Πλαστικά μιας χρήσης: Πότε και ποια καταργούνται - Που θα μπει ειδικό τέλος

Παρελθόν από το καλοκαίρι του 2020 και όχι το 2021 θα αποτελούν σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος τα πλαστικά μιας χρήσης.

Ο νόμος που θα ψηφιστεί με σκοπό να εναρμονιστεί η Ελλάδα με την σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, αφορά μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, ξυλάκια φαγητού), πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες ποτών, τάπερ, κύπελα και ποτήρια, μπουκάλια ποτών, λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς.

Η Οδηγία της

ΕΕ ψηφίστηκε στις 5 Ιουνίου 2019 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με σκοπό τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον.

Πλαστικά που πρόκειται να αποτελούν σε λίγο παρελθόν:

–Μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, ξυλάκια φαγητού), πιάτα,

–Καλαμάκια, Αναδευτήρες ποτών

–Περιέκτες τροφίμων

–Κύπελα-Ποτήρια

–Περιέκτες ποτών

–Λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς

–Πακέτα και περιτυλίγματα από εύκαμπτο υλικό που περιέχουν τρόφιμα τα οποία προορίζονται για άμεση κατανάλωση

Το υπουργείο Περιβάλλοντος σκέφτεται να επεκτείνει το περιβαλλοντικό τέλος 0,09 λεπτών και σε άλλους τύπους σακούλας που μέχρι σήμερα εξαιρούνταν. Υπενθυμίζεται ότι στις πλαστικές σακούλες με πάχος μέχρι 50 μm (μικρόμετρα) χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος. Πλαστικές σακούλες με πάχος από 50 μm έως 70 μm δεν επιβαρύνονται αλλά είναι υποχρεωτική η τιμολόγησή τους στον πελάτη. Για πολύ λεπτές σακούλες, μικρότερες των 15 μικρομέτρων δεν χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος μόνο στην περίπτωση που απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα τροφίμων. Παράλληλα, εξαιρούνται από το τέλος οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και στις λαϊκές.

Keywords
Τυχαία Θέματα