Όλα όσα μπορείτε να κάνετε αυτό το σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη!

Ένα πλούσιο σε δράσεις σαββατοκύριακο μόλις άρχισε! Όσοι ψάχνουν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στην πόλη έχουν πολλές επιλογές αυτό το διήμερο.

Το Open House Thessaloniki "έρχεται" για να μας ξεναγήσει σε ξεχωριστά κτίρια και μνημεία της πόλης, ενώ η μεγαλειώδης έκθεση- εμπειρία Van Gogh Alive μας περιμένει για περιήγηση στους χώρους της ΔΕΘ.

Εκεί πραγματοποιείται και η 3η Art

Thessaloniki Fair, η οποία μετατρέπει τους χώρους του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου σε μια μεγάλη γκαλερί.

Για τους λάτρεις του ποτού, το World Class Fine Drinking συνεχίζεται στο λιμάνι, ενώ στο δημαρχείο της πόλης σας περιμένουν χριστουγεννιάτικες γεύσεις που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς.

Δείτε όσα ξεχώρισε το Thestival για σας και κάνετε την επιλογή σας:

OPEN HOUSE THESSALONIKI 2018:

Με 35 new entries στο –πιο πλούσιο από ποτέ– πρόγραμμα, έρχεται το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Νοεμβρίου το Open House Thessaloniki 2018. Σύγχρονες κατοικίες, παραδοσιακά μακεδονίτικα κτίσματα στην Άνω Πόλη, μνημεία από το πολυπολιτισμικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης, διατηρητέα κτίρια που μας ταξιδεύουν στον χρόνο, ενδιαφέροντες επαγγελματικούς χώρους, ξενοδοχεία με ιδιαίτερο design και εκλεκτικιστικές επαύλεις στη Συνοικία των Εξοχών περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του φετινού Open House.

Οι παράλληλες δράσεις του ΟΗΤ 2018 ξεκίνησαν από το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, με το MADE in Thessaloniki και το OPEN WALK και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 25 Νοεμβρίου με το καθιερωμένο πάρτι λήξης.

OPEN BIKE 24- 25/11

Η δράση αυτή προσκαλεί τον κόσμο να γνωρίσει την αρχιτεκτονική της πόλης ποδηλατώντας! Για την κάθε διαδρομή θα σχηματιστεί ένα μικρό γκρουπ ποδηλατών, που θα ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διαδρομή και θα ξεναγηθεί με προτεραιότητα σε 4 κτήρια. Στους συμμετέχοντες παρέχεται ποδήλατο από το thessbike και o έντυπος οδηγός του OPEN HOUSE Τhessaloniki 2018. Για τη συμμετοχή απαιτείται κράτηση μέσω της ιστοσελίδας μας.

OPEN TOURS 24- 25/11

Πρόκειται για την κύρια δράση του OPEN HOUSE Thessaloniki: το σαββατοκύριακο των αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων. Στο φετινό πρόγραμμα συμμετέχουν 101 κτίρια και χώροι με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Δημόσια κτίρια, ιδιωτικά διαμερίσματα, μονοκατοικίες, χώροι εκπαίδευσης, γραφεία, ξενοδοχεία, μνημεία, εκκλησίες, μουσεία... συνιστούν το φετινό πρόγραμμα και 550 εθελοντές επιστρατεύονται για να σας ξεναγήσουν! Χορηγός εθελοντών το φροντιστήριο ξένων γλωσσών GALILEO GALILEI.
Η είσοδος είναι δωρεάν και ελεύθερη για όλους και δεν απαιτείται κράτηση. Για να παρακολουθήσει κάποιος την ξενάγηση απλά πρέπει να επισκεφθεί τους χώρους που τον ενδιαφέρουν κατά τις επισκέψιμες ώρες του καθενός και να περιμένει στη σειρά. Η είσοδος γίνεται με σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης σε κάθε χώρο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

OPEN PHOTO 24/11- 02/12

Όπως κάθε χρόνο, παράλληλα με το OPEN HOUSE Thessaloniki τρέχει ο καθιερωμένος διαγωνισμός φωτογραφίας, φέτος με θέμα τη σημασία του φυσικού φωτισμού στο κτίριο. Οι επισκέπτες της δράσης έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ανεβάζοντας τις φωτογραφίες τους στο instagram από δημόσιο προφίλ, γράφοντας #alumil_oht2018. Οι καλύτερες φωτογραφίες, που θα αποδώσουν με τον πιο πρωτότυπο τρόπο το θέμα, μέσα από το πρίσμα του OPEN HOUSE Thessaloniki 2018, θα κερδίσουν φωτογραφικές μηχανές Fujifilm.

OPEN HUNT 24/11- 02/12

Ένα πρωτότυπο “κυνήγι θησαυρού” στήνεται και φέτος OHT! Κατά τη διάρκεια των OPEN TOURS, οι επισκέπτες καλούνται να να ανακαλύψουν ένα επαναφορτιζόμενο επιτραπέζιο φωτιστικό της Kartell, που έχει κρυφτεί σε 10 κτίρια, και να ανεβάσουν ευφάνταστες φωτογραφίες με αυτό στο instagram (από δημόσιο προφίλ), γράφοντας #openhuntareadomus. Στο κυνήγι της αναζήτησης συμμετέχουν, ακόμα, όλα τα αντικείμενα Area Domus που μπορείτε να ανακαλύψετε στα κτίρια του Open House. Δείτε αναλυτικά τα προϊόντα της εταιρείας στο areadomus.gr. Ο νικητής θα κερδίσει design αντικείμενο από την Area Domus. Χορηγός δράσης: Area Domus.

OPEN VOTE 24/11-02/12

Ο διαγωνισμός για το βραβείο κοινού δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της δράσης να ψηφίσουν την ξενάγηση που απόλαυσαν περισσότερο, ώστε να αναδείξουν το αγαπημένο κτίριο του κοινού και να επιβραβεύσουν την αντίστοιχη ομάδα εθελοντών. Οι εθελοντές του κτιρίου που θα αναδειχθεί πρώτο θα λάβουν έπαινο συμμετοχής και αναμνηστικά δώρα. Ψηφίζοντας, λαμβάνετε αυτόματα μέρος στην κλήρωση για ένα υπέροχο δώρο. Ο σύνδεσμος για την ψηφοφορία θα ενεργοποιηθεί http://www.openhousethessaloniki.gr/draseis/open-vote/ στις 24 Νοεμβρίου.

TIME TO CLOSE Party 25/11

Μετά από τον μαραθώνιο αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων και όλες τις OPEN δράσεις, η αυλαία του OHT 2018 κλείνει με τον πιο όμορφο τρόπο, το πάρτι λήξης στην Έπαυλη Μαρόκκου, Β. Όλγας 133 & Π. Συνδίκα μετα τις 21.00. Στα decks, όπως κάθε φορά, ο dj Chris Stam από το 1 Nite Club / 1NC μας υπόσχεται ασταμάτητο κέφι και χορό! Εθελοντές, συμμετέχοντες, επισκέπτες, είστε όλοι ευπρόσδεκτοι! Φέρτε την καλύτερη σας διάθεση και ελάτε να διασκεδάσουμε!

VΑΝ GOGH ALIVE– THE EXPERIENCE:

Η Λάβρυς παρουσιάζει τη μεγαλειώδη έκθεση – εμπειρία Van Gogh Alive – The Experience από τις 23 Νοεμβρίου 2018 μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2019 στο χώρο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Ένας νέος, επαναστατικός τρόπος προσέγγισης της εικαστικής δημιουργίας; Σίγουρα! Ένα φαντασμαγορικό και εντυπωσιακό πολυθέαμα για μικρούς και μεγάλους, από 5 έως 95 ετών; Ένας αρμονικός και δημιουργικός διάλογος ανάμεσα στην υψηλή τεχνολογία και τα νέα πολυμέσα με τους μεγάλους εικαστικούς δημιουργούς; Μια εκπαιδευτική και ταυτόχρονα άκρως διασκεδαστική διαδικασία για τα παιδιά, τους νέους, όλους μας; Φυσικά!

Τι είναι τελικά η Van Gogh Alive – the experience;

Πρώτα απ’ όλα, πρόκειται για μία μεγαλειώδη έκθεση. Μία μοναδική παρουσίαση όλων των έργων του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου σε έναν χώρο, γεγονός που δεν έχει ξαναγίνει. Όχι, όμως, με τον καθιερωμένο τρόπο, που πολλοί θεωρούν πλέον ξεπερασμένο, αλλά με μία μέθοδο που αναδεικνύει νέες οπτικές πλευρές και προοπτικές των έργων, που αφηγείται την ιστορία του δημιουργού τους, που περιγράφει το ιστορικό, κοινωνικό αλλά και πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μεγαλούργησε, που καταγράφει και αναλύει τις δημιουργικές του περιόδους και αλληλεπιδράσεις, που διεισδύει και αγγίζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, που προβάλει, δηλαδή, ολόκληρο τον κόσμο του Βαν Γκογκ.

3.000 πίνακες, σκίτσα αλλά και κινούμενες εικόνες προβάλλονται από το φημισμένο σύστημα υψηλής τεχνολογίας SENSORY4™ παντού: στους τοίχους, τις κολόνες, την οροφή, το πάτωμα. Σε έναν χώρο 1.500 m2, 40 και πλέον πολυκάναλοι προβολείς υψηλής ευκρίνειας, με ήχο υψηλής πιστότητας, δημιουργούν μία εκπληκτική απεικόνιση στις πολλαπλές επιφάνειες, δημιουργώντας μία μοναδική εμπειρία για τις αισθήσεις.

Τα διαχρονικά αριστουργήματα του Βαν Γκογκ ζωντανεύουν και ο επισκέπτης γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι τους. Αποσυντίθενται και ανασυντίθενται, αποκαλύπτουν την εποχή που δημιουργήθηκαν, το πώς ολοκληρώθηκαν, από που προήλθαν τα ερεθίσματα της έμπνευσής τους. Εμπλέκονται με τη ζωή και τα βιώματα του δημιουργού τους, μας συνοδεύουν μέσα από τις πολύχρωμες στοές της έκθεσης σ’ ένα ταξίδι στα μέρη που έζησε και δημιούργησε, στο Άμστερνταμ, στην Προβηγκία, στο Παρίσι. Υπερβαίνοντας τον χρόνο και το χώρο, με κύματα ήχων και μουσικής, φωτός και χρωμάτων που προσκρούονται πάνω μας, εισχωρώντας μέσα μας, η έκθεση-εμπειρία “Van Gogh Alive – the experience” μας επιτρέπει να εισπράξουμε, να αντιληφθούμε, να κοινωνήσουμε τον εσωτερικό κόσμο του ίδιου του Βίνσεντ. Μία ολοζώντανη πανδαισία, που διεγείρει και θρέφει όλες τις αισθήσεις, που διευρύνει το μυαλό μ’ έναν μοναδικό τρόπο.

Info:

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, Περίπτερο 12,

Ωράριο λειτουργίας τα σαββατοκύριακα: 10:00 έως 22:00- Τελευταία Είσοδος 21:00

Από 23 Νοεμβρίου 2018 έως και 20 Ιανουαρίου 2019

Ενήλικες: 15 €. Παιδιά / Φοιτητές / Άνεργοι / 65+: 12 €

Η είσοδος στην έκθεση επιτρέπεται σε παιδιά άνω των τεσσάρων ετών.

ART THESSALONIKI FAIR:

Η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair διοργανώνεται από τη“ΔΕΘ HELEXPO ΑΕ” και τον Καλλιτεχνικό της Διευθυντή, Παντελή Τσάτση.

Είναι μια συνεύρεση αιθουσών τέχνης, που επενδύει στην στρατηγική και γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης (μια από τις πιο ασφαλείς πόλης του κόσμου), την πολυπολιτισμική της ταυτότητα, την μακρόχρονη ιστορία της με τους ιδιαίτερους δεσμούς της με τις χώρες των Βαλκανίων, τις Η.Π.Α., τη Ρωσία, το Ισραήλ και την Τουρκία. Το 2018 η 3η Art Thessaloniki Fair έχει τιμώμενο καλλιτέχνη τον διεθνούς φήμης γλύπτη Τάκις με την συμμετοχή του ιδρύματος του Κ.Ε.Τ.Ε. (Κέντρο Έρευνας για την Τέχνη και τις Επιστήμες). Στο εκτενές παράλληλο πρόγραμμα και με αφορμή ότι η ΔΕΘ-HELEXPO έχει τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις με έργα Ελληνοαμερικανών καλλιτεχνών από τη συλλογή Ζαχαρία Πορταλάκη και έκθεση με έργα του Αμερικάνου καλλιτέχνη Sol LeWitt από τη συλλογή της Έφης Πιπλικάτση-Ανδρεάδου.

Θα υπάρχουν επίσης ενότητες αφιερωμένες στο Design και την Εικονική πραγματικότητα, πρωτότυπες εκδηλώσεις, projects, talks.

Τέλος, θα υπάρχει αφιέρωμα στο ιστορικό περιοδικό τέχνης ARTI του Αντώνη Μπουλούτζα, Honorary Wall με μια επιτοίχια σύνθεση του Παναγιώτη Τανιμανίδη και θα γίνει συνεργασία με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και με άλλα πολιτιστικά ιδρύματα.

Info:

Σάββατο & Κυριακή 24-25 Νοεμβρίου / 11:00-21:00
στα περίπτερα 10, 9 & 8 της ΔΕΘ – HELEXPO

Τιμή εισιτηρίου 6 €, Παιδιά, φοιτητές ΑΣΚΤ 3 €

ΓΕΥΣΕΙΣ:

Χριστουγεννιάτικη αγορά στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης

Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης εντάσσει στο πρόγραμμα του Thessaloniki Food Festival, τη Χριστουγεννιάτικη αγορά στο δημαρχείο της πόλης.

Το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου από τις 11.00 έως τις 18.00 στο φουαγιέ του Δημαρχείου θα διατίθενται παραδοσιακά προϊόντα, ενώ θα υπάρχουν γευστικές δοκιμές για τους επισκέπτες στην Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα των ημερών.

Είσοδος ελεύθερη.

Street food με άρωμα Ιταλίας στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας

Ιταλοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, μαγειρεύουν για το φετινό STREET FOOD ITALIA 2018, το οποίο θα διεξαχθεί στα πλαίσια του “Thessaloniki Food Festival” που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

H δράση ξεκίνησε την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου και συνεχίζεται το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, από τις 11.00 έως τις 22.00, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας. Εκεί στήθηκε ένα street food party με γευστικές προτάσεις, άφθονο κρασί, μπύρα και aperol-spritz, γνήσιες ιταλικές πίτσες με ντομάτα και mozzarella, φρέσκα ζυμαρικά, risotto, τραγανά arancini, γεμιστά panzerotti, λεπτή πίτα piadina με αλλαντικά, ιταλικά burger, παραδοσιακά ιταλικά αλλαντικά- porchetta και mortadella, , παραδοσιακό ιταλικό παγωτό και καφές espresso.

Το βράδυ του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί, στον χώρο της εκδήλωσης και σε διαμορφωμένο πάλκο, συναυλία ( από τις 21.00 ) με μία ελληνο-ιταλική μουσική ομάδα παραδοσιακών ιταλικών τραγουδιών της Μεγάλης Ελλάδας της Νοτίου Ιταλίας.

World Class Fine Drinking Thessaloniki

Η γιορτή για την κουλτούρα του καλού ποτού πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη. Το World Class Fine Drinking σας περιμένει μαζί με 25 κορυφαία bar της πόλης, καταξιωμένους bartenders, συναρπαστικά serves, live μουσική κι άλλες εκπλήξεις.

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει το καλό ποτό και θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε την απόλυτη Fine Drinking εμπειρία. Κάθε μέρα 8 μοναδικά pop–up bar θα φιλοξενούv διαφορετικά κορυφαία bar της Θεσσαλονίκης και oι ταλαντούχοι bartenders τους θα σας μυήσουν στα super premium ποτά της Diageo που συμπεριλαμβάνουν: την βότκα Ketel One, το τζιν Tanqueray No. TEN, το ρούμι Zacapa Solera 23, την τεκίλα Don Julio, το blended ουίσκι Johnnie Walker Gold Label Reserve, την ultra–premium βότκα CÎROC, το Irish ουίσκι Roe&Co και το single malt ουίσκι Cardhu.

Το World Class Bar, το κεντρικό bar της εκδήλωσης, θα φιλοξενήσει ταλαντούχους Έλληνες και ξένους bartenders που θα σας μυήσουν στο Fine Drinking με αξεπέραστες και αριστοτεχνικές τεχνικές γευσιγνωσίας.

Την 3η ημέρα (Σάββατο, 24 Νοεμβρίου) θα αναλάβει το κεντρικό bar, ένα από τα καλύτερα bar παγκοσμίως, το Gazelle Mayfair by Tony Gogniliaro, από το Λονδίνο, μαζί με τον σεφ τους

Φέτος, με θέμα το craftsmanship, 8 μοναδικά pop-up bar θα σας φέρουν ακόμη πιο κοντά στην απόλυτη Fine Drinking εμπειρία συνδυάζοντας την δεξιοτεχνία των super premium ποτών και των ταλαντούχων bartender με σχεδιαστές, artists, chefs και city strollers.

Αναλυτικότερα, τα 25 bar που συμμετέχουν στο World Class Fine Drinking Θεσσαλονίκης φέτος είναι τα: ΓΟΡΙΛΑΣ, SALTO, CIEL, CHEVAL, BLANC, DIO CON DIO, VOGATSIKOU 3, SPEAKEASY, ΑΙΓΛΗ ΓΕΝΙ ΧΑΜΑΜ, PARATY & LOFT, THE BAR L.A.B., U BAR, THE BLUE CUP, FLEMING, NOELL, MOI, CHEVAL, CALDERON, CASABLANCA, MISTRAL SEASIDE BAR, APALLOU, BORD DE L‘EAU, TRIBECA, THE PRINCE BARSSERIE, CIN CIN.

Η γιορτή αυτή δεν σταματάει στο pop-up αλλά ξεδιπλώνεται στα αγαπημένα bar της Θεσσαλονίκης από 25 Νοεμβρίου έως και 2 Δεκεμβρίου. Η World Class Fine Drinking εμπειρία θα συνεχιστεί στα συνεργαζόμενα bar που θα προσφέρουν ειδικά Fine Drinking μενού και special happenings εμπνευσμένα από το φετινό θέμα, το craftsmanship!

Info:

Σάββατο 24 Νοεμβρίου

Αποθήκη Γ- Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Από 20.30 έως τη 1.30

Εξασφαλίστε την είσοδό σας μόνο με 10 € και για τις 3 ημέρες (Πέμπτη- Παρασκευή- Σάββατο).

Στην τιμή αυτή αποκτάτε το βραχιολάκι «World Class Fine Drinking Thessaloniki» στο λιμάνι Θεσσαλονίκης – Αποθήκη Γ’ και έχετε:

Πρόσβαση στα pop-up bar και τις 3 ημέρες
2 μάρκες που σας εξασφαλίζουν 2 crafted ποτά δικής σας επιλογής
Και επειδή το ταξίδι συνεχίζεται έως και τις 2 Δεκεμβρίου σε αγαπημένα bar της Θεσσαλονίκης, με το ίδιο βραχιολάκι θα μπορείτε να απολαύσετε σε προνομιακές τιμές cocktail που έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για αυτές τις μέρες.

Η είσοδος στη εκδήλωση επιτρέπεται μόνο σε άτομα άνω των 18 ετών.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

"Christmas lights on"

Το Makedonia Palace βάζει τα γιορτινά του και φωτίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο του. Η φωταγώγηση του δέντρου θα γίνει το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, στις 19.30, υπό τους ήχους της χορωδίας του Ασύλου του παιδιού.

Πενήντα παιδιά θα τραγουδήσουν υπό την συνοδεία πιάνου και θα ντύσουν γιορτινά το ξενοδοχείο, μεταφέροντας με τις μουσικές τους νότες το πνεύμα και την μαγεία των Χριστουγέννων!

Στην συνέχεια θα ακολουθήσει Live event στις 21:00 με την Μαρίνα Δονικιάν – Toot Sweet στο Salonica Restaurant με ήχους από Χριστουγεννιάτικες ξένες επιτυχίες, Jazz Swing και ελληνικές επιτυχίες.

Συνέδριο του Music Showcase Greece στο Λιμάνι

Το Music Showcase Greece ήρθε για να αναδείξει μέσα από ένα μουσικό τετραήμερο το εγχώριο μουσικό ταλέντο, σε διεθνείς καλεσμένους, να προσφέρει στον Πολιτισμό της Ελλάδας, και να την συστήσει την παγκόσμια μουσική βιομηχανία. Κι όσο η Θεσσαλονίκη φοράει τα καλά της, και 7 χώροι «ντύνονται» στα χρώματα του #MSG, η Αποθήκη Δ’, στο Λιμάνι της πόλης ετοιμάζεται να φιλοξενήσει ένα καινοτόμο συνέδριο στα πλαίσια του Φεστιβάλ.

Έρχεται με Ελεύθερη Είσοδο για να μας ξεναγήσει στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού, να μας δείξει την κατάσταση και τις τακτικές στη δομή της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας. Όλα όσα ενδιαφέρουν έναν καλλιτέχνη, παρουσιάζονται μέσα από Έλληνες και Ξένους ομιλητές, καλεσμένους, καλλιτέχνες και δημόσιους φορείς που αναλύουν την όψη του μουσικού κόσμου.

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, στην Αποθήκη Δ, στο λιμάνι.

Λεπτομέρειες ΕΔΩ.

Παγκόσμια Ημέρα αγάπης

Κορυφαίες σχολές χορού από τη Βόρεια Ελλάδα θα χορέψουν για την αγάπη. Ο χορός είναι η γλώσσα της ψυχής και ο μόνος τρόπος να εκφραστούμε όταν δεν αρκούν οι λέξεις.

Ενόψει της ημέρας παγκόσμιας αγάπης αναδεικνύουμε το σημαντικότερο μέσο έκφρασης των συναισθημάτων, το χορό.

Info:

Κυριακή 25 Νοεμβρίου, στις 19.00

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αϊθουσα Φίλων Μουσικής

Τιμές εισιτηρίων:

18€, 15€, 12€

Οι Θησαυροί του Μπαούλου: Bazaar από το «Άσυλο του Παιδιού

«Οι Θησαυροί του Μπαούλου» είναι ο τίτλος του bazaar που διοργανώνει το «Άσυλο του Παιδιού» στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Στυλιανού, προστάτη των παιδιών.
Στο bazaar διατίθενται συλλογές χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων, δωρεές ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας και εταιριών, χειροποίητες προσφορές των κυριών της Ομάδας Στήριξης καθώς και χριστουγεννιάτικα γλυκά και εδέσματα από την Κουζίνα του «Ασύλου του Παιδιού». Τα έσοδά του αξιοποιούνται για την ενίσχυση του εκπαιδευτικού και κοινωνικού έργου του «Ασύλου του Παιδιού», που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας.

Πρόγραμμα:

Κυριακή, 25/11/2018: Παραμονή της εορτής του Αγ. Στυλιανού θα γίνει η περιφορά της εικόνας Του, η οποία θα ξεκινήσει από το Εκκλησάκι του «ΑτΠ» στις 16:30 μ.μ. Θα ακολουθήσει Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία.
Δευτέρα 26/11/2018: Την ημέρα της εορτής του Αγ. Στυλιανού θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία (ώρα 7:30-10:00) στο ομώνυμο εκκλησάκι και Εσπερινός στις 5 το απόγευμα.
Τρίτη 27/11/2018: Προσκύνημα της εικόνας του Αγίου Στυλιανού

Info:

Κυριακή, Δευτέρα & Τρίτη 25, 26 & 27/11/2018:
Bazaar, «Οι Θησαυροί του Μπαούλου».
Το παζάρι θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα
«Σταύρου Νιάρχου» του «Ασύλου του Παιδιού»,
στην οδό Εγνατία 129, ώρες 09:00-21:00.

ΔΡΑΣΕΙΣ:

Βραδινή διαδρομή στο Ντεπώ

Περπατάμε με το Thessaloniki Walking Tours στην περιοχή του Ντεπώ, με φόντο το φωτισμένο αστικό τοπίο. Στην διαδρομή συναντάμε την αποθήκη των τραμ και διάσημα εκλεκτικιστικά κτήρια με την υπογραφή τριών διαφορετικών αρχιτεκτόνων που κρύβουν συναρπαστικές ιστορίες. Διασχίζουμε μια συνοικία που δεν έχασε ως σήμερα τον χαρακτήρα της, ένα σπίτι με παράξενους θορύβους και φώτα που αναβοσβήνουν μέσα στην νύχτα. Μοιραζόμαστε ιστορίες για κάποια λουτρά, χειμερινά και θερινά σινεμά που δεν υπάρχουν πια και προπολεμικά καταστήματα που υπάρχουν ακόμη. Επίσης συναντάμε τον ποιητή Γιώργο Βαφόπουλο, τον Γιώργο Ιωάννου, τον Νίκο Μπακόλα, για μια στιγμή τον Γάλλο μηχανικό Ζοζέφ Πλεϋμπέρ και ένα ζευγάρι που κάποτε ένωσε ένας παράφορος έρωτας.

Info:

Σάββατο 24 Νοεμβρίου, Ώρα έναρξης: 18.30
Σημείο συνάντησης: Γ.Παπανδρέου & Θ.Σοφούλη (14ο Γυμνάσιο)
Συμμετοχή: 10 ευρώ
Πληροφορίες - κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com & 6978186900 - 1.

Περίπατος στην πόλη: "Δάγκουλας, ο δράκος της Θεσσαλονίκης"

Από τον Ιανουαρίου του 1944 έως και τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, δηλαδή λίγο πριν την αναχώρηση από τη Θεσσαλονίκη των ναζιστικών στρατευμάτων, ο Αντώνιος Δάγκουλας και το τάγμα του επέβαλλαν ένα καθεστώς αδιανόητου τρόμου στην πόλη.

Οι «Δαγκουλαίοι» υπήρξαν κάτι περισσότερο από ένα ακόμη τάγμα ασφαλείας που συνεργάζονταν με τον κατακτητή. Ήταν μια μηχανή θανάτου που έδρασε πέρα και έξω από κάθε όριο και έλεγχο γράφοντας μια από τις πλέον αιματοβαμμένες και ζοφερές σελίδες της πρόσφατης ιστορίας μας.

Η αγριότητα της δράσης του Αντώνιου Δάγκουλα και του τάγματός του άφησε έντονο το αποτύπωμά της στη πόλη και σημάδεψε τη συλλογική μνήμη ενώ ο τρόμος που προκάλεσε οδήγησε στη σιωπή τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης που με διάφορους τρόπους τον βρήκαν μπροστά τους.

Ο ερευνητής Ανδρέας Βενιανάκης αφιέρωσε πολλά χρόνια προκειμένου να ανακαλύψει τις διαστάσεις αυτής της δράσης και τα αληθινά κίνητρα ώστε να ρίξει φως σε αυτή τη σκοτεινή ιστορία. Αυτό αποτύπωσε στο βιβλίο του «Δάγκουλας, ο «δράκος» της Θεσσαλονίκης» που αποτελεί σήμερα ένα σημείο αναφοράς για οποιονδήποτε μελετητή της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου.

Με οδηγό τον συγγραφέα του βιβλίου περιηγούμαστε την Κυριακή 25 Νοεμβρίου σε σημεία, τόπους και χώρους που συνδέθηκαν με τη δράση του Δάγκουλα και του τάγματός του και επιχειρούμε να εισχωρήσουμε βαθύτερα στα γεγονότα ώστε να διερευνήσουμε τη φύση του κακού.

Ιnfo:

Thessaloniki Walking Tours
Κυριακή 25 Νοεμβρίου, στις 11.00
Σημείο συνάντησης: άγαλμα Κωνσταντίνου, Πλατεία Βαρδαρίου, Ώρα: 11πμ
Συμμετοχή: 10 ευρώ
Πληροφορίες/ κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com & 6978186900- 1

(Η διαδρομή είναι ακατάλληλη για άτομα κάτω των 18 ετών)

Λογοτεχνικός περίπατος

Το Public και η dot2dot μας προσκαλούν στον Λογοτεχνικό Περίπατο που οργανώνουν το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, με κατάληξη το Public Τσιμισκή, βασισμένο στο βιβλίο του Βασίλη Τσιράκη με τίτλο "Τα χρόνια ανάμεσα: η Θεσσαλονίκη του μεσοπολέμου", από τις εκδόσεις Τόπος.

Σημείο συνάντησης στην οδό Αγίου Δημητρίου, απέναντι από την είσοδο του (πρώην) Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και ώρα 10:00 το πρωί.

Μετά το τέλος της διαδρομής θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα του βιβλίου, Βασίλη Τσιράκη.

Info:

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018, στις 10:00

Σημείο Συνάντησης: Απέναντι από πρ. ΥΜΑΘ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ:

Ντα

Το «DA», το πολυβραβευμένο έργο του Ιρλανδού θεατρικού συγγραφέα Χιου Λέοναρντ, μετά τη εξαιρετική επιτυχία που γνώρισε, τις sold out παραστάσεις του και τη συγκίνηση και το χαμόγελο που χάρισε στο κοινό της Θεσσαλονίκης επιστρέφει. Το μικροαστικό κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον του εικοστού αιώνα στην Ιρλανδία ζωντανεύει φέτος στο Βασιλικό Θέατρο σε μετάφραση, δραματουργική επεξεργασία & σκηνοθεσία Δημοσθένη Παπαδόπουλου.

Ένας γιος επιστρέφει στην πόλη που γεννήθηκε για την κηδεία του πατέρα του και βιώνει ξανά όλη την προηγούμενη ζωή του. Ο Ντα (υποκοριστικό του Daddy) αντιμέτωπος με τον Τσάρλι.

Η πατρική φιγούρα, οι σχέσεις των παιδιών με τους γονείς, τα λάθη του παρελθόντος, η απώλεια, το τίμημα της ενηλικίωσης, η σκληρότητα που πολλές φορές κρύβει μέσα της αγάπη, η παιδική ηλικία μέσα από την απόσταση του χρόνου.

Το έργο έγινε γνωστό στη χώρα μας τη δεκαετία του ΄80 από το θίασο του Μάνου Κατράκη.

Info:

Σάββατο 17 Νοεμβρίου, στις 21.00

Βασιλικό Θέατρο, Πλατεία Λευκού Πύργου

Εισιτήρια από 5 έως 13 ευρώ

Καληνύχτα Μαργαρίτα

Η ιστορία του έργου είναι τοποθετημένη στα χρόνια της κατοχής, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Η οικογένεια Περδικάρη είναι μια τυπική εικόνα της μεγαλοαστικής επαρχίας. Ο συντηρητισμός , η απληστία, η απάτη, η συνενοχή, η αμοιβαιότητα στην κοινωνική πρόσοψη και η δυσπιστία στο «εσωτερικό», τη χαρακτηρίζουν.΄Εχει διαβρωθεί από τα ίδια τα λάθη της, την αυτοϋπονόμευση της.

Αυτό το σπίτι-θεσμός θα καταρρεύσει χτυπημένο από μέσα. Η νεαρή δασκάλα, το στερνοπαίδι της οικογένειας, η Μαργαρίτα, θα πυροδοτήσει τα εκρηκτικά... Όταν η Μαργαρίτα μυείται στην αντίσταση κατά των Γερμανών, είναι ώριμη να δεχτεί την έξοδο, τη διαφυγή από το περιβάλλον της. Τα επιχειρήματά της τα βρίσκει μέσα στο ίδιο της το σπίτι."

Info:

Μονή Λαζαριστών, Σκηνή Σ. Καραντινός, Σταυρούπολη

Σάββατο στις 21.00

Κυριακή στις 19.00

Εισιτήρια από 5 έως 13 ευρώ

Ορφανά

To συγκλονιστικό έργο «Ορφανά» του Ντέννις Κέλλυ, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, η παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς επιστρέφει στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, από την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018.

Ένα σπίτι. Μια οικογένεια. Ένα ζευγάρι: ένας άνδρας και μία γυναίκα. Ο αδερφός της. Τρεις άνθρωποι που μέχρι το τέλος του έργου θα ανακαλύψουν τι σημαίνει όριο και πώς ξεπερνιέται. Το δραματικά επίκαιρο έργο του Ντέννις Κέλλυ, μιας από τις πιο σημαντικές φωνές της σύγχρονης βρετανικής δραματουργίας, επιστρέφει, με απαίτηση των θεατών, στο Φουαγιέ της ΕΜΣ, μετά από έναν εξαιρετικά επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων με συνεχή sold out.

Info:

Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθν. Αμύνης 1

Σάββατο και Κυριακή στις 21.15

Εισιτήρια από 5 έως 13 ευρώ

Υπέρ Ελλάδος (Η υπόθεση Πολκ στο προσκήνιο)

1948-49: Ένας Αμερικανός δημοσιογράφος δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση αναστατώνεται και οι ξένοι επεμβαίνουν. Ένας αθώος μπαίνει στη φυλακή. Η υπόθεση κλείνει.

Εβδομήντα χρόνια μετά την δολοφονία του Τζορζ Πολκ, ένα θεατρικό έργο δίνει φωνή στα πρόσωπα του δράματος που συγκλόνησε τη χώρα. Μέσα στον βαθύ εμφύλιο, κυνηγοί και κυνηγημένοι, θύτες και θύματα, Πόντιες μάνες, κωλοπετσωμένες Αμερικανίδες, ανελέητοι δικηγόροι, ασφαλίτες και κατάσκοποι, σε ένα γαϊτανάκι αφηγήσεων που ξετυλίγει το νήμα της υπόθεσης. Κι απέναντί τους μια ολόκληρη πόλη, που παρακολουθεί και σχολιάζει τα γενόμενα. Πρόσωπα της Ιστορίας αλλά και πρόσωπα της διπλανής πόρτας συνομιλούν και συγκρούονται. Γιατί η Ιστορία (με το γιώτα κεφαλαίο) φτιάχνεται από τις ιστορίες των ανθρώπων.

Μέσα από σπαραγμένες αλήθειες και πανίσχυρα ψέματα κρίνεται η μοίρα ενός αθώου. Και όλα, πάντα και παντού, αποφασίζονται Υπέρ Ελλάδος.
Να χαθεί ένας άνθρωπος, να σωθεί μία χώρα.

Info:

Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, Σταυρούπολη

Σάββατο και Κυριακή στις 21.15

Εισιτήρια από 5 έως 13 ευρώ

Χειμωνιάτικο παραμύθι

Η «αρρώστια» της ζήλειας, η μανία της εκδίκησης, η δύναμη της συγχώρεσης. Όλα αυτά σε ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του μεγαλύτερου δραματουργού όλων των εποχών, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, το οποίο θα παρουσιαστεί, σε μετάφραση Νίκου Χατζόπουλου, μέσα από τη ματιά του μεγάλου Ρουμάνου σκηνοθέτη Σίλβιου Πουρκαρέτε, από 16 Νοεμβρίου 2018 στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ).

Η μεγαλοφυής σαιξπηρική εξιστόρηση μιας δυνατής ιστορίας αγάπης, ζήλειας κι εγκατάλειψης. Ένα σκοτεινό παραμύθι γεμάτο εικόνες και συναισθήματα, εκεί όπου ο χρόνος επιβραδύνεται κι οι άμυνες, οι αντοχές κι οι αντιστάσεις των ηρώων πέφτουν σε «χειμερία νάρκη». Η ιστορία του βασιλιά Λεόντιου που με την υποψία ότι η γυναίκα του τον απατά, τυφλωμένος από ζήλεια, θα οδηγηθεί σε απόλυτη δυστυχία και μοναξιά. Αλλά, κάποτε θα έρθει η μεγαλειώδης αλλαγή: ο Λεόντιος θα βγει από το λήθαργο, θα «ξυπνήσει» σοφότερος, και το σκοτάδι θα διαδεχθεί το φως. Γιατί η δύναμη της ζωής είναι ανίκητη…

Info:

Σάββατο και Κυριακή στις 20.30

Θέατρο Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Εθν. Αμύνης 1

Εισιτήρια 5-13 ευρώ

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

Ένας μεγάλος περίπατος, ένα ταξίδι συναισθημάτων, ένα έργο που συνδυάζει τη σκληρή πραγματικότητα και την αγωνία της επιβίωσης με την ελαφρότητα και την αθωότητα της παιδικής ηλικίας.

Το κλασικό, βραβευμένο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, της πλέον μεταφρασμένης (σε περισσότερες από 20 γλώσσες) συγγραφέα λογοτεχνικών και θεατρικών έργων για παιδιά και νέους μας μεταδίδει μηνύματα ελπίδας κι αισιοδοξίας ότι οι άνθρωποι μπορούν να τα καταφέρουν ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Info:

Βασιλικό Θέατρο, Πλατεία Λευκού Πύργου

Κυριακή στις 11.00

Εισιτήρια: 10 ευρώ

Περιμένοντας τον Γκοντό

Το εμπνευσμένο έργο του Νομπελίστα Ιρλανδού συγγραφέα Σάμουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» στην αξεπέραστη μετάφραση του Μίνου Βολανάκη και σε σκηνοθεσία του Γιάννη Αναστασάκη, αφού κέρδισε κοινό και κριτικούς, επιστρέφει για λίγες παραστάσεις στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου.

Ο Βλαδίμηρος και ο Εστραγκόν περιμένουν τον Γκοντό, μετέωροι σε ένα έρημο τοπίο. Δύο κλοσάρ, ένα μισοφαγωμένο καρότο, ένα ζευγάρι παλιές αρβύλες, ένα καπέλο που θα έπρεπε να γράφει μέσα το όνομά μας αλλά δεν έχει τίποτε, σε μια δυνατή παράσταση που εκφράζει την αγωνία της ανθρώπινης ύπαρξης.

Μια κωμωδία που…παρωδεί την τραγωδία του ανθρωπίνου είδους, από την εμφάνισή του ως σήμερα.

Info:

Βασιλικό Θέατρο, Πλατεία Λευκού Πϋργου

Κυριακή στις 20.00

Εισιτήρια από 5 έως 13 ευρώ

Κοίτα!

Η Κατερίνα Καραδήμα σκηνοθετεί τη βρεφική παράσταση «Κοίτα!», την ιστορία μιας ολόκληρης μέρας ενός μωρού μέσα στο σπίτι. Ανακαλύπτει ήχους και σκιές, κρύβεται, εμφανίζεται και παίζει με ό,τι του μοιάζει με παιχνίδι.

Φτερά που πετούν, μπάλες που πέφτουν, χρώματα που αλλάζουν, νερό που κυλάει κι ένα μωρό που λίγο λίγο γίνεται παιδί.

Η μαμά είναι κάπου εκεί γύρω ή και δεν είναι, αλλά κάθε φορά που κάτι σημαντικό συμβαίνει, εκείνο έχει την ανάγκη να μοιραστεί μαζί της την έκπληξη και τη χαρά της ανακάλυψης. Μ' ένα “Κοίτα!”.

Info:

ΒΡΕΦΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, «ΚΟΙΤΑ!»

Κάθε Σάββατο στις 12.00

Για βρέφη από 8 μηνών έως νήπια 4 χρόνων

Βασιλικό Θέατρο, Πλατεία ΧΑΝΘ

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Το μικρό πόνι

Ο Λουίσμι, ένα δεκάχρονο αγόρι, φοράει στην πλάτη του τη σχολική του σάκα που απεικονίζει ήρωες από τη σειρά “Το μικρό μου πόνι”. Η σάκα γίνεται αφορμή για να γίνει θύμα σχολικού εκφοβισμού. Το σχολείο καλεί τους γονείς του για να τους ενημερώσει ώστε να πείσουν τον Λουίσμι να αποχωριστεί τη σάκα του. Οι γονείς, Χάιμε και Ιρένε, τυφλωμένοι από εγωισμούς και κοινωνικά στερεότυπα μιλούν συνέχεια για το παιδί τους, αλλά ποτέ με το παιδί τους. Μια οικογένεια που απομακρύνεται συνέχεια από το παιδί και ένα σχολείο που αντιτίθεται σε όλα αυτά τα παιδιά που ξεφεύγουν από το γενικό κανόνα, του “φυσιολογικού”.

Ένα έργο επίκαιρο, το οποίο αφορά στο σχολικό εκφοβισμό (bullying) -αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα στην οποία παγιδεύονται όλο και περισσότερα παιδιά στις μέρες μας- που μας προβληματίζει σχετικά με την ελευθερία, το φόβο και τις προκαταλήψεις της κοινωνίας, και που μας αφορά όλους.

Info:

Vis motrix performance studio, Έδισσον 4 (Έναντι του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης)

Από 24 Νοεμβρίου έως 16 Δεκεμβρίου, κάθε Σάββατο στις 21.00 και κάθε Κυριακή, στις 19.00 για 8 μόνο παραστάσεις.

Σάββατο 24/11, Κυριακή 25/11
Σάββατο 1/12, Κυριακή 2/12
Σάββατο 15/12, Κυριακή 16/12.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 10, ΑΝΕΡΓΩΝ: 5€

Οι γίγαντες του βουνού

Ένας αποδεκατισμένος από την αποτυχία και τις κακουχίες θίασος, φτάνει μια νύχτα, στη βίλα ενός παράξενου ανθρώπου, που τον αποκαλούν “Κοτρόνε ο Μάγος”, και ζει εκεί με την ιδιόρρυθμη συνοδεία του. Αλλόκοτα πράγματα συμβαίνουν στη βίλα. Η μαγεία του θεάτρου, μπλέκεται με τον απόκοσμο τόπο των ονείρων. Μάσκες, μαριονέτες, φαντάσματα και οπτασίες, εισβάλουν στον κόσμο των ανθρώπων. Η ποίηση γίνεται ψευδαίσθηση και η αλήθεια ένα απατηλό φάντασμα, που ακροβατεί μέχρι τις εσχατιές του παραλογισμού. Και πέρα, ψηλά στο βουνό, οι Γίγαντες.

Info:

Studio ΠΑΡΑΘΛΑΣΗ, Κασσάνδρου 132

Κάθε Σάββατο και Κυριακή έως τις 9/12, στις 21.00

Τα κόκκινα Χριστούγενναης της Κάρλα Δεμβριέντες

Χριστούγεννα... Στον Πυργίσκο της, η Κάρλα Δεμβριέντες μαζί με τον σύζυγό της Καλπούρνιο και την καινούρια τους καμαριερίστρα Κατάνα, περιμένουν τη μικρή Καρολίνα από τη Σικωτία.

Όταν ξαφνικά, έρχονται τα πάνω κάτω μαζί με απρόσμενους και... απρόσκλητους... επισκέπτες, στο Θέατρο Ταξίδι Ονείρου, Θεσσαλονίκη.

Info:

Κάθε Σάββατο και Κυριακή έως 30 Δεκεμβρίου, στις 9.15μμ.
Διάρκεια παράστασης 70 λεπτά.
Εισιτήρια: Κανονικό 10 ευρώ, μειωμένο 8 ευρώ
Θέατρο Ταξίδι Ονείρου, Στεφάνου Τάττη 3, περιοχή ΙΝ Αγ. Σοφίας.

Sorry λάθος κρεβάτι

Έχοντας βραβευτεί στα 8α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης με το Βραβείο καλύτερου θεατρικού κειμένου 2017-2018, το «Sorry λάθος κρεβάτι» επιστρέφει για 2η συνεχή χρονιά. Πρόκειται για κωμωδία του Βασίλη Τσικάρα που παρουσιάζεται από τη θεατρική ομάδα Άρατος. Το έργο κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, στις 21.30 και οι παραστάσεις θα είναι κάθε Σάββατο και Κυριακή στο Θέατρο Άρατος (Μοσκώφ 12).

Ένα ζευγάρι αναγκάζεται μετά από ένα πολύωρο ταξίδι να καταφύγει αργά τη νύχτα σε ένα άθλιο μοτέλ προκειμένου να ξεκουραστεί. Σε αυτό τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί σωστά, ενώ ο ιδιοκτήτης του, δείχνει αρκετά παράξενος. Η νευρικότητα και η κούραση οδηγεί το ζευγάρι σε μια απίστευτη ρήξη. Η έλευση νέων πελατών στο μοτέλ προκαλεί αλυσιδωτές παρεξηγήσεις και φέρνει απίστευτες αποκαλύψεις. Τελικά, τι μυστικά κρύβουν το εν λόγω ξενοδοχείο και οι ένοικοί του;

Info:

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΑΤΟΣ, Μοσκώφ 12 με Φράγκων
Τ. 2315 312 487 / 6945 512 412
Ώρα έναρξης: 21.30
Εισιτήρια: 10 και 6 ευρώ (μειωμένο)

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Κάθε Σάββατο και Κυριακή
17 – 18/11
24 – 25/11
01 – 02/12
08 – 09/12
15 – 16/12

Ελλάς…Γελάς

Πρόκειται για μία σύνθεση από τέσσερις διαχρονικές και εξαιρετικά επίκαιρες μονόπρακτες σατιρικές κωμωδίες του Γεωργίου Σουρή: "Ο Αναπαραδιάδης" (1884), "Δεν έχει τα προσόντα" (1885), "Η Επιδημία" (1881) και "Η Περιφέρεια" (1886). Τα θεατρικά έργα του Σουρή μέσα από το χιούμορ καυτηριάζουν τα κακώς κείμενα της Ελλάδας της εποχής του (και όχι μόνο). Η σάτιρά του ασκεί σκληρή κριτική στην πολιτική διαφθορά και διαπλοκή καθώς και στην κοινωνική και ηθική παρακμή της σύγχρονής του (και όχι μόνο) ελληνικής κοινωνίας. Η παράσταση, μέσα από μια σύγχρονη οπτική, συνδέει το χθες με το σήμερα. Άλλωστε, τι έχει αλλάξει από τότε;

Info:

Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

Παραστάσεις: 17-18, 24-25 Νοέμβρη & 1-2 Δεκέμβρη

Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 20.00

Κανονικό: 10€ (προπώληση), 12€ (ταμείο θεάτρου)

Μαθητικό/Φοιτητικό/Ανέργων/Πολυτέκνων/Ατέλειες: 8€

Γυάλινος κόσμος

Με φόντο τα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης (δεκαετία του 1930), σε μια επαρχία του αμερικάνικου Νότου, εκτυλίσσεται η ιστορία μιας οικογένειας που την έχει εγκαταλείψει ο πατέρας. Το κείμενο είναι μια εξομολογητική δήλωση ενοχής του αφηγητή - γιου Τομ, που κι εκείνος με τη σειρά του εγκατέλειψε - μετά από ορισμένες ατυχείς συμπτώσεις και πολλά σπαταλημένα όνειρα - τη μητέρα του Αμάντα και την αγαπημένη του αδελφή Λώρα. Στόχος η αναζήτηση της ελευθερίας, η πάντα μακρινή, σχεδόν άπιαστη ευτυχία.

Πρόκειται για ένα σπαραχτικό και ταυτόχρονα ανελέητα σαρκαστικό έργο που μιλά για τον δύσκολο αποχωρισμό από την οικογενειακή φωλιά, για την ενοχή, για την ανέφικτη φυγή, για τη μνήμη που μπορεί να γίνει…φυλακή.

Info:

Θέατρο Τ, Αλ. Φλέμινγκ 16

Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή 21:30 | Σάββατο 21:30 | Κυριακή 19:00 | Δευτέρα 21:30 | Τρίτη 21:30, Έως 25 Νοεμβρίου

Εισιτήρια: 14€ κανονικό | 12€ φοιτητών & άνω των 65 | 10€ ανέργων, ΑΜΕΑ & ατέλειες | 10€ γενική είσοδος κάθε Τρίτη

Ατέλειες: Κάθε Δευτέρα (κατά προτεραιότητα)

Fragile

Η Εύη Καραγιάννη «μετακομίζει» στη σκηνή του θεάτρου ξανά.

Με αποσκευές τις εμπειρίες μιας ζωής. Μιας ζωής πολυτάραχης, γεμάτη περιπέτειες, λάμψη, ομορφιά, έρωτες, χωρισμούς αλλά και πίστη.

Ένας μονόλογος που καταγράφει τη μοναδική πορεία και την εξέλιξη μιας γυναίκας που ήταν και παραμένει καλλονή. Μιλά με ευαισθησία αλλά και χιούμορ. Με τρυφεράδα αλλά και ωμότητα.

Κάνει την προσωπική της κατάθεση, υπόθεση πολλών γυναικών που μπορεί να είχαν εντελώς διαφορετικές αφετηρίες και πορεία, αλλά δεν παύουν να είναι όλες Γυναίκες. Οι άνθρωποι της ζωής της, από τη γιαγιά μικροβιολόγο στον Πόντο και τον πατέρα που «άνοιγε δρόμους», μέχρι τους γνωστούς και άγνωστους έρωτές της, γίνονται οι ήρωες σε αυτό το εξομολογητικό παραμύθι.

Όλοι συναντιούνται στην συγκεκριμένη στιγμή της ζωής της, μοιράζονται τον ίδιο χώρο ξανά. Σε αυτή την ανάγκη-προσπάθεια να μιλήσει για συναισθήματα, χωρίς φόβο, χωρίς άγχος για τον χρόνο που περνάει, για τα σημάδια που αφήνει στην ψυχή αλλά και τη γαλήνη της γνώσης.

Το κείμενο συνέθεσε, μετά από ώρες αφηγήσεων της ίδιας, η Δόμνα Ζαφειροπούλου. Φροντίζοντας να διατηρεί την ισορροπία ανάμεσα στην ωμή αλήθεια και την θεατρικότητα κατέγραψε μνήμες.

Info:

Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ / Τσιμισκή)

Σάββατο 24 Νοεμβρίου, στις 21:00

Εισιτήρια: 12 € γενική είσοδος, 10 € προπώληση / φοιτητικό / ανέργων / πολυτέκνων

Ο Συλλέκτης του Τζων Φώουλς στο Θέατρο Αθήναιον

«O συλλέκτης» (1963), το πρώτο μυθιστόρημα του Τζων Φώουλς, τον καθιέρωσε δικαίως στην παγκόσμια λογοτεχνία ως έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους. Η ένταση και το σασπένς που δημιουργεί παραπέμπουν ξεκάθαρα σ’ ένα κορυφαίο θρίλερ, όπου ο θεατής οδηγείται σε μια ύπουλη ταύτιση με τον Κακό και τον Καλό ταυτόχρονα.

Το έργο παρακολουθεί τον Κλεγκ, έναν ανήσυχο και φιλόδοξο νεαρό ταπεινής καταγωγής, που έχασε τους γονείς του μικρός, μεγάλωσε με μια θεία του και την ανάπηρη κόρη της και δεν κατάφερε ποτέ να ενταχθεί κοινωνικά. Μοναδική του διέξοδος η συλλογή πεταλούδων. Όταν θα κερδίσει ένα λαχείο, θ’ απαγάγει και θα φυλακίσει για έναν μήνα τη Μιράντα, μια νεαρή φοιτήτρια Καλών Τεχνών, με την οποία τον χωρίζουν έντονες κοινωνικές διαφορές.

Info:

Θέατρο Αθήναιον, Λ. Β. Όλγας 35
Πέμπτη & Παρασκευή στις 21.00
Σάββατο στις 18.30 και 21.00
Τετάρτη & Κυριακή στις 19.00
τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ (κανονικό) & 10 (μειωμένο)

COMEDY FESTIVAL:

Το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει το «Comedy Festival» από 23/11/18 έως 26/11/18 και ώρα 20:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στο «Comedy Festival» θα φιλοξενηθούν τα έργα:

· Παρασκευή 23/11 – «Είμαι Υπερήφανος διότι είμαι Έλλην», από την Θεατρική Ομάδα «Θεατροποινίτες» του Πολιτιστικού Συλλόγου «Εν δράσει» του Δ. Ωραιοκάστρου

· Σάββατο 24/11 – «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» , των Μ. Ρέππα – Θ. Παπαθανασίου από την Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερακαρούς

· Κυριακή 25/11 – «Οι Ηλίθιοι» του Νηλ Σάιμον, από την Θεατρική Ερασιτεχνική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέου Σουλίου Σερρών

· Δευτέρα 26/11 – «Ξύπνα Βασίλη» του Δημήτρη Ψαθά , από τον Θεατρικό Όμιλο Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Αντί εισιτηρίου θα συλλέγονται: τρόφιμα μακράς διαρκείας, Όσπρια, λάδι για τη «Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Θεσσαλονίκης».

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Έρως και Ψυχή

«Συγχώρα με αγάπη μου που έζησα πριν να σε γνωρίσω» είπε ο Έρωτας στην Ψυχή σαν πρώτη φορά έσμιξε μαζί της. Η αναθεματισμένη ομορφιά της Ψυχής όμως έκανε την Αφροδίτη να οργιστεί και να παρακαλέσει το γιό της τον Έρωτα, ποτέ άντρας μη λαβωθεί από το βέλος του. Λαβώθηκε ο Έρωτας όμως και γίνεται μυστικός εραστής της Ψυχής. Μα όχι για πολύ. Σαν χάνεται ο αγαπημένος της, η Ψυχή τον αναζητά μέχρι και το βασίλειο των νεκρών «και ίσως ξαναβρεθούν μια μέρα και τότε όλα τα βράδια κι όλα τα άστρα και όλα τα τραγούδια θα ναι δικά τους».

<
Keywords
θεσσαλονικη, μπορειτε, van gogh, βαν γκογκ, το φως, εν λόγω, house, ΔΕΘ, art, world, class, design, bike, δραση, συμμετοχή, photo, instagram, fujifilm, ψηφοφορία, http, time, party, club, νέα, βαν, info, helexpo, ρωσία, ηπα, ασκτ, food, festival, italia, burger, παγωτο, espresso, ελλαδα, live, super, τζιν, don, reserve, single, σεφ, city, dio, αιγλη, χαμαμ, loft, blue, cup, casablanca, cocktail, εκδηλωσεισ, makedonia, sweet, jazz, music, bazaar, προσφορες, τραμ, παπανδρεου, μνήμη, φως, public, θεατρο, μετάφραση, κηδεία, σημαίνει, εμσ, εταιρεία, αθωότητα, σκηνη, performance, studio, εισιτήρια, γιου, τομ, αμεα, χανθ, σασπένς, νηλ, Χριστούγεννα, κινηση στους δρομους, ρια αντωνιου, χριστουγεννιατικες βιτρινες, δωρο χριστουγεννων, Κορμός Χριστουγέννων, ωραριο καταστηματων, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, first world's fair, τονια αντωνιου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, εορταστικο ωραριο, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, madwalk, η ημέρα της γης, σταυροι, Ημέρα της μητέρας, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, Ημέρα του παιδιού, τελος του κοσμου, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, γιορτη σημερα, ξανα, instagram, μιλα, τι σημαινει, χριστουγεννιατικα γλυκα, χριστουγεννιατικα, κληρωση, μετάφραση, μνήμη, ποδηλατο, χωρες, ρωσία, φωτογραφικες μηχανες, το θεμα, αμεα, αυλαια, αφροδιτη, γεμιστα, γλυκα, γυναικα, δημος θεσσαλονικης, δωρα, δωρεαν, εικονες, ζηλεια, ζυμαρικα, ηθικη, ηπα, θεμα, θιασος, θριλερ, ιρλανδια, ισραηλ, ιταλικα, κωμωδιες, λονδινο, μητερα, μουσικη, μωρο, ντοματα, ξενοδοχεια, ομορφια, ονειρα, οσπρια, οψη, πλαισιο, προγραμμα, σεφ, σινεμα, σχολες, τα νεα, τραγουδια, φωτογραφιες, φως, χορος, χρωματα, ψεματα, ωρα, italia, music, public, αγαπη, αστρα, αγορα, αγχος, αγωνια, αθηναιον, αθωότητα, αιγλη, αμστερνταμ, ανθρωπος, απληστια, απλα, απωλεια, αρχιτεκτονικη, αρωμα, ασκτ, ατμοσφαιρα, αφορμη, βαν γκογκ, βιλα, βιβλιο, βορεια, βοτκα, βραδια, βραδυ, γεγονοτα, γεγονος, γεωργιου, γινει, γινεται, γινονται, γιγαντες, γιου, γλωσσα, γονεις, γραφεια, δεντρο, δευτερα, δυναμη, δυνατοτητα, δημος, δημοσιο, δειτε, δηλωση, δειχνει, δομη, δρακος, διημερο, δωρο, ευη, εγινε, εγνατια, ευκαιρια, ευρω, ευτυχια, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκθεσεις, εκρηκτικα, ελευθερια, εμσ, εν λόγω, εργα, εμφάνιση, εξελιξη, εποχη, επρεπε, επιτυχια, ερχεται, ερχονται, εταιρεία, ετων, τεχνη, τεχνολογια, ζωη, ζωγραφου, ζοζεφ, ζωης, χαμαμ, κηδεία, ιδια, ιδιο, ηλικια, υποθεση, ηρωες, μηχανες, θεια λειτουργια, θησαυροι, θυτες, εικονα, ιωαννου, ισορροπια, ιστορικο, ηχο, καφες, εκδοσεις, κυβερνηση, κυματα, κειμενο, κυνηγι, κουζινα, κυρια, κρασι, κτιριο, κτιρια, κωμωδια, λαδι, λαθη, λαθος, λαμψη, λαχειο, λειτουργια, λογοτεχνια, ληθαργο, λωρα, μαγεια, μαμα, ματια, μηνυματα, μοιρα, μικρο, μνημεια, μοναξια, μπυρα, μυαλο, μυθιστορημα, μυστικα, νερο, νικο, νηλ, νημα, νυχτα, νοτες, τζιν, νηπια, ξενοδοχειο, ομαδα, παντα, οδηγος, ποιηση, οικογενεια, ονομα, ουισκι, παιδι, παιδια, παζαρι, παρουσιαση, παρισι, περιβαλλον, πιστη, πινακες, υπογραφη, ποτα, πρισμα, πρωι, ψυχη, ρηξη, σαιξπηρ, σατιρα, σαββατο, σελιδες, συζητηση, συζυγο, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σημαδια, σιωπη, σκεψεις, σκηνοθεσια, σκιτσα, σπιτι, σχολειο, ταγμα, ταυτοτητα, τιμη, τουρκια, το φως, τριτη, τομ, τιτλος, φυλακη, υψηλη, φαντασματα, φεστιβαλ, φυγη, φυση, φοιτητρια, φτανει, φλεμινγκ, φοντο, φροντιστηριο, φωλια, φωνη, φορα, χαμογελο, χανθ, χιουμορ, χρονος, χρονικα, χαρα, ψαθα, ψηφοφορία, ωρες, αγορι, ανω πολη, art, αρβυλες, super, bazaar, βαν, bike, blue, burger, casablanca, city, class, club, cocktail, http, cup, design, dio, don, εκκλησιες, ερωτες, food, festival, photo, φουαγιε, fujifilm, γευσεις, γιορτη, γιωτα, house, helexpo, χωρα, ιδιαιτερο, jazz, κειμενα, κομματι, κωνσταντινου, κυριακη, λεξεις, loft, sweet, makedonia, μοιαζει, μπροστα, ουιλλιαμ, παιχνιδι, pop, ποτο, party, reserve, σασπένς, studio, σημαίνει, σκηνη, single, ταξιδι, τεκιλα, θεια, θερινα σινεμα, υπεροχο, van gogh, βιωματα, βουνο, world, ξεκινησε, γιαγια, ζευγαρι, performance
Τυχαία Θέματα