Π. Σκουρλέτης: Μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών με την αναθεώρηση του Καλλικράτη

Η κυβέρνηση θα ανοίξει το ζήτημα για την από-συσχέτιση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές, όταν θα ξεκινήσει η συζήτηση για την αλλαγή του Καλλικράτη. Κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τους ΟΤΑ, το θέμα έθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και όπως έσπευσε να υπογραμμίσει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, το θέμα θα ενταχθεί στην επικείμενη συνολικότερη συζήτηση

για την αναμόρφωση του Καλλικράτη.

«Αυτή η σκέψη- διότι δεν πρόκειται περί απόφασης αλλά για σκέψη- έχει ειπωθεί εντός του κοινοβουλίου και σε συζήτηση με αφορμή επερώτησης του κόμματος της ΝΔ αλλά είναι γνωστή και από το πόρισμα που έχει δει το φως της δημοσιότητας, ως πρόταση, της επιτροπής που είχε συγκροτηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών από τον προηγούμενο Φεβρουάριο», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. «Το βασικό, στο οποίο πρέπει να τοποθετηθείτε, είναι το εξής: Θέλετε η ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών να αποσυσχετισθεί από αυτή την ευρωεκλογών; Εμείς λέμε «ναι» διότι θεωρούμε ότι από τη στιγμή που συμπίπτουν αυτές οι δύο ημερομηνίες, λειτουργεί παραμορφωτικά για το περιεχόμενο και τον χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πρέπει να είναι ξεχωριστές οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Να συζητήσουμε γι΄αυτό κατ΄αρχήν;», είπε ο κ. Σκουρλέτης απευθυνόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πήγε ένα βήμα παραπέρα για το χρόνο τέλεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών: «Θεωρείτε ότι αν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτή την αλλαγή πρέπει να κόψουμε κάποιους μήνες από αυτούς που ξέρει ο άλλος ότι έχει ως θητεία; Δηλαδή να κόψουμε από μια πενταετή θητεία; Εμείς λέμε όχι. Άρα λοιπόν θέλοντας να κάνουμε μια αρχή για να αποσυνδέσουμε την ημερομηνία μπορούμε να το μεταθέσουμε κατά κάτι. Όλα αυτά θα έχουμε τη δυνατότητα να τα συζητήσουμε διότι αποτελούν μέρος της μεγάλης συζήτησης για την αναθεώρηση του Καλλικράτη που ελπίζω τους επόμενους μήνες να κουβεντιάσουμε σε εποικοδομητικό κλίμα».

Για να μην υπάρξουν παρανοήσεις, ο υπουργός Εσωτερικών έσπευσε να υπογραμμίσει πως πρόθεση της κυβέρνησης, αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, είναι να εξαντλήσει την θητεία της μέχρι και την τελευταία ημέρα διότι αυτό πιστεύει πως είναι για το καλό του τόπου. Είχε προηγηθεί ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που είπε ότι ο υπουργός, με δηλώσεις του, δημιούργησε αναστάτωση στο χώρο της αυτοδιοίκησης για τον χρόνο των εκλογών και αυτό ενώ έχει προαναγγελθεί και η αλλαγή του εκλογικού συστήματος για την αυτοδιοίκηση. «Χθες είπε ο υπουργός ότι θα πρέπει να αλλάξει και ο χρόνος των εκλογών. Κάποια στιγμή η κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει σαφή ρότα για το πώς οραματίζεται την Τοπική Αυτοδιοίκηση», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Η συζήτηση για το χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών ανέκυψε κατά τη δεύτερη ανάγνωση του πολυνομοσχεδίου για τους ΟΤΑ, το οποίο αύριο εισάγεται στην Ολομέλεια. Τα άρθρα του νομοσχεδίου εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, με τον Μάκη Βορίδη από τη ΝΔ να εμμένει στις αντιρρήσεις για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας με το σκεπτικό ότι απουσιάζει μια κεντρική μελέτη η οποία θα αποφαίνεται ποιοι πρέπει να το πάρουν και ποιοι όχι, αντί να το θεσμοθετεί κάθε υπουργείο ανάλογα με την πίεση που υφίσταται από διάφορες ομάδες. Η ΝΔ επέμεινε και στις αντιρρήσεις της για τα επιδόματα στους μουσικούς. Αντίθετη δήλωσε και με όσες διατάξεις συνεπάγονται προσλήψεις, σημειώνοντας πως πάντα κριτήριο πρέπει να είναι το εθνικό και δημόσιο συμφέρον και όχι τα μερικά συμφέροντα όταν μάλιστα δεν ταυτίζονται με το μείζον. Αντιθέτως, η ΝΔ ψήφισε το άρθρο για την αποτέφρωση νεκρών διότι είναι σωστό να αναπτυχθεί ιδιωτική πρωτοβουλία. Αντίστοιχα και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε ότι το κόμμα του δεν συμφωνεί με την επιδοματική πολιτική και την ώρα που μπαίνει σκληρή φορολογία στους πολίτες, να ρίχνονται κάποια ψίχουλα σε εργαζόμενους. Αναφερόμενος στις διατάξεις για τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, δεν δίστασε να δηλώσει ότι το κόμμα του πιστεύει μεν στον πλουραλισμό, αλλά αυτό τον καιρό είναι μεγάλη πολυτέλεια να υπάρχουν ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί στους δήμους.

Ο Μανώλης Συντυχάκης από το ΚΚΕ κατήγγειλε ότι σιγά σιγά αποκαλύπτεται η στρατηγική συναντίληψη ανάμεσα στην συγκυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, μια στρατηγική που θέλει την τοπική διοίκηση άμεσα προσαρμοσμένη στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου. Για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας είπε πως πρέπει να τα λάβουν και άλλοι εργαζόμενοι (καθαρίστριες στα σχολεία, εργαζόμενοι στην οδοποιία στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις Περιφέρειες, μάγειρες σε παιδικούς σταθμούς κλπ), πολύ περισσότερο που έχουν αυξηθεί τα ατυχήματα και δεν τηρούνται από τους δήμους αυτά που πρέπει για την προστασία των εργαζομένων. Τόνισε επίσης ότι το ΚΚΕ στέκεται αντίθετο και στη διάταξη για τα βαρέα και ανθυγιεινά διότι διαφωνεί με την κλιμάκωση για την χορήγησή του, διότι το ΚΚΕ πιστεύει πως μια εργασία είναι δεν είναι επικίνδυνη και ανθυγιεινή και άρα δεν πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση. Το ΚΚΕ είπε όχι και στην διάταξη για την αποτέφρωση, όχι διότι διαφωνεί με την αποτέφρωση αλλά γιατί παραδίδεται και αυτός ο τομέας στους ιδιώτες.

Τη διάταξη για την αποτέφρωση δήλωσε ο Κ. Κατσίκης ότι θα καταψηφίσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ο Ι. Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων είπε με το νομοσχέδιο δημιουργούνται πιθανά νέα βάρη στους δήμους που είναι μάλιστα ακοστολόγητα. Ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι αναγνώρισε ότι υπάρχουν διατάξεις που λύνουν κάποια προβλήματα στους ΟΤΑ, αλλά όπως είπε η προσπάθεια αυτή αδικείται από το τελευταίο μέρος του νομοσχεδίου. Για το άρθρο 97 και ειδικά για την αναδρομικότητα στα Μέσα Ατομικής Προστασίας, ο βουλευτής του Ποταμιού προειδοποίησε ότι μπορεί κάποιοι να προσφύγουν δικαστικά και να ζητούν αναδρομικά σε χρήματα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, ή το επίδομα γάλακτος που δεν έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια. Είπε επίσης ότι αυστηρά τα Μέσα Ατομικής Προστασίας και το γάλα θα πρέπει να δίνονται εφεξής σε αυτούς που τα δικαιούνται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα