Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Περίπου τρεις ώρες διήρκεσε η άτυπη συνάντηση του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, κατά την οποία συζητήθηκαν τα επόμενα βήμα για το Κυπριακό.

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε πεντέμισι σχεδόν μήνες μετά την τελευταία τους άτυπη συνάντηση, έγινε στην οικία της ειδικής αντιπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ,

Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας που προστατεύεται από τα Ηνωμένα Έθνη, και το βασικό ζητούμενο είναι, όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία, να διαμορφωθούν συνθήκες για την κάθοδο Λουτ στο νησί, ώστε διαφανούν οι προθέσεις όλων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη, οι δύο ηγέτες είχαν μια ειλικρινή και εποικοδομητική ανταλλαγή ιδεών και συζήτησαν σε βάθος τις βασικές αρχές. Αποφάσισαν δε, όπως συνεχίσουν τις προσπάθειες με την Τζέιν Χολ Λουτ και όπως οριστικοποιήσουν του όρους αναφοράς, που θα βοηθήσουν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ενώ τα επόμενα λεπτά αναμένονται επίσημες δηλώσεις των δύο ανδρών.

Επίσης, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΗΕ, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν επίσης να εκφράσουν την ετοιμότητά τους για μια Τριμερή Διάσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ μετά τη Γενική Συνέλευση στη Νέα Υόρκη, ώστε να σχεδιάσουν τα επόμενά τους σχέδια.

Ταυτόχρονα, καλωσόρισαν την υλοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), συμπεριλαμβανομένου της ηλεκτρικής διασύνδεσης και της κινητής τηλεφωνίας, τα οποία θα φέρουν πιο κοντά τις δύο κοινότητες.

«Οι δύο ηγέτες», καταλήγει η ανακοίνωση, «επαναβεβαίωσαν τη δέσμευση για να εντείνουν τις εργασίες στις Τεχνικές Επιτροπής, με αντικείμενο τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των Κυπρίων και να συζητήσουν περισσότερα ΜΟΕ, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών

«Σήμερα, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακίνκι συναντήθηκαν στην κατοικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, κ. Elizabeth Spehar.

Οι δύο ηγέτες είχαν μια ειλικρινή και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και συζήτησαν σε βάθος τις βασικές αρχές. Αποφάσισαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυρία Jane Holl Lute με την αποφασιστικότητα να οριστικοποιήσουν τους όρους αναφοράς, που θα επιτρέψουν δομημένες και προσανατολισμένες ως προς το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια διευθέτηση του Κυπριακού με αίσθηση του επείγοντως.

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν επίσης να ανακοινώσουν την ετοιμότητά τους να διεξαγάγουν τριμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματα.

Όσον αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είχαν προηγουμένως ανακοινώσει, συμπεριλαμβανομένης της διασυνδεσιμότητας του ηλεκτρισμού και της διαλειτουργικότητας των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, μέτρα που διευκόλυναν τη μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν επίσης τη δέσμευσή τους να εντείνουν το έργο των Τεχνικών Επιτροπών με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής όλων των Κυπρίων και την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με την υποστήριξη του ΟΗΕ».

Δηλώσεις ΠτΔ πριν τη συνάντηση

Σε δηλώσεις του κατά την αναχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε πως θέση του είναι να απαντήσει στις ανησυχίες των Τ/κ, χωρίς όμως να παραγκωνίζονται οι ανησυχίες των Ε/κ.

«Προσέρχομαι στις συνομιλίες απόλυτα αποφασισμένος, με καλή ιδιαίτερα θέληση και αποφασιστικότητα εάν και εφόσον και ο κ. Ακιντζί συνειδητοποιήσει το σημαντικότερο των στοιχείων, του αλληλοσεβασμού και της τήρησης των όσων κάθε κράτος επιδιώκει, δηλαδή της διεθνούς εννόμου τάξεως, λαμβανομένης υπόψη και της ιδιότητας μας ως κράτους μέλους της ΕΕ, να εργαστούμε κατά τρόπο που η λύση να γίνεται αποδεκτή και από τον διεθνή παράγοντα αλλά ιδιαίτερα και από όσους θα επηρεάζει, τους κατοίκους της Κύπρου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε πως εάν η Τουρκία θέλει να βοηθήσει, «πρέπει να δείξει καλή βούληση και να σταματήσει τις έκνομες ενέργειες, που δημιουργούν κλίμα δυσπιστίας». Επανέλαβε, επίσης, ότι στόχος είναι να καταλήξουν σε μία λειτουργική και βιώσιμη λύση.

Από την πλευρά του ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δεν προέβη σε δηλώσεις.

Πηγή: In.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα