Νίκος Τόσκας: Είναι κοντόφθαλμη πολιτική στόχευση να ζητούν την παραίτησή μου

«Σφίγγα» ως προς τις έρευνες που διεξάγονται για τους δράστες της επίθεσης στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ παραμένει ο Νίκος Τόσκας.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στο iefimeridα, απαντά ότι οι Αρχές εργάζονται ώστε όσο το δυνατόν πιο σύντομα να βρεθούν στα ίχνη των δραστών.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εναντίον του οποίου βάλλει η αντιπολίτευση, καταλογίζει μικροπολιτικές επιδιώξεις πίσω από τα πυρά που δέχεται και απαντά στους επικριτές του ότι η κριτική είναι χρήσιμη, αρκεί να βασίζεται σε στοιχεία

και να συνοδεύεται από ρεαλιστικές προτάσεις.

- Πόσο σας αιφνιδίασε η επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, κ. υπουργέ, με δεδομένο ότι πολλές φορές έχουν γίνει χτυπήματα στη Χαριλάου Τρικούπη;

Δεν ήταν η πρώτη φορά πράγματι. Παρόμοια περιστατικά είχαμε και τον Μάιο του 2014 στο ΠΑΣΟΚ, και τον Ιανουάριο του 2017, και το τρίτο περιστατικό τώρα.

- Παραμένουν στο σκοτάδι οι έρευνές σας όλο αυτό το διάστημα;

Προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε όλες τις ενδείξεις που υπάρχουν σε αυτές τις περιπτώσεις για να οδηγηθούμε σε κάποιο συμπέρασμα. Φυσικά και μας ανησυχούν αυτά τα περιστατικά αλλά εργαζόμαστε ώστε όσο το δυνατόν πιο σύντομα να είμαστε στα ίχνη των δραστών.

- Δηλαδή είστε αισιόδοξος ότι πολύ γρήγορα θα υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ των ερευνών σας;

Όπως σας είπα προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε κάθε πληροφορία και ήδη έχουν εντατικοποιηθεί οι έρευνες μετά τις κατευθύνσεις και του πρωθυπουργού και τις δικές μου. Έρευνες προς κάθε κατεύθυνση στο χώρο που έγινε το περιστατικό αλλά και στους ανθρώπους που πιθανόν να έχουν κάποια εμπλοκή. Επειδή όμως οι έρευνες συνεχίζονται δε θα μπω σε υπηρεσιακά θέματα με περισσότερες λεπτομέρειες.

- Η αίσθησή σας είναι ότι κάποιος ήθελε νεκρούς τη συγκεκριμένη βραδιά; Ήταν η τηλεοπτική αντιπαράθεση των υποψηφίων προέδρων του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Υπήρχε κόσμος στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και φρουροί αστυνομικοί;

Κοιτάξτε…Οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι η στόχευση ήταν προς την κατεύθυνση του αστυνομικού. Αυτό μας δημιουργεί ερωτήματα αλλά και συσχετισμούς με την ενέργεια που είχε γίνει τον Ιανουάριο του ’17.Από εκεί και πέρα, πολλοί μπορεί να έχουν επωφεληθεί από αυτή την ενέργεια αν και χωρίς να έχουν καμία σχέση με αυτή, αλλά έχουν όφελος. Και οι συγκεκριμένοι που τη σχεδίασαν ακριβώς τη σχεδίασαν σε κρίσιμη πολιτική στιγμή προκειμένου να την εκμεταλλευτούν. Η Δημοκρατία όμως είναι πολύ ισχυρή στη χώρα μας και οι σκοποί αυτών των ανθρώπων δεν πρόκειται να πετύχουν.

Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν ήθελαν να εκφοβίσουν ή να σκοτώσουν. Το μείζον είναι να αποκαλυφθούν και να μπει τέλος στις ενέργειές τους αλλά και στη στόχευσή τους που είναι επικίνδυνη για τη χώρα.

Ο φρουρός θα μπορούσε να έχει σκοτωθεί. Κι εδώ προκύπτουν ερωτήματα για το ποιόν αυτών των ανθρώπων οι οποίοι αδίστακτα πυροβόλησαν έναν απλό αστυνομικό που έκανε τη δουλειά του, του φρουρού στη συγκεκριμένη θέση.

- Μα ποιος μπορεί να θέλει νεκρούς και για ποιο σκοπό;

Νεκρούς μπορεί να θέλουν αυτοί που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα για να ψαρέψουν μετά σε ένα κλίμα «θολό» και επικίνδυνο. Και φυσικά αυτό δεν πρόκειται να τους το επιτρέψουμε. Ίσως τρίβουν τα χέρια τους και κάποιοι άλλοι που ίσως να επιδιώκουν «θολό» περιβάλλον αλλά και σε αυτούς δε θα το επιτρέψουμε. Η Δημοκρατία μας είναι πολύ σταθερή όπως και η πορεία της χώρας, μετά τα σκαμπανεβάσματα και τους δύσκολους καιρούς που περάσαμε.

- Όμως, κ. υπουργέ, μετά από τρεις επιθέσεις στο ίδιο σημείο, δικαιολογημένα -θα μπορούσε να πει κανείς- ζητά την παραίτησή σας και η Φώφη Γεννηματά αλλά και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Εγώ θυμάμαι άλλες εποχές που γίνονταν τρομοκρατικές επιθέσεις και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος πρότασσε την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών και δεν προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά τέτοιες εγκληματικές ενέργειες. Τώρα αν κάποιοι νομίζουν ότι θα ωφεληθούν στις επικείμενες κομματικές εκλογές, αυτό δείχνει καιροσκοπισμό και κοντόφθαλμη πολιτική στόχευση.

- Μα δεν είναι μόνο όσοι έχουν εκλογές μπροστά τους... Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για γενικευμένη ανομία κάνει λόγο, βασιζόμενος και στην κατάσταση που επικρατεί στα Εξάρχεια και αλλού στην Αττική.

Αυτά τα περί «γενικευμένης ανομίας» τα κατέρριψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν από λίγα 24ωρα στη Βουλή παρουσιάζοντας αναλυτικά στατιστικά στοιχεία και από αυτό το σημείο και πέρα κάποιοι δε μπορούν να παραβλέπουν αριθμούς και να κατασκευάζουν δικά τους πλαστά συμπεράσματα. Υπάρχουν προβλήματα σε ορισμένες περιοχές συσσωρευμένα και από παλιότερες περιόδους. Και αυτά προσπαθούμε να επιλύσουμε.

- Οι προηγούμενοι φταίνε για αυτά που συμβαίνουν τώρα, ή και εσείς;

Η κριτική πρέπει να υπάρχει, αλλά βασιζόμενη σε πραγματικά στοιχεία και πρέπει να ακολουθείται από προτάσεις συγκεκριμένες και ρεαλιστικές κι όχι προτάσεις του στυλ «επελαύνουμε και μέσα 12 η σε 24 ώρες αντιμετωπίζουμε τέτοιες περίπλοκες καταστάσεις» και καταστάσεις δεκαετιών.

Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι από κάθε πλευρά είναι δυνατό ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των πολιτών που ζουν σε αυτές τις περιοχές και να μειωθεί και η επιρροή εκείνων που νομίζουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ρήξης και μέσα από συνθήκες ρήξεις να φτιάξουν το δικό τους κόσμο. Ο δικός τους κόσμος δεν έχει σχέση με τη βελτίωση των συνθηκών των πολιτών. Έχει σχέση με καταστάσεις φαντασιακές και με ρήξεις τέτοιες που ιστορικά δεν οδήγησαν πουθενά.

Οι αντίπαλοί σας σας καταλογίζουν ότι «χαϊδεύετε» και «ανέχεστε» τον Ρουβίκωνα. Ακόμα κι αν κάποιος δεν συμμεριστεί την κριτική αυτή, δε μπορεί παρά να δει ένα είδος ανοχής στην ακτιβιστική δράση

Ο Ρουβίκωνας, όταν υπερβαίνει τα νομικά όρια, έχει τις επιπτώσεις. Οδηγείται στη Δικαιοσύνη και μέχρι εκεί είναι η αρμοδιότητα των αστυνομικών αρχών. Από εκεί και πέρα αν κάποιος θέλει να απαγορευτεί η ρίψη προκηρύξεων ή η αποδοκιμασία ή η διαμαρτυρία να το πει καθαρά.

Είμαστε διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις υπέρβασης, καταστάσεις παραβατικότητας, αλλά υπάρχουν στη Δημοκρατία κανόνες που πρέπει να τηρούνται.

Είναι τήρηση κανόνων οι «θεατές» αστυνομικοί;

Η αντίληψη της λεγόμενης «μηδενικής ανοχής» και της μαζικής επίθεσης των αστυνομικών αρχών, είναι αντιλήψεις που δεν έχουν σχέση με τη Δημοκρατία. Πρέπει ισόρροπα να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και με αναλογικότητα. Δε μπορείς να εξαντλείς τη δύναμη και την αυστηρότητα σε ένα μικρό ή περιορισμένο γεγονός. Δε σκοτώνεις ένα κουνούπι με μπαζούκα.

Κάποιοι υποψιάζονται ότι κάνατε επικοινωνιακή διαχείριση εντείνοντας τις συλλήψεις, τις ημέρες πριν την ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να πάει η κυβέρνηση με καλύτερους όρους στην αντιπαράθεση στη Βουλή.

Λέτε να έχουμε τόσες μαγικές ικανότητες ώστε να συλλαμβάνουμε όποιον θέλουμε και όποτε θέλουμε;

Μακάρι να υπήρχαν τέτοιες δυνατότητες. Οι συλλήψεις αυτών των ημερών ήταν αποτέλεσμα οργανωμένης και πολύ συστηματικής δουλειάς. Η ΕΛΑΣ έδειξε ότι σε πολύ μικρό χρόνο μπορεί να αντιμετωπίζει καταστάσεις. Αυτό το έδειξε η ταχύτατη διαλεύκανση των υποθέσεων στις οποίες αναφερθήκατε αλλά και άλλων ακόμη.

πηγή: iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα