ΓΓ Δημόσιας Υγείας: Οι ροές προσφύγων συνεχίζονται ασταμάτητα

"Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προωθήσουν την αλληλεγγύη σε μεγαλύτερο βαθμό και να μοιραστούν την ευθύνη. Διαφορετικά, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα και επικίνδυνα .Είτε θα υπάρξει αλληλεγγύη και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε θα επικρατήσουν λογικές κλειστών συνόρων, ρατσισμού και ξενοφοβίας που θα διαλύσουν τον ευρωπαικό ιστό".

Τα παραπάνω τόνισε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, κατά την χθεσινή ημέρα των εργασιών της 68ης Συνόδου της Περιφερειακής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για την Ευρώπη που πραγματοποιείται στη Ρώμη,

με θέμα: "Μετανάστευση και υγεία - ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ".

Ανέφερε ότι "οι ροές συνεχίζονται ασταμάτητα" και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες από τον Ιανουάριο του 2018 αφίχθησαν 21.326 άνθρωποι στα νησιά του Αιγαίου. "Έως τον Σεπτέμβριο του 2018 ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που παραμένουν στην Ελλάδα ανήλθε σε πάνω από 58.000 άτομα. Από αυτούς 17.787 διαμένουν σε ηπειρωτικούς καταυλισμούς και 21.325 σε διαμερίσματα και άλλες εγκαταστάσεις τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στα νησιά (19.935 και 1.390 αντίστοιχα) Περίπου 19.000 διαμένουν στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη. Η Ελλάδα είναι το κυριότερο σημείο εισόδου για τους πρόσφυγες που διασχίζουν τη Μεσόγειο στο ταξίδι τους για την Ευρώπη", σημείωσε ο κ. Μπασκόζος.

Κατά την παρέμβαση του έδωσε έμφαση στον τρόπο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει το κρίσιμο πρόβλημα της υγείας προσφύγων και μεταναστών, στις πρακτικές της καθολικής πρόσβασης, της πρόληψης των ασθενειών, στον εμβολιασμό και την επιδημιολογική επιτήρηση. Τόνισε την απόλυτη ανάγκη να πορευθούν οι ευρωπαϊκές χώρες με αλληλεγγύη και ανάληψη του μεριδίου ευθύνης που αντιστοιχεί στην κάθε μια.

"Η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας τόσο για τους πρόσφυγες και μετανάστες όσο και για τον πληθυσμό υποδοχής υπήρξε ένας από τους πυλώνες της πολιτικής μας" , ανέφερε ο κ. Μπασκόζος, προσθέτοντας ότι "παρά την υπερβολική ροή προσφύγων, η Ελλάδα, κατάφερε να διατηρήσει τη διείσδυση των μεταδοτικών ασθενειών περιορισμένη, λόγω της συνεπούς επιτήρησης, αποτρέποντας έτσι φαινόμενα όπως η έκρηξη της επιδημίας ιλαράς, που δεν επεκτάθηκε στους προσφυγικούς πληθυσμούς".

Σημείωσε ωστόσο, ότι η διαχείριση του προσφυγικού πληθυσμού απαιτεί μια πολυτομεακή προσέγγιση με στόχο, κυρίως, την ένταξη των ανθρώπων στην κοινωνία των χωρών υποδοχής τους και τη δυνατότητα τους σε μια ζωή εκτός του περιορισμού ενός καταυλισμού.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα