"Πληρώνω όσο πετάω": Ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων δίνει οικονομική ανάσα στα νοικοκυριά

Το σχέδιο βάσει του οποίου θα διαχειρίζονται τα απόβλητα παρουσίασε το πρωί της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.

Σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, η ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Γραφάκος ανέλυσε τους άξονες του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, το οποίο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τους δήμους.

«Ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων

έρχεται να αλλάξει την κατάσταση. Βασική του φιλοσοφία είναι ότι η διαχείριση των αποβλήτων είναι ζήτημα πολιτισμού και προστασίας του περιβάλλοντος. Είναι ζήτημα που πρέπει να ξεκινήσει από κάθε σπίτι με την αυτονόητη διαδικασία της ανακύκλωσης, με την αυτονόητη διαδικασία διαλογής στην πηγή και βεβαίως, με μία προσπάθεια πρόληψης μη δημιουργίας αποβλήτων», επεσήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Γραφάκος.

Όσον αφορά στο δεύτερο κομμάτι της διαχείρισης, αυτό έχει να κάνει με τα υπόλοιπα απορρίμματα τα οποία, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, θα πρέπει να πηγαίνουν στις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και τα υπολείμματα αυτών, με κατάλληλη διεργασία, να πηγαίνουν σε ενεργειακή αξιοποίηση.

Ανάμεσα στους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού είναι το ποσοστό ταφής των αποβλήτων έως το 2030 να προσδιοριστεί στο 10% και αυτό, όπως είπε ο κ. Γραφάκος, θα επιτευχθεί μέσω της ενεργειακής αξιοποίησης.

«Η ανακύκλωση θα αυξηθεί σημαντικά μέσα από την ξεχωριστή διαλογή των τροφών. Τα απόβλητα από τις τροφές αποτελούν το 45% των αστικών αποβλήτων τα οποία πηγαίνουν και θάβονται στο μεγαλύτερό τους βαθμό. Μόλις το 5,5% από αυτά έχουν ξεχωριστή συλλογή. Εάν βάλουμε στη ζωή μας τον καφέ κάδο τότε θα σηκώσουμε την ανακύκλωση. Σύντομα θα φύγουμε από του ντροπιαστικούς αριθμούς οι οποίοι αποτυπώνουν τον ντροπιαστικό τρόπο με τον οποίο σήμερα η Ελλάδα διαχειρίζεται τα απόβλητά της», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το πρόγραμμα θα «βρει» έδαφος στην ελληνική κοινωνία, είπε ο κ. Γραφάκος και οι δήμοι θα είναι οι πρώτοι θα εφαρμόσουν το «πληρώνω όσο πετάω» και συμπλήρωσε πως «αν δεν έχεις ένα πακέτο οικονομικών κινήτρων και αντικινήτρων τότε δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι υψηλής ανακύκλωσης και χαμηλής ταφής. Ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός υιοθετεί τέτοιου είδους οικονομικά εργαλεία».

Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: Ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης των Αποβλήτων θα δώσει οικονομική ανάσα στα νοικοκυριά

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, τόνισε πως ο συνετός τρόπος διαχείρισης των αποβλήτων θα ελαφρύνει και τις τσέπες των νοικοκυριών.

«Εκτός από τις ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον, πληρώνουμε και τεράστια ποσά σαν πρόστιμα για την κακή μας διαχείριση. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Ενιαίος Εθνικός Σχεδιασμός είναι ένα εθνικό στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσουμε. Είμαστε έτοιμοι και ώριμοι για να δώσουμε καλύτερη ποιότητα και να ελαφρύνουμε τα νοικοκυριά από το δυσβάστακτο βάρος που επωμίζονται από την κακή διαχείριση των απορριμμάτων», είπε.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας- Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, χαρακτήρισε εγκληματικό να μην υπάρχει μέριμνα σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον.

«Θέλουμε να το διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να το παραδώσουμε στα παιδιά μας τουλάχιστον όπως το παραλάβαμε, αν όχι και καλύτερο. Είναι πολύ σημαντικό που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ανοίξει το ζήτημα αυτό. Οφείλουμε όλοι να είμαστε ενεργοί πολίτες, να σεβόμαστε, να αγαπάμε και να προστατεύουμε το περιβάλλον», είπε ο κ. Καράογλου.

Λάζαρος Κυρίζογλου: Ακραία αυτοδιοικητική αρμοδιότητα των δήμων η διαχείριση αποβλήτων- Πυρά κατά Πατούλη

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίο διαμήνυσε πως η διαχείριση των αποβλήτων είναι «ακραία αυτοδιοικητική αρμοδιότητα των δήμων» και το κράτος, ναι μεν να θέτει πλαίσιο, αλλά να κάθεται στην άκρη, μαζί με τις Περιφέρειες.

«Ακούσαμε τον Περιφερειάρχη Αττικής που είπε ότι οι Περιφέρειες θα πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων και το θέμα να περιέλθει σε αυτούς. Άσχετα αν έλεγε άλλα όταν ήταν πρόεδρος της ΚΕΔΕ, εμείς λέμε ότι τα σκουπίδια είναι ακραία αυτοδιοικητική αρμοδιότητα των δήμων. Ναι στη συνεργασία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήλωσε πως μπορεί ο δήμος να τα πηγαίνει καλά στον τομέα της ανακύκλωσης, ωστόσο, η σημερινή εικόνα δεν είναι ικανοποιητική με το ποσοστό αυτής να ξεπερνά οριακά το 20%.

«Όλα αυτά που βλέπουμε στην υπόλοιπη Ευρώπη πρέπει επιτέλους να εφαρμόζονται και στη χώρα μας. Ο δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να τα πηγαίνει καλά στην ανακύκλωση αλλά είναι λιγότερο καλά από όσο θα μπορούσε να τα πάει. Η ανακύκλωση στον δήμο είναι στο 21%-22% και αναγνωρίζω ότι πρέπει να πάει πάνω από το 50%», είπε.

Ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων βρίσκεται σε φάση προ- διαβούλευσης με τους φορείς που θα υλοποιήσουν τον σχεδιασμό. Το συγκεκριμένο σχέδιο πρόκειται να βγει σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα έτσι ώστε να ενσωματώσει έγκαιρα τις παρατηρήσεις των φορέων.

Τέλος, η έγκρισή του, σύμφωνα με τον κ. Γραφάκο, αναμένεται να γίνει στο υπουργικό συμβούλιο του Αυγούστου και θα ακολουθεί τη χώρα τα επόμενα 10 χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα