Οίνοι Βορείου Ελλάδος: Νοερό ταξίδι στα αμπελοτόπια του βορρά

Μπορεί το φετινό Πάσχα να μη μας επιτρέπεται να τσουγκρίσουμε ποτήρια από κοντά, ωστόσο, οι οινοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας, μας βοηθούν να κάνουμε έστω και νοερά μια βόλτα στον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα.

Μέσω αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα, μας καλούν να γνωρίσουμε τα οινοποιεία-μέλη της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» σε ένα νοερό ταξίδι στα αμπελοτόπια του βορρά, από τον Όλυμπο στην Πίνδο και από εκεί σε όλη τη Μακεδονία, για

να καταλήξουμε έως τη Μαρώνεια στη Θράκη.

Η αρχή έγινε από το Κτήμα Αβέρωφ, στην Ήπειρο.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο Ευάγγελος Αβέρωφ φυτεύει, τα πρώτα στην Ελλάδα, κλήματα της ποικιλίας Cabernet Sauvignon στις απόκρημνες πλαγιές της Πίνδου, με όραμα την αναμπέλωση στην περιοχή και εμφιαλώνει στο κατώγι του σπιτιού του στο Μέτσοβο το κρασί που παίρνει το όνομα Katogi Averoff.

Σήμερα, το Κατώγι Αβέρωφ υπό τη διοίκηση του Αλέξανδρου Ιωάννου, εγγονού του Ευάγγελου Αβέρωφ, συνεχίζει το έργο του με ιδιαίτερο στόχο την αναβίωση των αυτόχθονων ποικιλιών της περιοχής ενώ δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο του οινοτουρισμού, “Με λογισμό και μ’ όνειρο” όπως έλεγε και εκείνος.

Στους αμπελώνες στο Γινιέτς, τους πιο ορεινούς αμπελώνες της Ελλάδας, σε υψόμετρο από 950 ως 1050 μέτρα, καλλιεργούνται οι ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Pinot Noir, Traminer, Βλάχικο, Syrah καθώς και λιγότερο γνωστές γηγενείς ποικιλίες τις περιοχής όπως η Γκουντάμπα και η Πυκνoάσσα.

Το οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ είναι εξωτερικά εναρμονισμένο με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Μετσόβου, ενώ οι εσωτερικοί χώροι παραγωγής, χάρη στις εικαστικές παρεμβάσεις, δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα. Πλάι στο οινοποιείο βρίσκεται και το ομώνυμο ξενοδοχείο προσφέροντας μία ολοκληρωμένη οινοτουριστική και γαστρονομική εμπειρία.

Τα κρασιά του Κατώγι Αβέρωφ, λευκά, ροζέ και ερυθρά, θα τα βρούμε στις σειρές: Κατώγι Αβέρωφ, Ίνιμα, Di Munte, Εμπνεύσεις και μερικές ιδιαίτερες ετικέτες.

Τη σκυτάλη από το Κτήμα Αβέρωφ πήρε το Κτήμα Γκλίναβος, στα Ιωάννινα:

Το 1978 ο Λευτέρης Γκλίναβος ιδρύει το Κτήμα Γκλίναβος - Domaine Glinavos στην αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ της Ζίτσας Ιωαννίνων ενώ το 1990 το κτήμα ανανεώνεται και διευρύνει τους ορίζοντές του με την είσοδο του Thomas Glinavos, γιο του ιδρυτή.

Ο αμπελώνας βρίσκεται σε ημιορεινό μικροκλίμα, έχει έκταση 145 περίπου στρέμματα και είναι ένας από τους πιο απομακρυσμένους στη βορειοδυτική Ελλάδα.

Ευδοκιμούν οι γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών “Βλάχικο”, “Μπεκάρι” και φυσικά η λευκή ποικιλία “Ντεμπίνα” που χαρίζει στην περιοχή το σπάνιο προνόμιο να παράγει κρασιά με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.

Καλλιεργούνται ακόμη πολλές άλλες ελληνικές ή διεθνείς ποικιλίες όπως Μαλαγουζιά, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Traminer και Sauvignon Blanc.

Το οινοποιείο διαθέτει σύγχρονο αποσταγματοποιείο για την παραγωγή του ηπειρώτικου τσίπουρου (χωρίς γλυκάνισο) “Κλασσικό” και “Παλαιωμένο” καθώς και μία μεγάλη μονάδα παραγωγής αφρωδών και ημιαφρωδών οίνων με σκοπό αυτής της επένδυσης την αναβίωση και τη συνέχιση της παράδοσης στην περιοχή των Ιωαννίνων στα εξαιρετικά αφρώδη κρασιά, που παράγονται από την ποικιλία "Ντεμπίνα" και όχι μόνο. Δύο εξαιρετικά και ξεχωριστά παραδείγματα αποτελούν ο αφρώδης οίνος LG Brut ΠΟΠ Ζίτσα από Ντεμπίνα και το Παλιοκαιρίσιο ΠΓΕ Ιωάννινα, ένα κρασί τύπου orange, ημιαφρώδης, παραδοσιακής οινοποίησης από Ντεμπίνα με 3% Βλάχικο.

Το οινοποιείο του Κτήμα Γκλίναβος είναι επισκέψιμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οίνοι Βορείου Ελλάδος, Νοερό,oinoi voreiou ellados, noero