Ποια λέξη δεν πρέπει να χρησιμοποιείς στο εργασιακό σου περιβάλλον

Ο κώδικας επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων που εργάζονται στον ίδιο επαγγελματικό χώρο είναι από τη φύση του πολύ ιδιαίτερος.

Οι σχέσεις που αναπτύσσονται μπορούν να καταλήξουν φιλικές -ακόμα και ερωτικές!- με τα περιθώρια να στενεύουν και την ισορροπία να διαταράσσεται αν δεν δείξουμε την απαιτουμένη προσοχή.

Υπάρχουν, όμως, ορισμένες σχέσεις που παραμένουν αυστηρά επαγγελματικές, καθώς δεν υπάρχει πρόθεση για οτιδήποτε περισσότερο. Είναι άλλωστε λογικό να μην βρίσκουν όλοι οι άνθρωποι έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας σε προσωπικό επίπεδο, κυρίως στον τόσο ανταγωνιστικό αυτό χώρο. Πόσο

σίγουρη είσαι ότι η απόσταση που κρατάς από τους ανθρώπους στον χώρο εργασίας σου είναι η ιδανική;

Μήπως παραείσαι ευγενική ή θεωρείς πως οι αποστάσεις που κρατάς μπορούν να σε κάνουν να μοιάζεις όχι μόνο ανεξήγητα απόμακρη μα ακόμα και αντιπαθητική στο περιβάλλον σου; Σύμφωνα με της ειδικό στην διαδικτυακή γλωσσολογία Gretchen McCulloch, τα πάντα κρίνονται στις λέξεις.

Σε μία πολύ συγκεκριμένη λέξη, για να ακριβολογούμε, την οποία καλό θα ήταν να πάψεις άμεσα να χρησιμοποιείς στη δουλειά σου. Ποια είναι αυτή; Το τόσο δημοφιλές «Ok». Μιλάμε κυρίως για τις διαδικτυακές συνομιλίες που συχνά είναι εκείνες που προκαλούν τις μεγάλες παρεξηγήσεις μεταξύ συναδέλφων αλλά και εργαζομένων – ανωτέρων.

Πρόκειται για μία τόση δα λέξη, η οποία όταν αποστέλλεται «ορφανή» μέσω email, messenger ή γραπτού μηνύματος, δίνει την αίσθηση πως δεν επιθυμούμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση, πως απαξιούμε αλλά και ότι η όλη επικοινωνία με τον δέκτη μας είναι εξαιρετικά δυσάρεστη.

Κάτι που μπορεί να ισχύει, μπορεί και όχι.

Αποδεδειγμένα πλέον, ακόμα και αν απαντάμε με ένα απλό «Οk» έχοντας τις καλύτερες των προθέσεων, είναι πιθανό να δώσουμε στον παραλήπτη την ακριβώς αντίθετη αίσθηση.

Κάπως έτσι φαινόμαστε μη επαγγελματίες, αγενείς και αναξιόπιστοι. «Οι κοφτές εκφράσεις φαίνονται απότομες, οι εκφράσεις που έχουν πιο αναπτυγμένη δομή, δείχνουν πιο ευγενικές», σημειώνει η McCulloch, καλώντας μας να προσθέσουμε μερικές ακόμα λεξούλες σε αυτή τη μία «απαγορευμένη».

Η ίδια υποστηρίζει πως φαινόμαστε πολύ πιο ευγενικοί αν αντί για ένα σκέτο «Ok», απαντήσουμε «Ok, τέλεια» ή «Ok. Σε ευχαριστώ πολύ».

Τώρα ξέρεις τι δεν πρέπει να ξαναστείλεις…

Πηγή: limeandlife.com

Keywords
Τυχαία Θέματα