Ο νεογνολόγος Αντ. Δαρζέντας αποκαλύπτει αλήθειες και ψέματα για το εμβόλιο της ιλαράς

Ολοένα και αυξανόμενα είναι τα κρούσματα της ιλαράς στην Ελλάδα, με μια ταυτόχρονη αύξηση των θυμάτων. Πολλοί, και κυρίως οι επιστήμονες, επιμένουν στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ενώ στον αντίποδα δεν είναι λίγοι εκείνοι, που στρέφονται κατά των εμβολίων και εκτοξεύουν τα βέλη τους κατά των φαρμακοβιομηχανιών.

Ο παιδίατρος- νεογνολόγος, Αντώνης Δαρζέντας, το περασμένο Σάββατο, από τη σκηνή του TEDx Thessaloniki, προσπάθησε να καταρρίψει τους μύθους

και τις παρανοήσεις, που πλανώνται γύρω από τον εμβολιασμό. «Τα εμβόλια και το καθαρό νερό αποτελούν τις σημαντικότερες ιατρικές παρεμβάσεις και σώζουν 3 εκατομμύρια ζωές στον κόσμο κάθε χρόνο», ανέφερε ο κ. Δαρζέντας, θέλοντας να υπογραμμίσει πως τα εμβόλια είναι η σημαντικότερη ιατρική εφεύρεση της σύγχρονης ιστορίας.

Η μύθος του αντιεμβολιαστικού κινήματος και η κατάρριψή του

«Ξαφνικά, ήρθε η μόδα του αντιεμβολιασμού», είπε ο ίδιος. Το 1998, ο Βρετανός δρ. Άντριου Γουέκφιλντ δημοσίευσε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» ένα άρθρο στο οποίο συνέδεε το εμβόλιο Mmr (κατά της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς) με την κολίτιδα και διάφορες διαταραχές που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Έτσι, πυροδότησε μια σειρά αντιδράσεων, που οδήγησε στη δημιουργία ενός αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Ωστόσο, από το βήμα του TEDx Thessaloniki, ο κ. Δαρζέντας κατέρριψε ένα- ένα τα επιχειρήματα των μελών του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Εξήγησε δε πως ο Γουέικφιλντ επεξεργάστηκε μόλις 12 δείγματα, γεγονός που δεν του επέτρεπε να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα. Τελικά, αποδείχθηκε πως ο Γουέικφιλντ είχε παραποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνας του και πως είχε χρηματιστεί από δικηγόρους, οι οποίοι ασχολούνταν με μηνύσεις κατά φαρμακευτικών εταιρειών. Τότε το «The Lancet» απέσυρε τη μελέτη, ενώ απαγορεύτηκε στον Άντριου Γουέικφιλντ να ασκεί την ιατρική στη Βρετανία.

Τα εμβόλια έχουν σώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ζωές έως τώρα και συνεχίζουν να σώζουν ακόμα και σήμερα 3 εκατομμύρια ζωές τον χρόνο, ενώ χάρη σε αυτά άλλοτε θανατηφόρες ασθένειες έχουν εκλείψει ή περιοριστεί σημαντικά.

Η ανοσία της αγέλης

Παράλληλα, ο Αντώνης Δαρζέντας τόνισε ότι η φυσική νόσηση δεν είναι προτιμότερη από τον εμβολιασμό, καθώς μπορεί να έχει παρενέργειες. Αναφερόμενος στην ανοσία της αγέλης, εξήγησε πως αυτή έχει εκλείψει στις μέρες μας εξαιτίας του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Πολλοί είναι οι γονείς, που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κι αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις, ειδικότερα αν το δούμε μέσα από αριθμούς. Ο κ. Δαρζέντας παρομοίασε το να μην εμβολιάζει κάποιος το παιδί του, με το να περνά ένα κόκκινο φανάρι στο δρόμο ή να οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα της εθνικής οδού.

Ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων, που πέθαναν από ιλαρά, είναι άτομα που δεν εμβολιάστηκαν όχι γιατί δεν ήθελαν, αλλά γιατί δεν μπορούσαν ή δεν πρόλαβαν. Για παράδειγμα, μικρά βρέφη κάτω τους έτους και άτομα με νοσήματα που δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν. Για το λόγο αυτό, όπως επισημαίνει ο κ. Δαρζέντας, ο πληθυσμός πρέπει να είναι σωστά εμβολιασμένος, ώστε να μπορέσει να προστατεύσει και τα μέλη του που δεν μπορούν να προστατευθούν.

Οι επιπτώσεις του αντιεμβολιασμού σε αριθμούς

Τα στοιχεία και οι αριθμοί, που προκύπτουν είναι συγκλονιστικά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα θύματα του πολέμου στη Συρία, τα επτά αυτά χρόνια, φτάνουν τις 450 χιλιάδες. Μόνο από ηπατίτιδα B πεθαίνουν στον κόσμο κάθε χρόνο λόγω μη διαθεσιμότητας εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες περίπου 750 χιλιάδες άνθρωποι, οι 300 χιλιάδες από καρκίνο του ήπατος, που προκαλεί η ηπατίτιδα.

Μιλώντας δε για την εμπειρία του όλα αυτά τα χρόνια, από τα περίπου 80.000 εμβόλια, που έχει κάνει σε παιδιά, δεν έχει συναντήσει ποτέ κάποια αρνητική επιπλοκή στην υγεία τους. Ακόμη, τόνισε και πάλι πως το να μην εμβολιάζει κανείς το παιδί του αποτελεί καθαρά αντικοινωνική συμπεριφορά, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο άλλους συνανθρώπους μας, μέλη ευάλωτων ομάδων.

«Κι ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες τα παιδιά κάνουν ουρές για να κάνουν τα σωτήρια αυτά εμβόλια, στις χώρες της δύσης βλέπουμε αναστροφή της πορείας. Ήμουν αρκετά χρόνια γιατρός σε μονάδα εντατικής νεογνών και παίδων. Έχω δει παιδιά σαν τα δικά σας και τα δικά μου, να πεθαίνουν μπροστά μου σε διάστημα λίγων ωρών, από πνευμονιόκοκκο και ιλαρά. Δε θα ξαναδώ. Χάρη στα εμβόλια», σημείωσε κλείνοντας την ομιλία του.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού, 23-29 Απριλίου 2018

Αξίζει να σημειωθεί πως από σήμερα διανύουμε την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού, έως και τις 29 Απριλίου 2018, με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) να επισημαίνει, από την πλευρά του, την αναγκαιότητα και τα οφέλη του εμβολιασμού.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, η οποία εφαρμόζεται από τα κράτη μέλη και συντονίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Για μία εβδομάδα, όλες οι χώρες ενώνουν τις προσπάθειές τους υιοθετώντας κοινό σύνθημα, που φέτος είναι "Protected Together, #Vaccines Work”, οργανώνοντας δραστηριότητες με κύριο σκοπό την ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τα οφέλη των εμβολίων σε κάθε στάδιο της ζωής, ως ατομικό δικαίωμα και κοινωνική ευθύνη.

Την Πέμπτη 26 Απριλίου 2018, από τις 10:00 έως τις 16:00, εξειδικευμένο προσωπικό θα βρίσκεται στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα και τα πλεονεκτήματα των εμβολιασμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα