ΟΑΕΔ: Έξι νέα προγράμματα απασχόλησης

Η ανακοπή της φυγής στο εξωτερικό κυρίως των νέων επιστημόνων και του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού (brain drain), που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως απόρροια της πολύχρονης οικονομικής ύφεσης, καθώς και η αντιμετώπιση του εξίσου σοβαρού προβλήματος των μακροχρόνια ανέργων άνω των 45 ετών αποτελούν τους βασικούς άξονες των έξι νέων προγραμμάτων κατά της ανεργίας που θα υλοποιηθούν στο επόμενο διάστημα.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

σχεδόν οι επτά στους δέκα άνεργους, ποσοστό 69,4%, είναι χωρίς δουλειά για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών. Μάλιστα, από το σύνολο των ανέργων το 33% -ο ένας στους τρεις- είναι άνεργος περισσότερο από τέσσερα χρόνια (ΕΛΣΤΑΤ 4ο τρίμηνο 2018). Ο συνολικός αριθμός τους είναι 303.000 άτομα, τα οποία λόγω της τόσο μεγάλης χρονικής διάρκειας της ανεργίας τους είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να βρουν μια θέση απασχόλησης.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ήδη προετοιμάζεται δεύτερος κύκλος κοινωφελούς εργασίας σε 276 Δήμους της Επικράτειας και Κέντρα Πρόνοιας για 30.000 ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ. Επίσης, μέσα στον Ιούνιο θα προκηρυχθούν δύο προγράμματα κατάρτισης σε εξειδικευμένες δεξιότητες ΤΠΕ για άνεργους αποφοίτους θετικών επιστημών έως 45 ετών.

Τα νέα προγράμματα

1. Πρόγραμμα κατάρτισης σε ειδικότητες που σχετίζονται µε την ανάπτυξη λογισμικού για 3.000 ανέργους ηλικίας 25-29 ετών. Θα αφορά αποφοίτους σχολών θετικής, τεχνολογικής και οικονομικής κατεύθυνσης για την αναβάθμιση και τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου. Προβλέπεται η παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής και η παροχή υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης σε ειδικότητα του κλάδου Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών και η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας διάρκειας 200 ωρών.

2. Πρόγραμμα απόκτησης πρακτικής εμπειρίας και πιστοποίησης δεξιοτήτων σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) για ανέργους ηλικίας 29-45 ετών µε έμφαση σε ειδικότητες ανάπτυξης λογισμικού. Και σε αυτό το πρόγραμμα προβλέπεται η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας διάρκειας 200 ωρών. Στο τέλος της δράσης παρέχεται πιστοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν.

3. Πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης οκτάμηνης διάρκειας το οποίο πιθανότατα θα προκηρυχθεί μέσα στον Ιούνιο του 2019. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας, Κώστα Μπάρκα, από του βήματος της Βουλής, από τις 30.333 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί στο πλαίσιο του περσινού πρώτου κύκλου, έχουν καλυφθεί οι 25.184. Το ημερομίσθιο διαμορφώνεται στα 24,39 ευρώ για όλους χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, ενώ ο μηνιαίος μισθός θα φτάσει έως και τα 609,75 ευρώ για όλους όσοι έχουν 25 μεροκάματα τον μήνα. Υπενθυμίζεται ότι από 1ης Φεβρουαρίου λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού και της κατάργησης του υποκατώτατου των 510 ευρώ, οι βασικοί μισθοί της κοινωφελούς προσδιορίζονται με βάση τα 650 ευρώ των νέων κατώτατων μισθών.

4. Κατάρτιση και πιστοποίηση 10.000 ανέργων σε τεχνικά επαγγέλματα ηλικίας 29-49 ετών. Στην πράξη πρόκειται για τον κύκλο κατάρτισης που θα απευθύνεται σε όσους δεν έχουν πτυχίο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

5. Πρόγραμμα για 4.000 ανέργους σε θέματα θεωρητικής κατάρτισης, πιστοποίησης και πρακτικής άσκησης στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας των Logistics και του εξαγωγικού εμπορίου. Στόχος είναι να καλυφθούν άνεργοι που έχουν ήδη εργαστεί στον κλάδο και έχουν προϋπηρεσία, αλλά και όσοι κάνουν τα πρώτα τους βήματα στα επαγγέλματα του συγκεκριμένου χώρου.

6. Σε ό,τι αφορά την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας και τη στήριξη των νέων ηλικίας έως 29 ετών, θα υπάρξει πρόγραμμα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας. Με αυτό το πρόγραμμα, το οποίο θα απευθύνεται σε 5.000 νέους άνεργους, προβλέπεται να υποστηριχθούν περίπου 2.000 επιχειρηματικές προτάσεις νέων ανθρώπων. Η επιδότηση για κάθε ιδέα θα κυμαίνεται από 15.000 έως και 20.000 ευρώ και για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου έχουν ήδη εξασφαλιστεί κονδύλια ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Υψηλό το μορφωτικό επίπεδο όσων φεύγουν

Σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα της φυγής των νέων -και ως επί το πλείστον επιστημόνων- στο εξωτερικό, από τις σχετικές έρευνες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι αυτοί οι νέοι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τη χώρα αναζητώντας αλλού επαγγελματική διέξοδο έχουν ιδιαίτερα υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σχεδόν ο ένας στους δύο είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος, ένας στους δέκα είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου σπουδών και όλοι βρίσκονται σε ηλικίες κάτω των 35 ετών.

Έτσι, τα νέα προγράμματα περιλαμβάνουν δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης σε κλάδους αιχμής όπως οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), η εφοδιαστική αλυσίδα και το εξαγωγικό εμπόριο.

Πηγή: Εφημερίδα Ναυτεμπορική

Keywords
Τυχαία Θέματα