Ο ανδριάντας του Ίωνα Δραγούμη επέστρεψε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Την ημέρα που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη δολοφονία του Ίωνα Δραγούμη επέλεξε ο δήμος Θεσσαλονίκης για να επανατοποθετήσει τον ανδριάντα του μεγάλου διπλωμάτη, πολιτικού και λογοτέχνη, στο κέντρο της πόλης.

Ο ανδριάντας που είχε απομακρυνθεί από την πλατεία Μακεδονομάχων και παρέμενε παρατημένος στην περιοχή των σφαγείων, επέστρεψε στο κέντρο της πόλης, απέναντι από το Βασιλικό Θέατρο, στο πάρκο της

ΧΑΝΘ.

Παρόντες στη σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε πέρα από τον οικοδεσπότη, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, ήταν ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου εκπρόσωποι του Γ' Σώματος Στρατού και των σωμάτων ασφαλείας καθώς και μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων “ Ο Παύλος Μελάς”.

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση ενώ στο τέλος της τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην του Ίωνος Δραγούμη και έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο έργο φιλοτεχνήθηκε από τον Γιάννη Παππά το 1992 και βρισκόταν στην πλατεία Μακεδονομάχων. Στη βάση του αγάλματος είναι χαραγμένη η φράση: «Αν τρέξουμε να σώσουμε την Μακεδονία, εμείς θα σωθούμε».

Σε δηλώσεις του ο κ. Ζέρβας επισήμανε ότι: " Σήμερα συμπληρώνονται 100 χρόνια από την δολοφονία και εκτέλεση του Ίωνα Δραγούμη. Είναι μια ημέρα μνήμης για αυτό το στυγερό έγκλημα καθώς και μια μέρα περισυλλογής για το που μπορεί ο διχασμός να οδηγήσει τους Έλληνες με αφορμή αυτού του είδους τις ενέργειες".

Από την πλευρά του ο κ. Καράογλου τόνισε ότι συγχαίρει την απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης για την αποκατάσταση του ανδριάντα του Ίωνος Δραγούμη. " Συντηρεί την ιστορική μνήμη ενός προσώπου που για εμάς του Μακεδόνες αποτελεί σύμβολο" σημείωσε ο υφυπουργός.

Ο Ίων Δραγούμης

Ο Ιωάννης Δραγούμης, γνωστός σε όλους ως Ίων, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Σεπτεμβρίου του 1878. Ήταν διπλωμάτης, πολιτικός και λογοτέχνης. Υπήρξε βασικός οργανωτής των ελληνικών κοινοτήτων κατά τον Μακεδονικό αγώνα, ενώ πρωταγωνίστησε στο γλωσσικό κίνημα του δημοτικισμού. Δολοφονήθηκε στις 31 Ιουλίου 1920 στην περιοχή Αμπελοκήπων της Αθήνας, από το Βενιζελικό στρατιωτικό σώμα ασφαλείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα