Ο Παυλόπουλος εξηγεί πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις
Τις ιδέες και τις απόψεις του για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και το κατοχικό δάνειο, εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το άρθρο του ΠτΔ έχει ως εξής:
«Διευκρινίζω ότι έχουμε να κάνουμε με δύο εντελώς διαφορετικά, από νομική άποψη, θέματα. Ήτοι:
Ι. Πρώτον, με το κατοχικό δάνειο προς τη Γερμανία, το οποίο συνήφθη υποχρεωτικώς –ορθότερα με καταναγκαστικό και εκβιαστικό τρόπο- μεταξύ της κατοχικής Ελληνικής
Α. Σ’ αυτήν την απαίτηση προστίθενται ποσά τα οποία προκύπτουν από συναφείς προς τη δανειακή σύμβαση αιτίες, όπως είναι ιδίως οι τόκοι υπερημερίας λόγω μη έγκαιρης εξόφλησης.
Β. Για την απαίτηση αυτή δεν τίθεται ούτε θέμα παραγραφής ούτε θέμα παραίτησης. Τίθεται μόνο ζήτημα συνολικού υπολογισμού της ως σήμερα. Ας σημειωθεί ότι η ελληνική θέση γίνεται νομικώς τόσο περισσότερο ισχυρότερη, όσο ήδη από την κατοχική περίοδο είχε αρχίσει η αποπληρωμή του δανείου, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά κατά καιρούς.
ΙΙ. Και, δεύτερον, με τις αποζημιώσεις λόγω ανθρώπινων θυμάτων και υλικών καταστροφών στην Ελλάδα από τις δυνάμεις κατοχής.
Α. Επισημαίνω πριν απ’ όλα ότι το 1946, στη Διάσκεψη των Παρισίων, είχε προσδιορισθεί ένα –κατά προσέγγιση- ποσό τέτοιων αποζημιώσεων προς την Ελλάδα ύψους 7,5 δισ. δολαρίων.
Β. Κυρίως δε τονίζω με έμφαση ότι το 1953, με τη Συμφωνία του Λονδίνου, δεν «χαρίσθηκαν» στη Γερμανία οι οφειλές της λόγω πολεμικών αποζημιώσεων, όπως η γερμανική πλευρά «τεχνηέντως» φαίνεται να διατείνεται. Η Συμφωνία αυτή απλώς έθεσε «σε αδράνεια» τις οφειλές της Γερμανίας ως την υπογραφή, κατά το Διεθνές Δίκαιο (Δίκαιο του Πολέμου) «Συμφώνου Ειρήνης» μεταξύ της τελευταίας και των Δυνάμεων που νίκησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται νομικώς για ένα είδος «αναβλητικής αίρεσης» (latosensu) σχετικά με την εξόφληση των υποχρεώσεων της Γερμανίας, επειδή τότε θεωρήθηκε ότι αυτή δεν διέθετε –πρωτίστως λόγω της διαίρεσής της σε Δυτική και Ανατολική- την κατά το διεθνές δίκαιο απαιτούμενη πολιτειακή υπόσταση για ανάληψη και εκπλήρωση συναφών υποχρεώσεων.
1. Τούτο –ήτοι η ικανότητα σύναψης «Συμφώνου Ειρήνης»- επήλθε το 1990. Όταν μετά την επανένωση της Γερμανίας η τελευταία απέκτησε ενιαία νομικώς πολιτειακή υπόσταση και κυριαρχία. Ειδικότερα το 1990 υπογράφηκε το λεγόμενο «Σύμφωνο 2 + 4» μεταξύ της ενωμένης πλέον Γερμανίας και ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, Γαλλίας και Αγγλίας.
2. Γίνεται δε σήμερα γενικώς και επισήμως δεκτό –και de facto το έχει αποδεχθεί και η Γερμανία, αφού στη βάση αυτή στηρίζει την εν γένει κυριαρχία της- ότι το ως άνω Σύμφωνο επέχει τη θέση του «Συμφώνου Ειρήνης» που περιγράφει, κατά το Διεθνές Δίκαιο, η προαναφερόμενη Συμφωνία του Λονδίνου του 1953. Και τούτο διότι μόνον έκτοτε η Γερμανία μπορούσε να υπογράψει ένα τέτοιο «Σύμφωνο», δεδομένου ότι μόνο τότε, όπως ήδη τόνισα, απέκτησε την ενότητά της και την ενιαία κυριαρχία της μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Γ. Το «Σύμφωνο 2 + 4» καλύπτει, λόγω της νομικής φύσης του αλλά και γενικότητάς του, και τα μη συμβαλλόμενα πλην όμως παθόντα από την γερμανική κατοχή κράτη, όπως η Ελλάδα. Είναι δηλαδή νομικό κείμενο γενικής εφαρμογής.
Δ. Η από ελληνικής πλευράς νομική βάση των αποζημιωτικών απαιτήσεων κατά της Γερμανίας βρίσκει σταθερό έρεισμα κυρίως στις διατάξεις του άρθρου 3 της Δ΄ Σύμβασης της Χάγης του 1907, οι οποίες κωδικοποίησαν και τις ως τότε διατάξεις του Δικαίου του Πολέμου. Κατά τις διατάξεις αυτές «ο εμπόλεμος όστις ήθελε παραβιάσει τας διατάξεις του Κανονισμού θα υποχρεούται, αν συντρέχει λόγος, εις αποζημίωσιν, θα είναι δε υπεύθυνος δια πάσας τα πράξεις τας διαπραχθείσας υπό των προσώπων των μετεχόντων της στρατιωτικής του δυνάμεως». Επέκεινα οι διατάξεις των άρθρων 46 και 47 του «Κανονισμού Νόμων και Εθίμων του Πολέμου στην ξηρά», ο οποίος είναι προσαρτημένος στη Δ΄ Σύμβαση της Χάγης του 1907, καθιερώνουν και τις δύο θεμελιώδεις αρχές του Δικαίου του Πολέμου, ήτοι τις αρχές της προστασίας του σεβασμού του Ανθρώπου και της ατομικής ιδιοκτησίας. Όλες αυτές τις αρχές επικαιροποίησε η απόφαση του Διεθνούς Στρατιωτικού Δικαστηρίου της Νυρεμβέργης του 1946.
1. Αυτό είχε αποδεχθεί, έναντι της ελληνικής Κυβέρνησης, επισήμως το 1965 ο τότε Καγκελάριος ΛούτβιχΈρχαρτ.
2. Ο ίδιος δε είχε τότε μιλήσει για επανορθώσεις ύψους 500 εκ. γερμανικών μάρκων.
ΙΙΙ. Η σχετικώς πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, με την οποία απορρίφθηκε ιταλικό αίτημα –υπήρχε και παρέμβαση Ελλήνων διαδίκων- για πολεμικές αποζημιώσεις έναντι της Γερμανίας, ουδόλως αλλάζει τα προαναφερόμενα νομικά δεδομένα και επιχειρήματα υπέρ της Ελλάδας. Και τούτο διότι η ως άνω απόφαση εκδόθηκε ύστερα από προσφυγή ιδιωτών. Τώρα γίνεται λόγος για απαιτήσεις του Ελληνικού Κράτους, κατά το Διεθνές Δίκαιο, τόσο για εξόφληση του κατοχικού δανείου όσο και για την καταβολή αποζημιώσεων λόγω των «πεπραγμένων» των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.
Α. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, το ελάχιστο των κατά τα προαμνημονευόμενα ελληνικών απαιτήσεων έναντι της Γερμανίας είναι σήμερα, περίπου, 60 δισ. ευρώ από το κατοχικό δάνειο και 110 δισ. ευρώ λόγω αποζημιώσεων. Ήτοι σύνολο, περίπου, 170 δισ. ευρώ. Αλλ’ αυτό είναι θέμα ειδικότερου υπολογισμού, ο οποίος θα γίνει με την επιμέλεια των αρμόδιων ελληνικών κρατικών αρχών.
Β. Και κάτι τελευταίο: Η σημερινή ευρωπαϊκή συγκυρία, η οποία χαρακτηρίζεται και από την ανάγκη οριοθέτησης των υποχρεώσεων των χωρών της ευρωζώνης ως προς την επίτευξη βασικών δημοσιονομικών στόχων –μεταξύ των οποίων προέχουσα θέση κατέχει το δημόσιο χρέος κάθε χώρας-μέλους- επιβάλλει και την επίλυση των μεταξύ των χωρών αυτών κάθε είδους συναφών διαφορών, με βάση το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μπήκε με πόνους στην κοιλιά και συσπάσεις εγκυμοσύνης - Δυστυχώς η 11χρονη, είχε μαύρη συνέχεια
- Για πρώτη φορά! Ο Χρήστος Δάντης ποζάρει με τον 18χρονο κούκλο γιο του από τον γάμο του με την Τοπάζη [photo]
- Φέρτε μας το VAR ή ξένους διαιτητές
- Πώς η δοκιμή παπουτσιών λίγο έλειψε να αποβεί μοιραία για ένα 4χρονο κορίτσι
- 63 χρόνια Σεπτεμβριανά: Ο ρόλος της Τέχνης στη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης
- Ιατρική έρευνα: Μάθε από ποια ασθένεια κινδυνεύεις, ανάλογα με τον μήνα που γεννήθηκες
- Γιώργος Μαυρίδης: Το απίστευτο σχόλιό του για τον γάμο του Τανιμανίδη και της Μπόμπα
- Το σούπερ μάρκετ που θέλει να αλλάξει τον χάρτη στην Αθήνα
- Μειώσεις-σοκ στις συντάξεις χηρείας -Κόβουν από τώρα την προσωπική διαφορά
- «Μεταγραφή» που θα σαρώσει στην ΑΕΚ - «Προσθήκη» που... αλλάζει τα πάντα για Μαρίνο!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις thestival.gr
- ΠΡΙN ΛΙΓΟ: Φωτιά σε ξερά χόρτα έξω από την Θεσσαλονίκη
- Το VIDEO της παρακάμερας από τη νίκη του ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη
- Λύση στα ζητήματα του παρεμπορίου και της υψηλής φορολογίας ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΣΘ από τον Αλ. Τσίπρα
- Περισσότεροι από 20.000 οι δρομείς στον 7ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαμαραθώνιο Θεσσαλονίκης
- Σύσκεψη φορέων της Θεσσαλονίκης ενόψει ΔΕΘ
- Ένωση Κεντρώων: Εγκληματικά για τα εθνικά μας συμφέροντα η συμφωνία των Πρεσπών
- Ν. Παρασκευόπουλος: Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο οι επιθέσεις στον "νόμο Παρασκευόπουλου"
- VIDEO μέσα από την κερκίδα: Η στιγμή που "εκτοξεύτηκε" η φωτοβολίδα στη Νέα Σμύρνη
- Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ: Σε όλα είμαστε νόμιμοι
- Τελευταία Νέα thestival.gr
- Ο Παυλόπουλος εξηγεί πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις
- Κυρ. Μητσοτάκης: Τσίπρας, Καμμένος, Κοτζιάς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια
- Λύση στα ζητήματα του παρεμπορίου και της υψηλής φορολογίας ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΣΘ από τον Αλ. Τσίπρα
- Σύσκεψη φορέων της Θεσσαλονίκης ενόψει ΔΕΘ
- Περισσότεροι από 20.000 οι δρομείς στον 7ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαμαραθώνιο Θεσσαλονίκης
- Στα 60 τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Κεντρική Μακεδονία
- VIDEO μέσα από την κερκίδα: Η στιγμή που "εκτοξεύτηκε" η φωτοβολίδα στη Νέα Σμύρνη
- ΠΡΙN ΛΙΓΟ: Φωτιά σε ξερά χόρτα έξω από την Θεσσαλονίκη
- Αλ. Τσίπρας: Η υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων σηματοδοτεί την έξοδο από τα μνημόνια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τοπικό πάχος: Είναι εφικτή η μείωση του λίπους στην κοιλιά;
- 18 τραυματίες είναι ο απολογισμός της διαδήλωσης στο Κέμντις, στη Γερμανία [vid]
- Στήριξη της οικονομίας υπόσχονται οι τραπεζίτες
- Ελληνική τετράδα στο Ευρωπαϊκό πινγκ πονγκ
- Πανήγυρις Ι.Ν Αγίας Σοφίας Ξηρόβρυσης Χαλκίδος
- Το ταμείο της εβδομάδας...
- To «Third Kind» του Γιώργου Ζώη στο Φεστιβάλ του Τελιουράιντ
- Απίστευτο. Διαιτητής κανονικό γκολ το είδε...άουτ!
- Μητσοτάκης: Τσίπρας, Καμμένος, Κοτζιάς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια
- Αποκάλυψη Wikileaks: Η ΠΓΔΜ θα δεχόταν από το 2008 το «Βόρεια Μακεδονία»