Που θα κυμανθούν φέτος οι τιμές στα αμνοερίφια

Να αγοράσουν ελληνικό κρέας προτρέπουν τους καταναλωτές, κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες ενόψει του Πάσχα.

«Εγγυόμαστε για τη αγορά του Πάσχα ότι το ελληνικό προϊόν είναι καλό», ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη τύπου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Στέργιος Κύρτσιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή στα αμνοερίφια

θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα από 7 έως 9 ευρώ το κιλό, «Ως παραγωγοί με τα κοστολόγια που υπάρχουν σήμερα δεν βγαίνουμε. Το κοστολόγιο είναι 5-6 ευρώ το κιλό το αρνί. 5 ευρώ είναι τιμή παραγωγού. Για να φτάσει στο τραπέζι του καταναλωτή πρέπει να υπολογιστούν τα έξοδα σφαγής οι μεταφορές κ. α. Η αγορά πρέπει να κυμανθεί 8 με 8,5 ευρώ και το κατσίκι στα 9 ευρώ. Οτιδήποτε άλλο είναι αθέμιτος ανταγωνισμός».

Ο κ. Κύρτσιος επισήμανε την ανάγκη να διεξάγονται οι κατάλληλοι έλεγχοι από την Πολιτεία. «Έπρεπε να προσλάβει προσωπικό από ΕΦΕΤ. Αν υπάρχει ο κατάλληλος έλεγχος στην αγορά θα είμαστε ευχαριστημένοι», τόνισε.

Ο Πρόεδρος του σωματείο Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης υπογράμμισε ότι υπάρχει επάρκεια στην αγορά διότι είναι αρκετά όψιμο το Πάσχα. «Οι εξαγωγές που έγιναν σε χώρες των καθολικών δεν ήταν φέτος τόσο μεγάλες, ώστε να απορροφήσουν τόσο μεγάλη παραγωγή και η παραγωγή, που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα νομίζω ότι καλύπτει τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς. Υπάρχουν και οι εισαγωγές από τις όμορες χώρες με πρωτοπόρα την Ρουμανία. Τα αρνιά πρέπει και θα πωληθούν ως ρουμάνικα ή από την χώρα εισαγωγής τους. Και νομιίω ότι πρέπει να πωληθούν γιατί δεν ξέρω αν πωληθούν»

«Είναι μία από τις ελάχιστες προσπάθειες, που έπρεπε να κάνουμε χρόνια πριν, δηλαδή να βρεθούμε σε αυτό το σημείο κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες ενωμένες γιατί δυστυχώς ακούγονται πάρα πολλά πράγματα και για τους κτηνοτρόφους και για τους κρεοπώλες. Αποδεικνύουμε ότι δεν υπάρχουν σύννεφα στον ουρανό. Ο Έλληνας κρεοπώλης στηρίζει την ελληνική παραγωγή, όπου αυτή υπάρχει, στηρίζει το καλό ελληνικό προϊόν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως τονίστηκε τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κρεοπώλες είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός, οι παραπλανητικές διαφημίσεις και οι ελληνοποιήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Κεσίδη χρησιμοποιούνται επικοινωνιακές τακτικές του αθέμιτου ανταγωνισμού από μεγάλες αλυσίδες, είτε από ελληνοποιήσεις. Οι κρεοπώλες χρησιμοποιούν δύο συστήματα για να αποδείξουν στον καταναλωτή τί ψωνίζει. Πρώτον, η ζυγιστική με ετικέτα που αναγράφει μηχανή βάρος και τιμή και προέλευση και δεύτερον ταμειακή με την οποία ο κρεοπώλης υποχρεούται να αναφέρει όλα τα παραπάνω. «Ωστόσο μόνο οι κρεοπώλες έχουν μπει στον δύσκολο γραφειοκρατικό όγκο να τηρούν όλα αυτά χωρίς να τα τηρούν οι μεγάλες αλυσίδες. Μας επηρεάζουν οι σφαγές που γίνονται εκτός σφαγείων. Ότι είναι εκτός σφαγείου είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεσίδης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης σημείωσε ότι «θέλουμε να παροτρύνουμε τους καταναλωτές να πάρουν από τις μικρές επιχειρήσεις και να πάρουν ελληνικά. Να βοηθήσουμε τους κρεοπώλες όσο το δυνατόν πιο οικονομικά τα αρνιά για τις σούβλες μια τα κρέατα».

Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου ο παλμός της αγοράς ακολουθεί την κρίση την τελευταία δεκαετίας. «Κάθε χρόνο έχουμε λιγότερες παραγγελίες όσο μειώνεται η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή χρόνο με το χρόνο. Έχουμε 20% καθίζηση σε παραγγελίες και τζίρο», σημείωσε ο κ. Κεσίδης και πρόσθεσε ότι το 2014 τα μαγαζιά που ασχολούνταν με την λιανική πώληση στον νομό Θεσσαλονίκης ήταν 1056 και το 2019 είναι 916 σημειώνοντας ότι καταγράφηκε 40% συρρίκνωση στον κλάδο των κτηνοτρόφων.

Ο γενικός γραμματέας κρεοπωλών, Νίκος Μπαλαμπανίδης τόνισε την ανάγκη για ποιοτική ταξινόμηση στα κρέατα. «Εισηγηθήκαμε από το 2014 να υπάρχει ποιοτική ταξινόμηση.Να υπάρχει σήμανση και σφραγίδα από την πολιτεία και μετά την κρεοσκόπηση τα κρέατα να ταξινομούνται ώστε να ξέρει ο καταναλωτής τι αγοράζει».

Keywords
Τυχαία Θέματα