Παγκόσμια πρωτοτυπία στο ΑΠΘ: Χρήση τρισδιάστατων αντιβακτηριακών εργαλείων από φοιτητές Ιατρικής (ΦΩΤΟ)

Σκηνοθετημένα σενάρια προσομοίωσης επειγόντων περιστατικών τα οποία, καλούνται να διαχειριστούν φοιτητές ιατρικής-εκπαιδευόμενοι, υπό συνθήκες πίεσης και κάτω από την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού-εκπαιδευτή, θα βρεθούν στο επίκεντρο του καινοτόμου Σεμιναρίου, με τίτλο «ABCS3 – Applied Basic Clinical Seminar with Scenarios for Students».

Το πρωτοποριακό Σεμινάριο διοργανώνεται, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, από την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας

(ΕΕΦΙΕ) Παράρτημα Θεσσαλονίκης, με έδρα την Σχολή Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με 10 πανεπιστημιακές κλινικές του ΑΠΘ και άλλους φορείς, και αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερους από 300 φοιτητές-εκπαιδευόμενους από όλη την Ελλάδα.

Φέτος οι φοιτητές της ΕΕΦΙΕ «σκηνοθέτησαν» κλινικά σενάρια και σενάρια προ-νοσοκομειακής ιατρικής φροντίδας, όπως το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ο απεγκλωβισμός τραυματία από αυτοκίνητο και ο έλεγχος εξωτερικής αιμορραγίας, με στόχο να εισαγάγουν την τεχνική της προσομοίωσης και του "Case Based Learning" στα ελληνικά δεδομένα.

Επιπρόσθετα, στο Σεμινάριο θα εφαρμοστεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Οι φοιτητές ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ θα εκπαιδευτούν σε χειρουργικές τεχνικές με εκτυπωμένα τρισδιάστατα χειρουργικά εργαλεία με αντιμικροβιακές και αντιπροσκολητικές έναντι των βακτηρίων ιδιότητες, καθώς φέρουν ένα λεπτό υμένιο νανοσωματιδίων αργύρου, γεγονός που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

Η καινοτόμα τεχνολογία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής του Πέτρου Μπαγγέα που εκπονείται στην Α’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική στο Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Αντώνιου Μιχαλόπουλου και στην Α’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική στο Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Βασίλειου Παπαδόπουλου. Σημαντικός αρωγός είναι το Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Βέρνης Inselspital, με επικεφαλής τον Έλληνα Καθηγητή Αριστομένη Εξαδάκτυλο.

Επίσης, από τη συγκεκριμένη καινοτομία προκύπτει σημαντικό οικονομικό όφελος, καθώς το κόστος είναι ελάχιστο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η εκτύπωση ενός χειρουργικού ασκίστρου προσδιορίζεται στο 1/14 της τιμής του αντίστοιχου εμπορικά διαθέσιμου εργαλείου.

Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 20 έως και την Κυριακή 22 Απριλίου 2018, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) του ΑΠΘ και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου.

Το Σεμινάριο μοριοδοτείται με 24 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD)

Περισσότερες πληροφορίες: (ΕΔΩ)

Facebook Event: (ΕΔΩ)

Keywords
Τυχαία Θέματα