Ποτέ ξανά: Η Θεσσαλονίκη θυμάται και βαδίζει και πάλι προς τα Τρένα του Θανάτου

Με πληθώρα εκδηλώσεων αναμένεται να τιμηθεί και φέτος η μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών, παραχωρήθηκε σήμερα συνέντευξη τύπου στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ όπου παρουσιάστηκαν οι εκδηλώσεις από τον πρύτανη του Αριστοτελείου, Περικλή Μήτκα.

Την Τετάρτη θα γίνουν δύο ξεναγήσεις από 30 άτομα η κάθε μία στο Εβραϊκό

Μουσείο και μετά για 1 ώρα αυτό που ονομάσαμε «εβραϊκό περίπατο» (στο κέντρο της πόλης παρά το ότι η εβραϊκή παρουσία ανιχνεύεται και σε πολλά άλλα σημεία). Θα ξεναγήσουν ο Γιώργος Αντωνίου, ιστορικός, Επίκουρος Καθηγητής, Έδρα Εβραϊκών Σπουδών και ο Δημήτρης Γουλής, μέλος ΕΔΙΠ και οι δύο μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής για την Πορεία Μνήμης (στις 5 και στις 6μμ δηλώνετε σε βάση δεδομένων – σελίδα στο facebook Εβραϊκό Μουσείο και Εβραϊκός περίπατος).

Την ίδια μέρα στις 6μμ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου θα προβληθεί η ταινία Φιλιά εις τα παιδιά, του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ για εκπαιδευόμενους των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΕΧ λεπτομέρειες).

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου στις 6μμ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του καθηγητή Devin Naar (Σεφαραδίτικης καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη) με τίτλο: Thessaloniki’s Jews and the Boundaries of the Greek Nation (Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης και τα όρια του ελληνικού έθνους). Η ομιλία θα γίνει στα αγγλικά με παράλληλη διερμηνεία στα ελληνικά.

Τέλος, την Κυριακή θα ξεκινήσει η πορεία από την Πλατεία Ελευθερίας στις 11.30 και θα καταλήξει στον Παλιό Σταθμό.

Είπε επίσης πως οι εργασίες για την αποκατάσταση τω φθορών στο μνημείο του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου εντός του ΑΠΘ.

«Ελπίζω οι επόμενοι σε αυτά τα αξιώματα να συνεχίσουν», υπογράμμισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αναφερόμενος στην πορεία μνήμης για τους Εβραίους που έπεσαν θύματα του ολοκαυτώματος.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα, Πέμπτη, στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο κ. Μπουτάρης υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία της πορείας μνήμης που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην πόλη προκειμένου να μην ξεχαστούν τα όσα συνέβησαν τότε.

«Πρέπει η μνήμη να μείνει ζωντανή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε και τον βανδαλισμό που προκάλεσαν άγνωστοι στο μνημείο του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου εντός του ΑΠΘ, τονίζοντας πως οι εργασίες αποκατάστασης προχωρούν· με τον δήμο της πόλης να αναλαμβάνει τον ηλεκτροφωτισμό του μνημείου.

«100 φορές να το βανδαλίσουν, 110 θα το φτιάξουμε», διαμήνυσε ο κ. Μπουτάρης σημειώνοντας πως δεν πρέπει να δημιουργείται η ψευδαίσθηση πως αυτά «τα καλά παιδιά» κυριαρχούν.

Επίσης, ο δήμαρχος της πόλης αναφέρθηκε στο Διεθνές Μουσείο Ολοκαυτώματος, λέγοντας πως μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη αναμένεται να μπει μπροστά το σημαντικό αυτό έργο.

Ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, αναφέρθηκε και εκείνος στην πορεία μνήμης λέγοντας πως έχει γίνει θεσμός για την πόλη ενώ είπε πως ελπίζει ότι η επόμενη διοίκηση θα τη συνεχίσει.

Υπογράμμισε επίσης πως στόχος είναι μέσα από τις εκδηλώσεις μνήμης και την πορεία προς τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό «να διατρανώσουμε την παρουσία μας και να μην επιτρέψουμε αλλά ολοκαυτώματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δημήτρη Κιρκιλή, υπογραμμίζοντας και εκείνος τόσο τη σημασία των εκδηλώσεων όσο και το ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τα όσα έγιναν

«Εκδηλώσεις σαν κι αυτές θέλουμε να λειτουργήσουν ως αντιστάθμισμα στους δηλητηριώδεις ανέμους που εμφανίζονται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κιρκιλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα