Οριστική δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Παπαευαγγέλου

Η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος προχώρησε σε οριστική δέσμευση μέχρι το τέλος της έρευνας των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην αντιπρόεδρου της εταιρείας Jumbo, Ευάγγελου Παπαευαγγέλου.

Η σχετική εντολή δόθηκε από την επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη και αυτό γιατί ερευνάται ενδεχόμενη τέλεση αξιοποίνων πράξεων όπως είναι απάτη και πλαστογραφία οι οποίες διεπράχθησαν μέσω των συμβάσεων-συμβολαίων που υπεγράφησαν από τις επιχειρήσεις

συμφερόντων του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου.

Οι επίμαχες συμβάσεις ερευνώνται από τις εισαγγελικές και φορολογικές αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Όπως είναι γνωστό με εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, ήδη η υπόθεση διερευνάται από οικονομικό εισαγγελέα με την προοπτική να ερευνηθούν εξονυχιστικά οι πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές από τον πρώην αντιπρόεδρο της Jumbo.

Αρχικό πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο πενθήμερο του μήνα η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος είχε αποφασίσει το «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην αντιπρόεδρου της Jumbo, αλλά και των εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση του μεσιτικού κυκλώματος που είχε δημιουργήσει.

Η κίνηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί η Δικαιοσύνη, αφού ελέγχεται εάν μέσω των πωλήσεων ακινήτων σε Κινέζους, γινόταν και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με την έρευνα των Κινεζικών αρχών, δεν αποκλείεται οι αγοραπωλησίες των ακινήτων, μέσω της χρήσης POS, να έφτασαν τα 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην Κίνα είχαν επιβληθεί capital controls.

Συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορά στην παραβίαση των capital controls της Κίνας, αλλά και ενδεχόμενο ξέπλυμα μαύρου χρήματος με εμπλοκή μιας εκ των μεγαλύτερων τραπεζών.

Με άλλα λόγια, αντί να εισπράξει το τίμημα μέσω δίγραμμης επιταγής ή συνολικού τραπεζικού εμβάσματος ώστε ο Κινέζος ιδιοκτήτης να μπορεί με βάση την νομοθεσία να ευεργετηθεί από την πενταετή άδεια παραμονής (την λεγόμενη golden visa) εισέπραττε το τίμημα σε πολλές δόσεις που πλήρωνε ο υποψήφιος ιδιοκτήτης μέσω μηχανήματος αποδοχής καρτών (POS) τα οποία είχε εκδώσει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι κινεζικές αρχές εντόπισαν εκατοντάδες συναλλαγές των 10.000 ευρώ προς την Ελλάδα και προς ένα παραλήπτη και λόγω των μόνιμων κεφαλαιακών ελέγχων στην Άπω Ανατολή σήμαναν συναγερμό.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας κινητοποίησε την ΕΚΤ και αυτή με την σειρά της την Τράπεζα της Ελλάδας η οποία ψάχνοντας έχει εντοπίσει και κάτι ακόμη. Ότι το τίμημα που εισέπραττε ο πωλητής στην Ελλάδα ήταν μεγαλύτερο από την αξία του ακινήτου. Αν δηλαδή ένα ακίνητο κόστιζε 350.000 (250.000 ευρώ είναι το κατώτερο όριο για χορήγηση golden visa) ο υποψήφιος αγοραστής έστελνε σε δόσεις των 10.000 ευρώ φτάνοντας να έχει στείλει ακόμη και το συνολικό ποσό των 500.000 ευρώ.

Από αυτό το σημείο ξεκινά η έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς το υπερτίμημα δεν έμπαινε σε λογαριασμό του πωλητή αλλά σε λογαριασμό του αγοραστή.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα