Ποτέ ξανά! Η Θεσσαλονίκη τίμησε την επέτειο των 75 χρόνων από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το κολαστήριο του Άουσβιτς

Με ένα κερί και ένα λουλούδι στις ράγες και τα βαγόνια του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης, πλήθος κόσμου τίμησε σήμερα την ημέρα μνήμης, για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Υπό τον τίτλο «Ποτέ Ξανά. 75 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς – Μπίρκεναου», η Θεσσαλονίκη τίμησε και φέτος την επέτειο με διάφορες εκδηλώσεις οι οποίες κορυφώθηκαν

με την πορεία σήμερα, που είχε αφετηρία την Πλατεία Ελευθερίας και τελικό προορισμό τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Μετά την πορεία ακολούθησαν ομιλίες και χαιρετισμοί. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Οικονομίας, Σέργιος Πιτσιόρλας.

«Πάντα να κρατάμε ζωντανή την εικόνα της φρίκης στην οποία μπορεί να ξαναβρεθούμε αν δεν βγάλουμε τα διδάγματα από το παρελθόν σήμερα οι μέρες που ζούμε πρέπει να μας κάνουν να κινητοποιηθούμε για να αποτρέψουμε την εκκόλαψη πολλαπλών αυγών φιδιού από τα οποία κινδυνεύουμε», τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε πως μιμούμενος τους ομόλογους του στον Καναδά που ζήτησαν συγνώμη στους αυτόχθονες για όσα υπέστησαν εξαιτίας τους, θέλησε με την ομιλία του να αποδημήσει έναν αστικό μύθο, ο οποίος λέει πως οι Εβραίοι δεν έκαναν όσα έπρεπε για να σωθούν.

«Που αποσκοπεί αυτός ο αστικός μύθος;, Προφανώς για να κρυφτεί η δική μας ντροπή. Κρύψαμε όσους μπορούσαμε; Διευκολύναμε να διαφύγουν όσο το δυνατόν περισσότεροι; Οι περιπτώσεις για τις οποίες πρέπει να είμαστε περήφανοι είναι πολύ λίγες για να ξυπλύνουν την ντροπή. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τιμούμε ξανά και ξανά. Η σιωπή στην πορεία δεν είναι πια από τις σιωπές που έκρυβαν ενοχές και εγκλήματα είναι η σιωπή για να ακουστούν οι φωνές των απόντων της πόλης», ανέφερε ο κ. Μπουτάρης.

Στη συνέχεια ακούστηκαν τραγούδια από το σύνολο εγχόρδων μαθητών και μαθητριών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης «Ροτόντα». Διευθύνει: η καθηγήτρια βιολιού Ειρήνη Ντράγκνεβα. Βιολί: Μίνα Αμανατίδου, Ζαφειρένια Γεμιστού, Αντώνης Γκεβοργκιάν, Τάσος Ζαχαράκης, Αλέξανδρος Κιουρτζιάδης, Δημήτρης Κιουρτσιάδης, Βασιλική Κλεισάρη, Ηλίας Ναχμίας & Δημήτρης Ποζίδης, βιολοντσέλο: Κατερίνα Σεγκούνα-Πλιόγκου, κιθάρα: Δέσποινα Κόπανου.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο σπουδαίος Ισραηλινός καλλιτέχνης, Yehuda Poliker, ο οποίος τραγούδησε και στα εβραϊκά αλλά και στα ελληνικά. Το παρών έδωσε και η αδελφική του φίλη Χάρις Αλεξίου, η οποία μίλησε με συγκινητικά λόγια για το έργο του κ. Poliker.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους παρευρισκομένους να αφήνουν ένα λουλούδι και ένα κεράκι στα βαγόνια και τις ράγες του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού.

Δείτε το υλικό του Thestival:

Keywords
Τυχαία Θέματα