Π. Καμμένος: Θα προτείνω δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών

«Δεν έχω τη λαϊκή εντολή να κάνω πίσω, ούτε θα κάνω πίσω ποτέ στην παραχώρηση του όρου Μακεδονία», διαμήνυσε ο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να μην οδηγηθούμε σε σύγκρουση και να φτάσουμε μέχρι το τέλος της τετραετίας, αλλά αν "ο κόμπος φτάσει στο χτένι" και

έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν έχουμε τη λαϊκή εντολή ούτε το δικαίωμα να παραχωρήσουμε το όνομα της Μακεδονίας» σημείωσε ο κ. Καμμένος

Όπως είπε, αρχικά θα προτείνει στον Πρωθυπουργό τη διενέργεια δημοψηφίσματος για να πάρει θέσει ο ελληνικός λαός . Η δεύτερη θέση του θα είναι, ανέφερε ο κ. Καμμένος, οποιαδήποτε απόφαση και συζήτηση στη Βουλή να γίνει μετά το πέρας της τετραετίας και η τρίτη θα είναι η προσφυγή στις κάλπες.

Ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι η συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ έντιμη. «Δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή την περίοδο που κυβερνήσαμε μαζί και να υπήρξε σύγκρουση ή εκβιασμό. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στην συγκυβέρνηση ΣαμαράΒενιζέλου που στηρίχθηκε στην κοινή αρχή του να καλύψουμε ο ένας τις κομπίνες του άλλου» σημείωσε.

«Θα κάνουμε όλες εκείνες τις προσπάθειες που απαιτούνται για να φτάσουμε στο τέλος μαζί γιατί αυτή την εντολή μας έδωσε ο λαός. Το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών είναι ένα θέμα που από την πρώτη στιγμή ο ένας είχε ξεκαθαρίσει στον άλλο τη διαφωνία του. Και μάλιστα η διαφωνία μας αυτή είχε οδηγήσει στη χάραξη μιας πολιτικής οποιαδήποτε εξέλιξη κι αν υπάρχει σε αυτόν τον διάλογο να επέλθει μετά το πέρας της κοινής διακυβέρνησης. Οι συνθήκες που προέκυψαν στα Σκόπια εάν θέλετε έφεραν τα πράγματα πιο γρήγορα. Όπως και η πολιτική του κ. Κοτζιά. Από εκεί και πέρα, η συμφωνία αυτή μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους. Είμαστε αντίθετοι καταστατικά. Δεν έχω τη λαϊκή εντολή να κάνω πίσω, ούτε θα κάνω πίσω ποτέ στην παραχώρηση του όρου Μακεδονία» επεσήμανε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να μην οδηγηθούμε σε σύγκρουση και να φτάσουμε μέχρι το τέλος της τετραετίας, αλλά αν "ο κόμπος φτάσει στο χτένι" και έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν έχουμε τη λαϊκή εντολή ούτε το δικαίωμα να παραχωρήσουμε το όνομα της Μακεδονίας» , δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Όπως είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, αρχικά θα προτείνει στον πρωθυπουργό τη διενέργεια δημοψηφίσματος για να πάρει θέση ο ελληνικός λαός αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Πρόσθεσε δε, πως η δεύτερη του θέση θα είναι οποιαδήποτε απόφαση και συζήτηση στη Βουλή να γίνει μετά το πέρας της τετραετίας και η τρίτη θα είναι η προσφυγή στις κάλπες.

Ο κ. Καμμένος, πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Συμφωνία δεν πρόκειται να έρθει στην ελληνική Βουλή πριν από το καλοκαίρι του 2019 και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το ΠΑΣΟΚ να δηλώσουν τι στάση θα κρατήσουν.

Σε ό,τι αφορά την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο Πάνος Καμένος δήλωσε: «Για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών όταν μίλησα για ομηρία, βασίστηκα στο διεθνές δίκαιο και στις υπάρχουσες συνθήκες που θα έπρεπε να λειτουργούν μεταξύ συμμάχων στο ΝΑΤΟ, μεταξύ γειτόνων. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί μας ήταν πολίτες και στρατιωτικοί της ΕΕ οι οποίοι εργάζονταν στο πρόγραμμα αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης και παράλληλα Νατοοικοί στρατιωτικοί στα πλαίσια της συνεργασίας μας για την S energy 2, ενεργούσαν από κοινού και πήγαμε το θέμα στα διεθνή όργανα».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην απελευθέρωσή τους σημείωσε: «Η απελευθέρωση τους έγινε χωρίς ανταλλάγματα τα οποία είναι κάτω ή πάνω από το τραπέζι. Πολλές φίλες χώρες μας βοήθησαν. Ήταν σημαντική η ομόφωνη στήριξη της ΕΕ και το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ πήραν θέση υπερ της απελευθέρωσης των δύο παράνομα κρατουμένων Ελλήνων στρατιωτικών».

Ακόμη, στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε ο κ. Καμμένοες ση ΔΕΘ, μίλησε και για το πρόσφατο περιστατικό στον Έβρο, όπου και συνελήφθησαν δύο Τούρκοι στρατιωτικοί: «Ήταν ακριβώς η ίδια περίπτωση με τους δύο Έλληνες. Η Ελλάδα αντέδρασε όπως έπρεπε να αντιδράσει μια χώρα που σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις. Με εντολή του Πρωθυπουργού τηλεφώνησα στον Τούρκο ομόλογό μου, τον ενημέρωσα για τη σύλληψή του πρώτου στρατιωτικού και του είπα ότι είμαστε διατεθειμένοι μόλις ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες να υπάρξει επικοινωνία των δύο διοικητών και μετά να τον απελευθερώσουμε καθώς αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για ένα απλό μεθοριακό επεισόδιο που πρέπει να λύνεται μεταξύ γειτόνων με τον καλύτερο τρόπο».

Ακόμη, υπογράμμισε πως «υπήρξαν αρκετές επικοινωνίες και μετά τη σύλληψη του δευτέρου και μετά τις 18:30 το απόγευμα οι δύο στρατιωτικοί παραδόθηκαν από τη γέφυρα στην Τουρκία. Επιδιώκουμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Ελπίζω ότι και από τη μεριά της Τουρκίας θα ισχύσει το ίδιο. Είμαστε διατεθειμένοι να ζήσουμε φιλικά αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να εκχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό της εθνικής μας κυριαρχία. Είμαστε έτοιμοι για όλα αλλά επιδιώκουμε την ειρήνη».

Keywords
Τυχαία Θέματα