Πάνε πίσω οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί - Μετά το Νοέμβριο οι πρώτοι 1.000

Νέα μετάθεση για Νοέμβριο - Δεκέμβριο παίρνει η εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ανατρέποντας τον σχεδιασμό που είχαν κάνει οι τράπεζες για τουλάχιστον 5.000 πλειστηριασμούς μέχρι τα τέλη του έτους.

Πλέον, καθώς ούτε στα τέλη Σεπτεμβρίου το σύστημα θα είναι έτοιμο να δεχτεί τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ο πήχης των τραπεζών

για τους φετινούς πλειστηριασμούς διαμορφώνεται το πολύ στους 1.000 πλειστηριασμούς. Σημειώνεται ότι από τους 52.000 πλειστηριασμούς που είχαν πραγματοποιηθεί το 2009 και κατόπιν συνεχούς πτωτικής πορείας, πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 4.800 πλειστηριασμοί. Και αυτό όταν, στο πλαίσιο της υποχρέωσης για μείωση των κόκκινων δανείων έως τα τέλη του 2019, οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί ότι θα πρέπει να ανακτήσουν περί τα 11 δισ. ευρώ από ρευστοποιήσεις.

Την εκτίμηση ότι φέτος δεν θα προλάβουν να γίνουν ούτε 1.000 πλειστηριασμοί μεταφέρουν στο Capital.gr στελέχη τραπεζών, εντοπίζοντας την ανετοιμότητα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και την ανεπάρκεια συντονισμού των δεδομένων των τραπεζών.

Η εκκίνηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών αναμενόταν αρχικά στις 10 – 15 Σεπτεμβρίου, αλλά το διάστημα αυτό παρατάθηκε μέχρι τα τέλη του μήνα ώστε να ευθυγραμμιστούν όλες οι τράπεζες σε μία κοινή βάση δεδομένων για τα προς πλειστηριασμό ακίνητα. Εκ των πραγμάτων, ωστόσο, ούτε αυτή η παράταση αποδεικνύεται αρκετή για να λειτουργήσει το σύστημα, με τις προσδοκίες για ενεργοποίηση των πλειστηριασμών ως μέσο για την πάταξη των στρατηγικών κακοπληρωτών, να μετατίθενται για Νοέμβριο – Δεκέμβριο.
Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναμένεται να εντατικοποιήσουν από τις τράπεζες την προώθηση "φιλικών λύσεων" προς τους πελάτες. Πρόκειται για τα προϊόντα με την ονομασία amicable solutions, τα οποία θα αφορούν δάνεια ήδη καταγγελμένα ή ενδεχομένως ακόμη και στο στάδιο που έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής.

Τα amicable solutions αποτελούν το τελευταίο μέσο εύρεσης λύσης πριν τον πλειστηριασμό. Στο πλαίσιο της εφαρμογής τους, η τράπεζα θα καλεί τον οφειλέτη δανειολήπτη να πουλήσει ο ίδιος το σπίτι που είναι προσημειωμένο για το δάνειο (ή ενδεχομένως και άλλη κατοικία στις περιπτώσεις που ο οφειλέτης διαθέτει Ε9 αλλά πάσχει από ρευστότητα) σε τιμή που θα έχει συμφωνήσει με την τράπεζα, προκειμένου να κλείσει η οφειλή του και να αποφύγει την "κοινωνική κατακραυγή" του πλειστηριασμού. Εναλλακτικά, ο οφειλέτης θα μπορεί να πουλήσει (παραδώσει) το ακίνητο στην τράπεζα, μειώνοντας κατά την αξία αυτού το ύψος της οφειλής του.

Σημειώνεται ότι όταν ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, θα διενεργούνται στο γραφείο του συμβολαιογράφου και όχι στο Ειρηνοδικείο, τρεις ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή), από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Στο νέο σύστημα θα μπορούν να μετέχουν ενδιαφερόμενοι όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Ο νόμος προβλέπει επιβολή ειδικού τέλους συμμετοχής, του οποίου τα ποσά θα κατατίθενται στο ΤΑΧΙΔΙΚ (Ταμείο για τα Δικαστικά Κτίρια) αλλά και στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους που θα μετέχουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας των πλειστηριασμών.

Πηγή: Capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα