χρόνο της παράτασης του άρθρου 50. Αποκλείεται με τον τρόπο αυτό το ενδεχόμενο μη-συμφωνίας για το Brexit.

Νέα δεδομένα για το Βrexit διαφαίνονται αμυδρά μετά την συνάντηση των ηγετών των δύο μεγάλων κομμάτων και την ψήφιση νόμου στη βουλή, η οποία αποκλείει το ενδεχόμενο μη-συμφωνίας για το Brexit. Με συνοπτικές διαδικασίες και μετά

από τρεις ψηφοφορίες στο βρετανικό κοινοβούλιο, πέρασε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης νόμος που δίνει το δικαίωμα στη βουλή να αποφασίσει για τον χρόνο της παράτασης του άρθρου 50, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο μη-συμφωνίας.

Προηγουμένως, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει το αδιέξοδο που η ίδια δημιούργησε, η βρετανίδα πρωθυπουργός είχε χθες συνάντηση δύο ωρών με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν. Εκπρόσωποι και των δύο πλευρών χαρακτήρισαν την συνομιλία θετική θεωρώντας ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τερέζα Μέι ήταν συγκαταβατική σε ένα από τα βασικά αιτήματα του Κόρμπιν σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας στην Τελωνειακή Ένωση. Αυτό τουλάχιστον υπονοεί σχετική δήλωση του Τζέφρι Κόξ, ανωτάτου νομικού συμβούλου της κυβέρνησης και συμμάχου της Τερέζα Μέι.

Παρά τα απαξιωτικά έως και εχθρικά σχόλια φανατικών αντιευρωπαϊστών στο κυβερνών κόμμα, η Τερέζα Μέι έχει πλέον πεισθεί πως ένα άναρχο Brexit θα έχει τεράστιο οικονομικό κόστος για τη χώρα. Επιπλέον θα προκαλέσει την οργή των πολιτών, ακόμα κι εκείνων που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε ακόμη μεγαλύτερη πολιτική και κοινωνική πόλωση.

Θα υπάρξει νέος κύκλος επερωτήσεων στη βουλή;

Δεν έχει γίνει γνωστό αν και πότε θα λάβει χώρα μία δεύτερη συνάντηση Μέι-Κόρμπιν. Παρόλα αυτά σήμερα τα τεχνικά επιτελεία της κυβέρνησης και των Εργατικών θα αξιολογήσουν τα όσα ειπώθηκαν και θα επεξεργαστούν προτάσεις και αντιπροτάσεις. Σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, η πρωθυπουργός θα στηρίξει νέο γύρο επερωτήσεων στο κοινοβούλιο, μεταξύ των οποίων και τη δική της, δηλαδή τη συμφωνία της με τις Βρυξέλλες. Παράλληλα, δεσμεύεται να σεβαστεί το αποτέλεσμα και να εφαρμόσει την πρόταση που θα περάσει πλειοψηφικά.

Από πλευράς Ευρώπης, η ανταποκρίτρια του BBC στις Βρυξέλλες μετέδωσε από το Βερολίνο ότι, εκτός του Brexit, μια από τις μεγάλες ανησυχίες της Άνγκελα Μέρκελ είναι, σε περίπτωση μη-συμφωνίας, το ενδεχόμενο επιστροφής της Ιρλανδίας στο παλιό καθεστώς του εμφυλίου πολέμου. Κάτι το οποίο εν δυνάμει μπορεί να αποσταθεροποιήσει όλη την Ευρώπη. Για το λόγο αυτό επικρατεί η άποψη ότι η καγκελάριος θα εγκρίνει όσο χρόνο ζητήσει το Λονδίνο, προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο. Η Μέρκελ μεταβαίνει σήμερα, μια εβδομάδα πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στο Δουβλίνο για να συνομιλήσει με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ.

Πηγή: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα