Πόνοι στην πλάτη: Θα βοηθήσει να κοιμηθείς στο πάτωμα;

Ένα κλασικό πρόβλημα που έχει συμβεί σε όλους μας. Δεν έχει σημασία αν υποφέρει γενικά από μυοσκελετικά. Η λάθος στάση σώματος στη δουλειά, η καθιστική ζωή ή μία λάθος κίνηση σε κάνουν και αγχομαχάς όλη μέρα. Όταν σε πιάνουν πόνοι στην πλάτη, υπάρχει λύση;

Σε διάφορες κουλτούρες, όπως στην ιαπωνική, σύμφωνα με το ladylike.gr, είναι απολύτως φυσιολογικό να κοιμάσαι στο πάτωμα. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε ο φυσικοθεραπευτής Michael Tetley και παρατηρούσε τις συνήθειες ύπνου των νομάδων, εκείνοι που κοιμούνται στο πάτωμα, επέλεγαν στάσεις που ήταν καλύτερες για το μυοσκελετικό

τους σύστημα. Κατέληξε επίσης στο ότι τα μαξιλάρια δεν είναι και τόσο απαραίτητα.

Φεύγουν οι πόνοι στην πλάτη αν κοιμηθείς στο πάτωμα;

Αν οι πόνοι στην πλάτη είναι σοβαροί, είναι οκ να δοκιμάσεις αυτή τη λύση, αλλά όχι μακροπρόθεσμα. «Υπάρχουν λίγες έρευνα που να υποστηρίζουν το ότι το πάτωμα ωφελεί τη σπονδυλική στήλη. Η επίπεδη επιφάνεια κρατά τη σπονδυλική στήλη σε ουδέτερη στάση και σε ανακουφίζει από τους πόνους. Επίσης επανορθώνει και θεραπεύει τους ιστούς», εξηγεί η φυσικοθεραπεύτρια Jaclyn Fulop.

Τονίζει όμως ότι δεν πρόκειται για μία μόνιμη λύση, εφόσον το πάτωμα δεν μπορεί να υποστηρίξει την καμπύλη της πλάτης. Το επόμενο βήμα είναι να αναζητήσεις το σωστό στρώμα.

Ο μύθος του σκληρού στρώματος

Αν και παλιότερα οι γιατροί σε προέτρεπαν να αγοράσεις σκληρό στρώμα, έρευνα του Χάρβαρντ δείχνει ότι εκείνοι που πονούσαν στη μέση, είχαν πολύ κακό ύπνο αν επέλεγαν σκληρό στρώμα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση. Το θέμα είναι τι λειτουργεί για το δικό σου σώμα και τις ανάγκες του. Δοκίμασε και θα καταλήξεις. Πρόσεξε όμως. Αυτό που θα βοηθήσει περισσότερο είναι να κοιμηθείς κανονικά σε διαφορετικά στρώματα. Κάνε μία βόλτα από τους γονείς και τους φίλους σου.

Στρώμα στο πάτωμα;

Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ έρχεται να επικροτήσει αυτήν την επιλογή. Δοκίμασέ το για μία εβδομάδα και δες αν καταλαβαίνεις διαφορά στην πλάτη σου. Τα πιο αποτελεσματικά είναι τα υβριδικά γιατί περιλαμβάνουν πολλαπλές μορφές υποστήριξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα