Προχωρά το Μουσείο Ολοκαυτώματος και το Πάρκο Μνήμης στη Θεσσαλονίκη

Η πορεία των εργασιών του Μουσείου Ολοκαυτώματος , παρουσιάστηκε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με αφορμή την έγκριση της συμμετοχής του Δήμου Θεσσαλονίκης στην υπό σύσταση Διεθνή Ένωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα αναλάβει τη διαχείριση του Μουσείου.

Αναφερόμενος στην κατασκευή και λειτουργία του Μουσείου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι η εκτίμηση του προϋπολογισμού για την ανέγερση και τον εξοπλισμό του Μουσείου ανέρχεται στα 22,8 εκατ συμπεριλαμβανομένης της μουσειολογικής μελέτης και της εφαρμογή της.

Όπως είπε ο κ. Μπουτάρης , η χρηματοδότηση που θα καλύψει το κόστος ανέγερσης του μουσείου είναι εξασφαλισμένη, ενώ η εκτιμώμενη επισκεψιμότητα του μουσείου ανά έτος είναι πάνω από 100.000 επισκέπτες.

Παράλληλα ανέφερε ότι το εκτιμώμενο προσωπικό που θα απασχοληθεί κατά τη λειτουργία του μουσείου είναι 33 υπάλληλοι.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε πως το νέο μουσείο θα συμβάλει στην ανάδειξη της μακραίωνης ιστορίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας της πόλης που αφανίστηκε στο Ολοκαύτωμα, στην ανάδειξη της αδιάλειπτης και ιδιαίτερα σημαντικής παρουσίας των Εβραίων πολιτών στη Θεσσαλονίκη ακόμη και μετά το Ολοκαύτωμα, ενώ θα βοηθήσει στο να κατανοήσουν οι μελλοντικές γενιές το παρελθόν και θα υπενθυμίσει σε όλο τον κόσμο τους κινδύνους του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, με σκοπό την αποτροπή των εγκλημάτων του παρελθόντος.

Την άποψη ότι είναι ευκαιρία για την πόλη να έχει αυτό το Μουσείο, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ισραηλιτική Κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ.

“Είναι σπουδαίο που δημιουργείται αυτό το Μουσείο, το οποίο θα λειτουργεί σαν κέντρο εκπαίδευσης για τους νέους, για να είναι έτοιμοι να μη δέχονται μηνύματα που μπορούν να μας οδηγήσουν σε παρόμοια ζητήματα όπως η κατάλυση της Δημοκρατίας”, τόνισε ο κ. Σαλτιέλ.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΟΣΕ, Θανάσης Σχίζας τόνισε πως οι μελέτες γίνονται, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Νοέμβριο θα έχει δημοπρατηθεί το έργο με την φύτευση των περίπου 5000 ελαιόδεντρων και το πρώτο εξάμηνο του 2019 θα έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του χώρου.

Τι προβλέπεται για το Μουσείο Ολοκαυτώματος και το Πάρκο Μνήμης

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος θα ανεγερθεί σε ακίνητο που ανήκει στη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., παρακείμενο στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης. Με το Προεδρικό Διάταγμα 98/2017 (συν. 4, ΦΕΚ 293/τ. Α.Α.Π./29-12-2017) έχει ήδη εγκριθεί η ειδική πολεοδομική μελέτη του ακινήτου για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην περιοχή του Εμπορικού Σταθμού Θεσσαλονίκης στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει εκμισθωθεί από τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, δυνάμει σύμβασης μίσθωσης, που υπογράφηκε στις 18 Ιουνίου 2014, για χρονικό διάστημα 30 ετών, η οποία μπορεί να παραταθεί για 90 έτη συνολικά. Η επιλογή της τοποθεσίας για την ανέγερση του Μουσείου είναι έντονα σημειολογική, αφού εκεί βρισκόταν ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός, ο τόπος αναχώρησης για τα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης των 50.000 και πλέον Εβραίων της πόλης.

Η ίδρυση και η λειτουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος αποτελεί τον κύριο σκοπό της υπό σύσταση Διεθνούς Μη Κερδοσκοπικής Ένωσης. Συγκεκριμένα, πρόκειται να συσταθεί νομικό πρόσωπο «Association Internationale Sans But Lucratif» («Διεθνής Ένωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα»), που νομικά είναι ένας συνδυασμός σωματείου και ιδρύματος, με έδρα το Βέλγιο.

Τα ιδρυτικά μέλη της Διεθνούς Μη Κερδοσκοπικής Ένωσης θα είναι ο δήμος Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και το Mémoire de la ShoahParis, France (Μουσείο Ολοκαυτώματος- Παρίσι, Γαλλία.

Στο χώρο όπου θα αναγερθεί και το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα δημιουργηθεί Μητροπολιτικό Πάρκο περίπου 200 στρεμμάτων.

Όταν μεταφερθούν οι σιδηροδρομικές λειτουργίες θα παραχωρηθεί στο δήμο Θεσσαλονίκης προς χρήση ως Μητροπολιτικό Πάρκο.

Παράλληλα, στο ίδιο σημείο προβλέπεται η λειτουργία Σιδηροδρομικού Μουσείου από την ΓΑΙΟΣΕ, τον ΟΣΕ και το δήμο Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά το Πάρκο Μνήμης αυτό εκτείνεται σε 27 στρέμματα και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει ελαιώνα με περίπου 5000 ελιές.

Keywords
Τυχαία Θέματα