Παρά Θίν' Αλός 2019: Μουσικές συναυλίες στο "Παλατάκι"

Με τη συναυλία «Μουσικές Μετακινήσεις - Fron Yerushalaym to Saloniki - madre de Israel», υπό τη διεύθυνση του Κωστή Παπάζογλου συνεχίζονται σήμερα Τετάρτη 28 Αυγούστου στις 9.00 το βράδυ στον χώρο του κυβερνείου, οι εκδηλώσεις του κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού Παρά Θιν΄Αλός 2019.

Στη μουσική αυτή παράσταση συμμετέχουν η Νέα Χορωδία Δήμου Καλαμαριάς, η Χορωδία Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, μέλη της Χορωδίας «Θερμαϊδες» ,

το φωνητικό σύνολο «enH oro», το μουσικό σύνολο «Camerata Aristoteles» και η μεσόφωνος Αγγελική Καθαρίου. Η παράσταση αυτή αποτελεί έναν ύμνο στις μετακινήσεις των μουσικών και των πολιτισμών της Ιερουσαλήμ, στον χρόνο και στον χώρο γύρω από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικές εβραϊκές, σεφαραδίτικα τραγούδια σε εντυπωσιακές ενορχηστρώσεις μέχρι και Negro spitiruals, όπως το «Go down Moses» και το «Deep river, my home is over Jordan», σπουδαία χορωδιακά έργα με αναφορές στους διωγμούς των Εβραίων.

Θα ακουστούν επίσης και τραγούδια του Εβραίου συνθέτη Kurt Weil, που διέφυγε από τους ναζί, καθώς και ελληνικά τραγούδια του μεσοπολέμου στα Ladino και συνθέσεις του Κωστή Παπάζογλου.

Η επόμενη συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Αυγούστου στις 9.00 το βράδυ στο παλατάκι με το συγκρότημα «Αργατεία» το οποίο θα παρουσιάσει μουσικές και σκοπούς από την Μαύρη θάλασσα.

Το οκταμελές μουσικό σχήμα που φιλοδοξεί να παρουσιάσει μια δυναμική παράσταση η οποία στοχεύει να φέρει τον θεατή κοντά στην πολυπολιτισμικότητα του Εύξεινου Πόντου.

Θα ακουστούν σκοποί και τραγούδια των λαών της Μαύρης θάλασσας με ρεπερτόριο που αποτελείται κυρίως, με τραγούδια του Πόντου, τούρκικα, αρμένικα και λάζικα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΑΡΓΑΤΕΙΑ, είναι τρόπος συνεργασίας και αλληλεγγύης των Ποντίων αγροτών που έχει εξασθενήσει στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, στον ιστορικό Πόντο παραμένει ακόμα ζωντανός μεταξύ των ανθρώπων που μιλούν την ελληνική διάλεκτο της περιοχής. Η μνήμη της εργατιάς παραμένει ζωντανή στο ήθος και στα νοήματα των τραγουδιών και του λαϊκού πολιτισμού, παρά τις παραμορφωτικές επιδράσεις του ψευδεπίγραφου, ατομικιστικού και αντιαισθητικού «εκσυγχρονισμού».

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Keywords
Τυχαία Θέματα