Νεκρό νεαρό αγριόγιδο από πτώση στην Εγνατία Οδό (ΦΩΤΟ)

Ένα νεαρό αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra balcanica) σκοτώθηκε το Σάββατο 23 Μαΐου έπειτα από πτώση στο οδόστρωμά της Εγνατίας Οδού (κοντά στο Κηπουριό Γρεβενών). Το άτυχο ζώο ήταν ήδη τραυματισμένο, πιθανόν από επίθεση άλλου ζώου, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στην προσπάθειά του να διαφύγει έπεσε από ύψωμα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολύ σοβαρά στο κεφάλι και στα πλευρά.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ) και εκπρόσωπός της μετέβη στο σημείο μαζί με την Διεύθυνση Δασών

Γρεβενών. Το αγριόγιδο βρισκόταν ακόμα στη ζωή όταν το παρέλαβε η ΚΟΜΑΘ. Επικοινώνησαν άμεσα με την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για την διαχείριση του περιστατικού και τελικά αποφασίστηκε η μεταφορά του στο Κτηνιατρείο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στον Αετό Φλώρινας για περίθαλψη. Δυστυχώς όμως πριν φτάσει στο Κτηνιατρείο υπέκυψε στα τραύματά του.

To Αγριόγιδο

Το αγριόγιδο είναι το πιο αντιπροσωπευτικό, μεγάλο θηλαστικό των ψηλών βουνών της Ελλάδας. Ταυτόχρονα όμως είναι κι ένα από τα απειλούμενα ζώα της βαλκανικής χερσονήσου. Τρέφεται κυρίως με διάφορα ποώδη φυτά και συμπληρωματικά με φύλλα, κλαδιά δέντρων και λειχήνες. Ιδανικός βιότοπος είναι οι απότομες δασωμένες πλαγιές που καταλήγουν σε απόκρημνες κορυφές. Χαρακτηριστικό γνώρισμα, αρσενικών και θηλυκών, είναι τα όρθια και λυγισμένα προς τα πίσω -σαν αγκίστρι- κέρατα. Στην Ελλάδα συγκροτεί 30 πληθυσμούς, οι οποίοι απαντώνται στην οροσειρά της Πίνδου, στα βουνά της Στερεάς Ελλάδας, στον Όλυμπο, στη Ροδόπη και σε ορισμένα βουνά των Β-ΒΔ συνόρων. Το συνολικό πληθυσμιακό του μέγεθος σε εθνικό επίπεδο είναι μεταξύ 1.330 και 1.765 ατόμων. Θεωρείται σπάνιο, ακόμη και στις περιοχές που συγκεντρώνει τις υψηλότερες πληθυσμιακές πυκνότητες.

Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας χαρακτηρίζεται ως Σχεδόν Απειλούμενο. Είναι είδος προστατευόμενο και το κυνήγι του απαγορεύεται (ΝΔ 86/69) σε όλη τη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα