Ομπρέλες Ζογγολόπουλου: 20 χρόνια παρουσίας στο δημόσιο χώρο της Θεσσαλονίκης

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου κάνει αναφορά στο γλυπτό «Ομπρέλες», το οποίο κοσμεί τη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης και έχει γίνει σήμα κατατεθέν της.

Όπως αναφέρει το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου, το 2017 οι Ομπρέλες μετρούν 20 χρόνια παρουσίας στο δημόσιο χώρο της Θεσσαλονίκης

και η αγάπη των δημοτών για το εμβληματικό αυτό γλυπτό της πόλης του έδωσε τον τίτλο «οι Ομπρέλες της Θεσσαλονίκης».

Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος παρουσίασε για πρώτη φορά τις Ομπρέλες το 1995 στον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της Μπιενάλε Βενετίας. Το γλυπτό ήταν τοποθετημένο σε πλωτή εξέδρα στην είσοδο της έκθεσης και έλαβε διθυραμβικές κριτικές, αποσπώντας αξιοσημείωτη δημοσιότητα διεθνώς. Ο Ζογγολόπουλος ένιωθε ιδιαιτέρως τιμητική την εγκατάσταση του γλυπτού Ομπρέλες στη Θεσσαλονίκη το 1997, έτος που η πόλη ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, χωρίς να μπορεί να φανταστεί τότε -στα 96 του χρόνια- ότι το γλυπτό αυτό θα ήταν σημαντικό σημείο αναφοράς για το δημόσιο χώρο της Ελλάδας.

Το γλυπτό ζει στη Νέα Παραλία και συμμετέχει ενεργά στην καθημερινότητα τόσο των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών της πόλης, είτε μέσω της τέρψης που προσφέρει ένα έργο τέχνης, είτε ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τους πολίτες για ποικίλες κοινωνικές δράσεις, όπως συμβαίνει επί παραδείγματι με την κατά καιρούς φωταγώγησή του για διάφορες εκστρατείες κοινωνικής ενημέρωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα