Οι 10 startups που "μοιράστηκαν" 49.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα
Έμπρακτη στήριξη στη νεοφυή επιχειρηματικότητα παρείχε για 10η συνεχή χρονιά η Εθνική Τράπεζα, «μοιράζοντας» 49.000 ευρώ σε 10 startups, που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό «Καινοτομίας & Τεχνολογίας», στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds
Η επιλογή έγινε ανάμεσα 328 υποψηφίων, οι οποίοι υπέβαλαν προτάσεις, που αφορούσαν στις κατηγορίες Ηλεκτρονική
«Κodika.io»: 20.000 ευρώ
Το Kodika.io είναι μία εφαρμογή για iPad και Mac, η οποία επιτρέπει σε οποιονδήποτε να αναπτύξει προηγμένες εφαρμογές για κινητά μέσα σε λίγες ώρες, χωρίς να χρειάζεται προηγούμενη γνώση προγραμματισμού. «Μέσω της πλατφόρμας μας μπορεί κάποιος – είτε πρόκειται για επιχείρηση είτε για ιδιώτη – να φτιάξει εφαρμογή, χωρίς να γράψει κώδικα. Μπορεί, δηλαδή, με drag-and-drop να βάζει τις εικόνες του, τις λίστες του, να συνδέει τα δεδομένα του κ.ο.κ.», εξηγεί στο ΝΜ ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, ο οποίος, εργαζόμενος από το 2010 ως mobile developer διαπίστωσα το ενδιαφέρον από πλευράς των πελατών για εφαρμογές. «Δεν υπήρχε μία πλατφόρμα, όπως συμβαίνει για τις ιστοσελίδες, που να μπορείς να φτιάξεις εύκολα μόνος σου εφαρμογές για κινητά. Δηλαδή, όταν ένας νέος επιχειρηματίας θέλει να φτιάξει τη σελίδα του στο διαδίκτυο είναι πλέον πολύ εύκολο. Υπάρχουν λύσεις, όπως το WordPress, που σου δίνει αυτή τη δυνατότητα. Για τον κόσμο των mobile εφαρμογών δεν υπήρχε κάτι παρόμοιο», συνεχίζει και καταλήγει: «Η ομάδα μας αποτελείται μέχρι στιγμής από τρία άτομα. Τα χρήματα από τον διαγωνισμό της ΕΤΕ, όπως και οι υπόλοιπες χρηματοδοτήσεις, που έχουμε αντλήσει στα τρία χρόνια λειτουργίας μας (από τη Development Partners), θα διατεθούν για την ανάπτυξη του προϊόντος. Απευθυνόμαστε σε παγκόσμιο κοινό, με τις περισσότερες πωλήσεις να γίνονται από Αμερική και Αγγλία».
«ΚΥΤΙΟΝ»: 10.000 ευρώ
Το «ΚΥΤΙΟΝ» είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα γεωργίας ακριβείας, κατάλληλο για χρήση σε ανοικτές και θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Απευθύνεται σε παραγωγούς και παραγωγικές μονάδες, γεωπόνους και γεωργικούς συμβούλους, που επιθυμούν να βελτιώσουν τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας καλλιέργειας, με παράλληλη μείωση των εισροών. «Ένα καλοκαίρι, πριν μερικά χρόνια, ήμασταν παρέα τέσσερις ηλεκτρολόγοι και ψάχναμε να βρούμε με τι θέλουμε να ασχοληθούμε. Μέσα από πολλές ιδέες, που απορρίφθηκαν, προέκυψε η ‘ΚΥΤΙΟΝ’. Το γεγονός, άλλωστε, ότι δύο από εμάς ήμασταν από αγροτικές οικογένειες, η ενασχόληση με γεωργικές καλλιέργειες ήταν προφανής», σημειώνει στο ΝΜ ο Διονύσης Μπίτας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι το bootcamp της ΕΤΕ ασχολούνταν με το κομμάτι της έρευνας. «Εξελισσόμασταν, βλέπαμε τι υπήρχε στην αγορά, προσπαθούσαμε να το κάνουμε καλύτερο. Απορρίψαμε τη λύση των πολλαπλών αισθητήρων, τα drones λόγω κόστους και δυσκολίας στη χρήση (απαιτείται πιλοτικό δίπλωμα) και καταλήξαμε σε ένα κουτί, που κινείται κατά μήκος ενός συρματόσχοινου και μπορεί να πάρει τις μετρήσεις σε μικρές καλλιέργειες και μέσα σε θερμοκήπια», τονίζει και προσθέτει: «Με συνεχόμενη έρευνα ανακαλύψαμε ότι ένα πολύ δυνατό χαρακτηριστικό είναι ότι αυτό το σύστημα μπορεί να πάρει φασματοσκοπική κάμερα. Μπορεί, δηλαδή, να κάνει πρόβλεψη ασθενειών εντός θερμοκηπίων, που δεν υπάρχει εμπορική λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Ας πούμε ότι σε πέντε χρόνια μία καλλιέργεια θα καταστραφεί, το σύστημα μπορεί να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να προλάβει. Να διαχειριστεί, για παράδειγμα, την άρδευση και την υδρολίπανση ή να ανοιγοκλείσει παράθυρα, σε περίπτωση, που χρειάζεται εξαερισμός». Το κόστος εξαρτάται από τις δυνατότητες. Χωρίς τη φασματοσκόπηση είναι γύρω στα 2.000 ευρώ, με ανώτατο ποσό τα 4.000 ευρώ. «Απευθυνόμαστε κυρίως στο εξωτερικό. Το σύστημά μας είναι εύχρηστο, άρα δεν χρειάζεται κάποιος να είναι τεχνολογικά καταρτισμένος, για να κάνει την εγκατάσταση. Τεντώνει ένα σύρμα περίπου τρία μέτρα σε ύψος και από εκεί και πέρα τα αναλαμβάνει όλα το σύστημα. Ό, τι φτιάξαμε ήταν με ίδια κεφάλαια, οπότε τα χρήματα θα κατευθυνθούν για την ενίσχυση του προϊόντος, αλλά και να ξεχρεώσουμε ένα δάνειο, που πήραμε για την πατέντα», καταλήγει.
«Τrimsignal»: 6.000 ευρώ
H Trimsignal είναι μία startup, που επικεντρώνεται στην εφαρμογή μίας κατοχυρωμένης τεχνολογίας για τον σχεδιασμό ψηφιακών συστημάτων, όπως επεξεργαστές, βελτιώνοντας την απόδοσή τους 35% – 60% και την κατανάλωση ισχύος 15% – 40%. Από τεχνολογικής άποψης αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς μειώνεται η θερμοκρασία λειτουργίας και επιτυγχάνεται ασφαλής λειτουργία, με υψηλή απόδοση. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για συστήματα, όπως επεξεργαστές, των οποίων οι επιδόσεις συχνά δεν αξιοποιούνται λόγω απουσίας αποδοτικού τρόπου ψύξης. «Το 2016 είχα καταθέσει μία πατέντα στην Αμερική, σε σχέση με τον σχεδιασμό ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Μετά από περίπου έναν χρόνο διασταυρώσαμε τα στοιχεία με κάποιες εταιρείες στο Silicon Valey, καταλάβαμε ότι αυτό, που έχουμε, έχει κάποια αξία και ξεκινήσαμε να συστήσουμε την εταιρεία. Καταρχάς, κατοχυρώσαμε τα πνευματικά δικαιώματα της όλης ιδέας, γιατί η βιομηχανία, στην οποία απευθυνόμαστε, λειτουργεί μόνο με αυτό τον τρόπο. Στο ενδιάμεσο κάναμε κάποια ανάπτυξη του προϊόντος σε τσιπάκια, για να δούμε ότι όντως δουλεύει. Το 2018 – 2019 καταθέσαμε αίτηση στον Διεθνή Οργανισμό για τις πατέντες, ενώ τώρα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία κατοχύρωσης σε Ευρώπη, Ιαπωνία και Κίνα. Από τον περασμένο Δεκέμβριο έχουμε συστήσει μία εταιρεία στη Φλόριντα και είμαστε σε φάση, που μιλάμε με μεγάλους Ομίλους, για να τους δώσουμε άδεια να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο κομμάτι τεχνολογίας», επισημαίνει ο Νίκος Ζομπάκης.
Όπως εξηγεί, μέχρι σήμερα η startup έχει λάβει δύο προσφορές για χρηματοδότηση από ελληνικά funds, τις οποίες, όμως, απέρριψε, καθώς οι προτεραιότητες ήταν διαφορετικές. «Όλη η επένδυση έχει γίνει με ίδια κεφάλαια. Πλέον, μιλάμε και με funds – κυρίως του εξωτερικού – και μέσω της ΕΤΕ, για να αντλήσουμε μία μεγάλη χρηματοδότηση. Το χρηματικό έπαθλο κατευθύνθηκε στο κομμάτι της ιαπωνικής πατέντας», καταλήγει.
«RecyTrust»: 4.000 ευρώ
Η ομάδα της RecyTrust έχει σχεδιάσει και αναπτύξει μία διαδικτυακή πλατφόρμα για διεπιχειρησιακή (B2B) χρήση και μία εφαρμογή κινητού, που συνδέει απευθείας: Α) επιχειρήσεις, γραφειακούς χώρους, εταιρείες και βιομηχανικές μονάδες, που διαθέτουν ή παράγουν ανακυκλώσιμα υλικά («Παραγωγοί Απορριμμάτων») και Β) πιστοποιημένες εταιρείες ή ιδιώτες, που δραστηριοποιούνται στην περισυλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση των απορριμμάτων («Συλλέκτες Απορριμμάτων»). Ο στόχος της RecyTrust, είναι να παρέχει στους πρώτους τη δυνατότητα να απολαμβάνουν ανταποδοτικά οφέλη ή άμεση ανταμοιβή από την καταμετρημένη ανακύκλωση που πραγματοποιούν, ενώ στους δεύτερους τη δυνατότητα στοχευμένης συλλογής και αποκομιδής, στην πηγή παραγωγής καθαρών και διαχωρισμένων απορριμμάτων συσκευασίας.
Χρηματικό έπαθλο, ύψους 1.500 ευρώ, έλαβαν, επίσης, οι:
«BioCos»: Η ιδέα γεννήθηκε από τη σύνδεση σημαντικής ερευνητικής εμπειρίας και προθυμίας για καινοτομία. Η τεχνολογία βασίζεται σε έναν καινοτόμο αλγόριθμο (True-PlantBioCoS), ικανό να εξάγει βιοδείκτες (στοιχεία DNA, που υπάρχουν στο γονιδίωμα). Tο BioCoS είναι σε θέση να διακρίνει τις ποικιλίες ελιάς, που υπάρχουν σε μία φιάλη ελαιολάδου. Η αυθεντικότητα του DNA παρέχει στις εταιρείες ελαιολάδου την απαραίτητη προστασία από δόλιες ενέργειες κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού τους.
«Mojools»: Η MOJOOLS (jools + modules) αποτελεί το πιο καινοτόμο και disruptive brand κοσμήματος. Μετά από μεγάλη έρευνα στον χώρο του κοσμήματος διαπιστώθηκε η σημαντική έλλειψη στις δυνατότητες για customization αυτών των προϊόντων. Mε τη χρήση της τεχνολογίας του 3d printing, η Mojools εφηύρε και πατεντάρισε (International Patent Application PCT/EP2019/068912) ένα νέο είδος κοσμήματος, που μετατρέπει τους χρήστες σε δημιουργούς, καθημερινά, των δικών τους, εξατομικευμένων συνθέσεων, εναλλάσσοντας διακοσμητικά στοιχεία σε όλες τις «βάσεις» κοσμήματος.
«PTARehabEcortotics»: Η PTA Ecorthotics κατασκευάζει εξατομικευμένους ορθοπεδικούς νάρθηκες με την μέθοδο του 3D Printing, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη βιοδιασπώμενο – πολτοποιήσιμο πλαστικό (PLA και Carbon Filament). Απευθύνεται στον πελάτη – ασθενή, στον ιατρό με ειδικότητα σχετική με την αποκατάσταση π.χ. ορθοπεδικό – φυσίατρο , αθλητή – ασθενή, που χρήζει φροντίδας και αποκατάστασης, φυσικοθεραπευτή και σε μεγάλες δομές υγείας – οργανισμούς.
«Mojestik»: Η Mojestik παρασκευάζει Super Premium ποιότητας τροφή για κατοικίδια, την οποία διαθέτει απευθείας στους τελικούς καταναλωτές με τη μέθοδο της συνδρομής.
«MyAlgos»: Η Hermes Healthcare ανέπτυξε το ηλεκτρονικό σύστημα myAlgos, το οποίο αποτελεί μία ολοκληρωμένη λύση στην απομακρυσμένη παρακολούθηση και διεπιστημονική διαχείριση ασθενών με χρόνιες παθήσεις, ενισχύοντας την μεταξύ τους επικοινωνία και συνεργασία. To σύστημα παρέχει σε ιατρούς, ασθενείς και φροντιστές ένα ηλεκτρονικό περιβάλλον συνεργασίας, όπου αυτοματοποιημένες διαδικασίες και ένας mobile virtual assistant ικανοποιούν τις διαφορετικές τους προσδοκίες και τους ενδυναμώνουν στην αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων.
«Collaborate»: Tο Collaborate αποτελεί μία σύγχρονη εφαρμογή διαχείρισης ιατρικών φακέλων ασθενών, απομακρυσμένης συνεργατικής διάγνωσης και υποστήριξης λήψης ιατρικών κλινικών αποφάσεων μέσω μηχανικής μάθησης. Η εφαρμογή στοχεύει στους παιδιάτρους και τους παθολόγους, που διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και παρέχεται ως μηνιαία συνδρομητική υπηρεσία.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ερέτρια: Ανοίγουν τα στόματα για την «αρρωστημένη» δράση του 51χρονου δασκάλου
- Το μέτρο που θα ανακόψει την είσοδο σε φορείς του ιού
- Δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ για κορονοϊό: Ο ιός είναι εκτός ελέγχου
- Πώς θα πείσεις έναν άντρα να σου κάνει στοματικό
- Θεσσαλονίκη: Σε κώμα πεντάχρονος που ανασύρθηκε αναίσθητος από τη θάλασσα
- Βάσεις 2020: Γκρεμίζονται σε όλα τα πεδία - «Βατερλό» σε Μαθηµατικά, Ιστορία και Χηµεία
- Κορονοϊός: Εντείνεται η ανησυχία - Αύξηση 25% στις νοσηλείες
- Αγία Σοφία: Αντεπίθεση ετοιμάζει η Αθήνα – Στο τραπέζι κυρώσεις κατά της Τουρκίας
- Σπάνια φωτογραφία του Αγίου Παϊσίου
- Ο ανάγωγος της Κυριακής: Κλαίει η Αγία Σοφιά, κλαίει μαζί και η Τούνη!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις thestival.gr
- Υπάρχουν πισίνες που δεν πρέπει με τίποτα και ποτέ να βουτάμε
- Το πρόσθετο τροφίμων που προκαλεί φλεγμονή στο έντερο
- Διακοπές ρεύματος σήμερα σε περιοχές της Θεσσαλονίκης
- Μικρά και ήσυχα παραθαλάσσια χωριά για ήρεμες διακοπές με το αυτοκίνητο
- Το γκολ και οι φάσεις της νίκης του Άρη (VIDEO)
- Πεινάτε διαρκώς; 6 διατροφικά tips για να νιώθετε πλήρεις
- Ρίχνει αυλαία σήμερα το 39ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης
- Ανακοινώσεις από ΑΕΛ και Ξάνθη: "Θα γίνει της... Σουζάνας!"
- Έχετε σίγουρα πυρετό; Έξι πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τη θερμοκρασία του σώματος
- Οι τροφές που προκαλούν κακοσμία του στόματος
- Τελευταία Νέα thestival.gr
- Οι 10 startups που "μοιράστηκαν" 49.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα
- Οι τροφές που προκαλούν κακοσμία του στόματος
- Μικρά και ήσυχα παραθαλάσσια χωριά για ήρεμες διακοπές με το αυτοκίνητο
- Έχετε σίγουρα πυρετό; Έξι πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τη θερμοκρασία του σώματος
- Υπάρχουν πισίνες που δεν πρέπει με τίποτα και ποτέ να βουτάμε
- Ρίχνει αυλαία σήμερα το 39ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης
- Διακοπές ρεύματος σήμερα σε περιοχές της Θεσσαλονίκης
- Με Τσιμίκα η αποστολή του Ολυμπιακού για το ματς με τον ΠΑΟΚ
- Το πρόσθετο τροφίμων που προκαλεί φλεγμονή στο έντερο
- Ανακοινώσεις από ΑΕΛ και Ξάνθη: "Θα γίνει της... Σουζάνας!"
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυστραλία: Αυξάνονται τα κρούσματα στη Βικτώρια
- Πολωνία: Στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών
- Ολλανδοί μετέτρεψαν το Nissan GT-R σε όχημα εκτός δρόμου
- Πέγκυ Ζήνα: Αυτό που έκανε η κόρη της ξάφνιασε ακόμα και την ίδια
- Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στη φωτιά στο Πέραμα – Έρευνα ακόμη και για εμπρησμό
- Μια πιο δημιουργική κοινωνία
- Φωτιά Πέραμα τώρα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο
- Προειδοποιήσεις διαγραφών στο ΚΙΝ.ΑΛ: «Μεγάλη μπουκιά φάε…»
- Αυτό είναι το μεγάλο εθνικό έλλειμμα
- Οταν το V σχηματίζεται ανάποδα