Οι αγώνες για το όνομα της Μακεδονίας έχουν γράψει ιστορία! Ας μην τους ευτελίσουμε με επιπολαιότητες

Του Τάσου Ασλανίδη*

Από την πρώτη στιγμή που έπεσε στην αντίληψή μου η εκδήλωση «Συλλαλητήριο ΓΙΑ ΤΗ Μακεδονία» στο facebook προσπάθησα να μάθω ποιος είναι ο διοργανωτής. Επικοινώνησα τηλεφωνικά με μέλη των Παμμακεδονικών Ενώσεων και με την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Μου απάντησαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με το «Συλλαλητήριο». Εν συνεχεία επικοινώνησα με τις Περιφέρειες της Μακεδονίας, με Μακεδονικούς Συλλόγους και Σωματεία,

με Μητροπόλεις της Βόρειας Ελλάδας και διαπίστωσα ότι κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξη του «Συλλαλητηρίου».

Παρατήρησα ότι ως διοργανωτής της εκδήλωσης φαινόταν μια ομάδα με την ονομασία «Κίνηση Θερμαϊκός Ώρα Μηδέν». Έστειλα μήνυμα θέλοντας να επικοινωνήσω με τον υπεύθυνο της ομάδας και μου εστάλη το τηλέφωνο του κ. Όθωνα Ιακωβίδη.

Στη συνομιλία μου με τον κ. Ιακωβίδη ενημερώθηκα με έκπληξη ότι μοναδικός διοργανωτής του «Συλλαλητηρίου» είναι η «Κίνηση Θερμαϊκός Ώρα Μηδέν». «Είδα ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα και έκανα την εκδήλωση στο facebook. Είχε τεράστια απήχηση και στη συνέχεια άλλαξα την ημερομηνία από 14 Ιανουαρίου σε 21 Ιανουαρίου για να οργανωθούμε καλύτερα» μου είπε ο κ. Ιακωβίδης.

Του εξήγησα ότι ο πατριωτισμός των Ελλήνων είναι δεδομένος και ότι ακόμη κι αν η εκδήλωση «Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία» διοργανωνόταν από τον μικρό μου αδελφό θα είχε την ίδια τεράστια απήχηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τον πατριωτικό ζήλο των Ελλήνων και να τον σπαταλούμε σε ανούσιες ενέργειες. Είμαι σίγουρος πως όλοι αυτοί που δήλωσαν ότι θα παραβρεθούν στην εκδήλωση της «Κίνησης Θερμαϊκός» θα προτιμούσαν να δώσουν το παρών σε ένα πραγματικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιούνταν την κατάλληλη στιγμή από τους αρμόδιους για το ζήτημα της ονομασίας φορείς.

Ρώτησα τον κ. Ιακωβίδη αν είχε κάποια εμπειρία στη διοργάνωση συλλαλητηρίων και μου απάντησε αρνητικά. Ρώτησα αν είχε κάποια επικοινωνία με κάποιον φορέα που απασχολείται αποκλειστικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και μου απάντησε και πάλι αρνητικά.

Μου προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η τοποθέτηση του κ. Ιακωβίδη πως η απόφαση για την ονομασία των Σκοπίων είναι ήδη ειλημμένη και πως το όνομα έχει ξεπουληθεί ήδη αλλά κάνουμε το συλλαλητήριο για να μην μας πούνε ότι δεχόμαστε τον βιασμό χωρίς να φωνάξουμε. Για ποιο λόγο να διοργανώσεις ένα συλλαλητήριο αν πιστεύεις ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι; Τέλος ο κ. Ιακωβίδης μου αποκάλυψε ότι ήταν από τους ιδρυτές του πολιτικού φορέα «Σπίθα» του Μίκη Θεοδωράκη. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν φέρει τη σφραγίδα της «Σπίθας».

Η επικοινωνία μου με τον κ. Ιακωβίδη με προβλημάτισε ιδιαίτερα και εξηγώ τους λόγους.

1. Δεν μπορεί ένα σωματείο κατοίκων μιας περιοχής που ασχολείται με τα τοπικά προβλήματα να διοργανώσει μια συγκέντρωση για άσχετο με το καταστατικό της θέμα και να την αποκαλέσει «Συλλαλητήριο».

2. Είναι άκυρη χρονικά η στιγμή για τη διοργάνωση ενός συλλαλητηρίου για το όνομα της Μακεδονίας. Πρώτα θα πρέπει να παρουσιαστεί η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στη συνέχεια να σχεδιαστεί ο τρόπος αντίδρασης.

3. Η διοργάνωση ενός συλλαλητηρίου δεν θα πρέπει να γίνει από ένα τοπικό σωματείο. Διοργανωτές θα πρέπει να είναι όλοι οι φορείς που απασχολούνται εδώ και χρόνια αποκλειστικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, η ΠΟΠΣΜ και άλλα πατριωτικά σωματεία θα πρέπει να συνυπογράψουν ένα κείμενο – κάλεσμα και να ορίσουν συντονιστική επιτροπή. Υποστηρικτές του συλλαλητηρίου θα πρέπει να είναι όλοι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της Μακεδονίας καθώς και όλες οι Μητροπόλεις. Θα πρέπει να αποκλειστεί εκ των προτέρων η συμμετοχή ακραίων στοιχείων και κομματικών φορέων. Μόνο έτσι μπορεί να είναι σίγουρη η επιτυχία του συλλαλητηρίου.

4. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τον πατριωτικό ζήλο των Ελλήνων και να διοχετεύει την οργή τους σε εκδηλώσεις για το Μακεδονικό που διοργανώθηκαν απερίσκεπτα και ερήμην όλων εκείνων που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο ζήτημα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αποδείξει πως δεν αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ζέση τα εθνικά ζητήματα. Δικαιολογημένα οι Έλληνες πολίτες φοβούνται πως οι κυβερνώντες ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν το όνομα της Μακεδονίας. Μια άκαιρη, ωστόσο, συγκέντρωση δέκα ή δεκαπέντε χιλιάδων δεν θα στείλει κάποιο μήνυμα.

Λόγω της ιδιότητάς μου γνωρίζω ότι εδώ και έναν μήνα βρίσκονται σε εξέλιξη συντονισμένες προσπάθειες από φορείς του πατριωτικού χώρου προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για να μην περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία στην προτεινόμενη ονομασία. Σύντομα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των φορέων αυτών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ας μην προτρέχουμε και ας ενεργούμε με σύνεση. Κι αν δούμε ότι οι πολιτικοί μας προτίθενται να παραχωρήσουν το όνομα της Μακεδονίας μας τότε ας υψώσουμε το ανάστημά μας με ένα συλλαλητήριο που δεν θα έχει προηγούμενο. Γιατί δεν υπάρχει παρά μόνο μια Μακεδονία κι η Μακεδονία αυτή είναι ελληνική.

*Ο Τάσος Ασλανίδης είναι δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας thestival.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα