Νέες εντάξεις στους δασικούς χάρτες- Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες γης

Επεκτείνεται σταδιακά η ανάρτηση των δασικών χαρτών από τον Ιανουάριο ενώ ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις διευθύνσεις δασών Πέλλας, Καβάλας (Θάσου), Χανίων, Θεσπρωτίας, Ξάνθης, Αρκαδίας, Κυκλάδων, Φλώρινας, Λέσβου, Κιλκίς, Σερρών και Ζακύνθου.

Οι πολίτες της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, της Ημαθίας, της Χίου και των Τρικάλων παίρνουν την σκυτάλη και καλούνται να ακολουθήσουν την προκαθορισμένη διαδικασία προκειμένου να διεκδικήσουν την ιδιοκτησία τους και να αποδείξουν πως δεν βρίσκεται σε δασική έκταση, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Οι αναρτήσεις που έπονται αφορούν

τις περιοχές Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Πειραιά, Λάρισα και Μαγνησία και αναμένεται ότι μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί ανάρτησή τους.

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Για να δει ο πολίτης τον δασικό χάρτη, πρέπει να μπει στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου (www.ktimanet.gr).

O πολίτης μπορεί να αναζητήσει το ακίνητό του εστιάζοντας στις αεροφωτογραφίες ή χρησιμοποιώντας τις συντεταγμένες του.

Αν δεν ξέρει πώς να το κάνει, θα μπορεί να ζητήσει βοήθεια από δασολόγο ή μηχανικό.

Όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο θα πρέπει να απευθυνθούν είτε στα σημεία υποστήριξης ανάρτησης του δασικού χάρτη στο δασαρχείο της περιοχής τους είτε σε δασικό επιστήμονα (δασολόγο ή τοπογράφο).

Η αντίρρηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ίδιας ιστοσελίδας.

Στη συνέχεια εκδίδεται ο αριθμός λογαριασμού, πληρωμής του τέλους αντίρρησης, το οποίο πληρώνεται στην τράπεζα. Εντός 24ωρου από την πληρωμή του τέλους η αίτηση αντίρρησης κατοχυρώνεται και παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου.

Αφού κατοχυρωθεί η αντίρρηση με την πληρωμή του τέλους, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε τοπογράφο για να εκπονήσει τοπογραφικό διάγραμμα με τις συντεταγμένες του ακινήτου.

Παράλληλα θα πρέπει να συμβουλευτούν δασολόγο, ο οποίος θα αποφανθεί αν η γη τους είναι δάσος, δασική έκταση, χορτολιβαδική έκταση, κ.λπ. αλλά και να συνεργαστούν με δικηγόρο που θα συντάξει το κείμενο των αντιρρήσεων, με το οποίο θα θεμελειώσει έννομο συμφέρον και θα ετοιμάσει και τα στοιχεία του φακέλου.

Εφόσον η έκτασή σας έχει χαρακτηριστεί ΔΑ ή ΧΑ τότε μπορείτε: Να υποβάλετε αίτηση ατελώς στο δασαρχείο της περιοχής σας.

- Είτε για εξαγορά της έκτασης εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει προ του 1975.
- Είτε για χρήση (έγκριση επέμβασης) της έκτασης εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει μέχρι το 2007.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Keywords
Τυχαία Θέματα