Πετυχημένη αναμένεται η σεζόν για τα χιονοδρομικά κέντρα στη Β.Ελλάδα

Στο 70%-80% κυμαίνεται η μέση πληρότητα στα ορεινά καταλύματα της Βόρειας Ελλάδας για τις εορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, βάσει των κρατήσεων που έχουν ήδη γίνει και, πλέον, «το μόνο που απομένει και για μια επιτυχημένη σεζόν στα χιονοδρομικά κέντρα, όπως εκείνη της περιόδου 2011/2012, είναι να επαληθευτούν οι μετεωρολογικές προγνώσεις που "μιλάνε" για έλευση του χιονιά πριν τις 20 Δεκεμβρίου» υπογράμμισε μιλώντας

στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, Ηρακλής Λεφούσης.

«Και τα δέκα χιονοδρομικά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα είναι σε πλήρη ετοιμότητα και λειτουργικά, αφού ήδη έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες συντηρήσεις σε αναβατήρες και πίστες» τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «οι τιμές φέτος κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα, τόσο σε ό,τι αφορά τη διαμονή, όσο και αναφορικά με τα έξοδα που καλείται κάποιος να κάνει, προκειμένου να απολαύσει με ασφάλεια και χωρίς να...παγώνει ή να ταλαιπωρείται τις εγκαταστάσεις των χιονοδρομικών κέντρων».

Πάντως, σε αντίθεση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ο κ. Λεφούσης, αφού εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για τη φετινή σεζόν, τόνισε ότι «κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εμείς οι άνθρωποι των χιονοδρομικών κέντρων αγωνιούμε». Επανέλαβε δε πως «ο τζίρος που πραγματοποιούν τα χιονοδρομικά κέντρα στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, αντιπροσωπεύει το 50% του συνολικού σε κάθε έτος».

Η σεζόν 2016/2017, πρόσθεσε ο κ. Λεφούσης, «μας άφησε γλυκόπικρη γεύση, αφού την περίοδο των Χριστουγέννων δεν είχαμε χιόνι στα χιονοδρομικά κέντρα και ουσιαστικά δουλέψαμε από την Πρωτοχρονιά και μετά. Ως αποτέλεσμα, όλο το 2017 η επισκεψιμότητα δεν ξεπέρασε τα 250.000 άτομα στις χιονοδρομικές υποδομές της Βόρειας Ελλάδας (...) Για να πούμε ότι είχαμε μια καλή χρονιά, θα πρέπει οι ημερήσιες κάρτες ετησίως σε κάθε χιονοδρομικό κέντρο της Β. Ελλάδας να υπερβαίνουν τις 50.000».

Τα χιονοδρομικά σε αριθμούς

Σύμφωνα με τον κ. Λεφούση, η αυθημερόν επισκεψιμότητα στα χειμερινά θέρετρα αυξήθηκε την τελευταία τριετία σε ποσοστό 20% και τα "snow buses", προκειμένου να ικανοποιήσουν τους επισκέπτες, έχουν προχωρήσει στην ενίσχυση των δρομολογίων τους προς αυτά κατά τουλάχιστον 50%.

Ο τζίρος ανά επίσκεψη σε ένα από τα 18 χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας (10 στη Β. Ελλάδα) -για εξοπλισμό, μεταφορά, διανυκτέρευση, διατροφή κ.ά.- υπολογίζεται, όπως είπε ο κ. Λεφούσης, στα 100 ευρώ κατά μέσο όρο. Στο πλαίσιο αυτό, ο ετήσιος τζίρος στα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 50-60 εκατ. ευρώ, ενώ «ο κλάδος αποδίδει άλλα 100 εκατ. ευρώ τουλάχιστον σε παρεμφερή επαγγέλματα στις ορεινές γωνιές της χώρας μας».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Λεφούση, η μέση τιμή για ένα δίκλινο δωμάτιο στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπου λειτουργούν χιονοδρομικά κέντρα, είναι 50 ευρώ με 60 ευρώ, ενώ κατά μέσο όρο η τιμή για την έκδοση της ημερήσιας κάρτας για την χρήση των αναβατήρων ανέρχεται σε 15 ευρώ για τους ενήλικες και 10 ευρώ για τα παιδιά και αντίστοιχο είναι το κόστος για την ενοικίαση του απαραίτητου εξοπλισμού. «Για το μεσημεριανό δε γεύμα, με κατά κεφαλήν κόστος 20 ευρώ, μπορεί μια παρέα να απολαύσει μοναδικές και αυθεντικές γεύσεις στις παραδοσιακές ταβέρνες που λειτουργούν» υπογράμμισε. Στο πλαίσιο αυτό, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λεφούσης τόνισε ότι «για μονοήμερη εκδρομή μια τετραμελής οικογένεια θα πρέπει να υπολογίζει τη δαπάνη όχι παραπάνω των 100 ευρώ συνολικά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα