Οριστικοποιείται σήμερα από την Κομισιόν το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας

Το σχέδιο της για την μεταμνημονιακή εποπτεία θα παρουσιάσει σήμερα η Κομισιόν και θα εγκρίνουν αύριο το Eurogroup και ο ESM. Το σχέδιο θα δίνει στην Ελλάδα περιθώριο μέχρι τον Οκτώβριο να δείξει τον βαθμό ωριμότητας με την οποία μπορεί να διαχειριστεί την επόμενη μέρα μετά την έξοδο της χώρας από την «θερμοκοιτίδα» των Μνημονίων.

Πλέον, η Ελλάδα θα αφήνεται στην κρίση των αγορών πρωτίστως,

καθώς θα πρέπει να πείσει ότι τιμά τις υποχρεώσεις και θα πληρώνει όσα χρωστάει.

Τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, το σχέδιο της νέας εποπτείας θα εναποθέτει κατ’αρχήν στην ελληνική πλευρά, την ευθύνη να παρουσιάσει τα μέτρα που θα λάβει το 2019.

Ουσιαστικά η Αθήνα θα πρέπει να ικανοποιήσει τρεις παραμέτρους:

1. Το δισέλιδο Προσάρτημα δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, όπως περιελήφθη στην Ανακοίνωση του Eurogroup της 21η Ιουνίου, όπου δεν υπάρχει ρητή αναφορά στις μειώσεις των συντάξεων που έχουν ψηφιστεί. Υπάρχει όμως η δέσμευση για «σεβασμό στους στόχους των θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων», δηλαδή στο Ασφαλιστικό (μείωση συντάξεων) και στην φορολογία εισοδήματος (διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της μείωσης του αφορολογήτου).

2. Το Συμπληρωματικό Μνημόνιο (SMoU) και την Έκθεση Συμμόρφωσης, τα κείμνα δηλαδή στα οποία στηρίχθηκε εξ ολοκλήρου η Ανακοίνωση της Συμφωνίας του Eurogroup για ολοκλήρωση της 4ης Αξιολόγησης την 21η Ιουνίου. Εκεί περιλαμβάνονται σαφώς οι μειώσεις στις συντάξεις από 1.1.2019 (3,3 δισ. ευρώ μείωση δαπανών σε σχέση με το 2018) αλλά και του αφορολογήτου το 2020.

3. Το σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους, που προβλέπει και «δόσεις» ρευστότητας ανά εξάμηνο για εξαγορά «ακριβού» χρέους, υπό τον όρο της τήρησης των συμφωνηθέντων. Μένει να φανεί αν θα συνδέονται και με πολύ συγκεκριμένα μέτρα.

Μετά το καλοκαίρι, η μεταμνημονιακή εποπτεία θα περιλαμβάνει την έγκριση του προσχεδίου του νέου κρατικού Προϋπολογισμού. Εκεί θα περιμένουν την Αθήνα για να «σφίξουν ξανά τα λουριά» αν φανεί ότι επιστρέφει σε «κακές συνήθειες» του παρελθόντος (οπισθοχώρηση στο Ασφαλιστικό, ρουσφετολογικές προσλήψεις στο δημόσιο κλπ), αφήνοντας την κυβέρνηση να πάρει ως τότε και μια πρόγευση από την στάση των αγορών για τις όποιες αλλαγές τυχόν σχεδιάζει ή εξαγγέλλει ως τότε.

Δυσφορία για τον ΦΠΑ

Πάντως, οι θεσμοί εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την ανακοίνωση του μικρότερου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από τη μετανάστευση, καθώς σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν ενημέρωσε το Eurogroup πριν την ανακοίνωση του.

"Η παράταση της εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου θα πρέπει να τελειώσει στο τέλος του έτους", επισήμανε χθες στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα