Πρ. Παυλόπουλος: Να μην τολμήσει η Τουρκία να δοκιμάσει τις αντοχές της Ευρώπης

Αυστηρά μηνύματα με αποδέκτες τις γειτονικές χώρες, πΓΔΜ και Τουρκία έστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από το Λιτόχωρο κατά την αναγόρευση του σε επίτιμο δημότη Δίου- Ολύμπου. Αναφερόμενος στα Σκόπια, σημείωσε πως προϋπόθεση για την όποια συμφωνία για την ονομασία της και τις εγγυήσεις αλυτρωτισμού είναι η προηγούμενη αλλαγή του Συντάγματός της. Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος προέτρεψε

την Τουρκία να μην «δοκιμάσει» τις «αντοχές» της Ευρώπης.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην πΓΔΜ, ο ΠτΔ υπογράμμισε πως προϋπόθεση για την υπογραφή συμφωνίας, αποδεκτής από την Ελλάδα, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. είναι η προηγούμενη αλλαγή του συντάγματος της πΓΔΜ και η επιλογή ονομασίας, που δεν θα αποπνέει οποιοδήποτε αλυτρωτισμό, επισημαίνοντας και τον κίνδυνο ευθυνών, στην αντίθετη περίπτωση, και για τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόαν Ζάεφ.

Όπως ξεκαθάρισε «δεν είναι νοητή» για την Ελλάδα, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. μια συμφωνία για το όνομα και τις εγγυήσεις αλυτρωτισμού, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει αλλαγή συντάγματος της γειτονικής χώρας και επιλογή ονόματος, που «να μην αποπνέει οποιοδήποτε αλυτρωτισμό», επισείοντας και τους κινδύνους των ευθυνών του Ζ. Ζάεφ, σε αντίθετη περίπτωση.

«Πρέπει πρώτα να υπάρχει αναθεώρηση του συντάγματος της πΓΔΜ. Είναι προϋπόθεση» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε: «Και ύστερα μπορούμε να συζητήσουμε για μια συμφωνία. Αλλά κι αυτή η συμφωνία θα πρέπει να διευκρινίζει σαφέστατα ότι το όνομα που θα επιλεγεί, δεν μπορεί και αυτό το ίδιο, μετά την αναθεώρηση, να αποπνέει οποιοδήποτε αλυτρωτισμό. Δεν μπορεί να δίνει αιχμές για θέματα συνόρων, εθνότητας και γλώσσας εκτός των συνόρων τη πΓΔΜ. Αυτό δεν είναι όροι της Ελλάδας, είναι όροι της Ευρώπης, είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο, το τονίζω».

Επιπλέο, ο κ. Παυλόπουλος στράφηκε και προς την Τουρκία, διαμηνύοντας πως προϋπόθεση φιλίας, καλής γειτονίας και ευρωπαϊκής προοπτικής είναι ο πλήρης σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου και προσέθεσε: Θέλω να τονίσω κάτι, που το τόνισε και η Ευρώπη. Όλοι μαζί. Η εποχή των εισβολών και των προκλήσεων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί». Τόνισε ότι «επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας» και στηρίζουμε και την ευρωπαϊκή της προοπτική, όμως όλα αυτά εξαρτώνται «από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου».

«Ιδιαιτέρως, δε, από τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης και του Δικαίου της Θαλάσσης, το οποίο δεσμεύει την Τουρκία με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του διεθνούς δικαίου, εφαρμοζόμενων εν συνόλω και όχι επιλεκτικώς» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο ΠτΔ τόνισε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην κυπριακή ΑΟΖ, «προσβάλλει βάναυσα την Ευρώπη, όχι μόνο την Κύπρο» και ότι «αυτό τονίστηκε χθες στο πιο υψηλό επίπεδο». «Λέμε λοιπόν: Σεβασμός του Δικαίου της Θάλασσας και σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάννης», πρόσθεσε.

«Δεν είναι νοητό να υπάρξει φιλία πάνω σε βάσεις που παραβιάζουν βάναυσα το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο» υπογράμμισε ο κ. Παυλοπουλος και κατέληξε λέγοντας: «Αυτά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με τη φίλη και γείτονα Τουρκία, μόνο βεβαίως εφόσον εκείνη πραγματικά τιμά την έννοια του φίλου και του γείτονα».

Keywords
Τυχαία Θέματα