Προκόπης Παυλόπουλος: Το όνομα που θα βρεθεί για την ΠΓΔΜ πρέπει να μην αποπνέει αλυτρωτικές τάσεις
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ονομασία που θα εξευρεθεί αναφορικά με την ΠΓΔΜ πρέπει να σέβεται, το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά πρώτα απ' όλα την Ιστορία και να μην αποπνέει αλυτρωτικές τάσεις, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του, νωρίτερα σήμερα με στελέχη Ελληνοαμερικανικών και Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Αναφερόμενος στο επίκαιρο ζήτημα που αφορά την ονομασία του γειτονικού κράτους της ΠΓΔΜ,
"Γνωρίζετε ότι η επίλυση αυτού του ζητήματος είναι προϋπόθεση και για την ένταξη της γειτονικής αυτής χώρας στο ΝΑΤΟ και βεβαίως για την όποια ευρωπαϊκή της προοπτική. Σας διαβεβαιώ, εμείς οι Έλληνες, που δεν έχουμε και καμία βλέψη στην γειτονική μας χώρα, έχουμε κάθε λόγο να ευνοούμε αυτή την προοπτική και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αυτό όμως έχει μια προϋπόθεση: Το τι όνομα θα επιλεγεί. Γιατί είναι λάθος να πιστεύουμε ότι, ξέρετε, η σημασία του ονόματος ενός μικρού κράτους δεν δημιουργεί προβλήματα. Είναι λάθος. Από τέτοια μικρά προβλήματα πολλές φορές δημιουργούνται και παρανοήσεις και εστίες κακής γειτονίας. Και μάλιστα σε μια περιοχή όπως τα Βαλκάνια που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη ακόμα και σήμερα. Τι λέμε λοιπόν εμείς οι Έλληνες; Ότι η ονομασία αυτή πρέπει να σέβεται, όπως είναι αυτονόητο, το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. 'Αρα πρέπει να είναι μια ονομασία που σέβεται πρώτα απ' όλα την Ιστορία, δεν παραχαράζει την Ιστορία. Και, δεύτερον, αυτή η ονομασία δεν μπορεί να αποπνέει αλυτρωτικές τάσεις. Τι θα πει αλυτρωτικές τάσεις; Γιατί εδώ χρειάζεται μια διευκρίνιση. Δεν επιτρέπεται δηλαδή η ονομασία αυτή που θα επιλεγεί να αφήνει ανοιχτά ζητήματα ως προς το status quo των συνόρων. Τα σύνορα αυτά είναι και αυτά θα μείνουν. Κανένα όνομα δεν μπορεί να επιλεγεί που θα παρέπεμπε, έστω και εμμέσως, σε αλλαγή των συνόρων. Δεν μπορεί να το δεχτούμε αυτό εμείς οι Έλληνες όχι μόνο λόγω Ελλάδας, αλλά λόγω ΝΑΤΟ και ΕΕ. Αυτό είναι προϋπόθεση και από πλευρά Ευρωπαϊκού Δικαίου και από πλευράς του ιδίου του Δικαίου του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά το status quo. Όμως ο αλυτρωτισμός εκφράζεται πολλές φορές και διαφορετικά. Γι' αυτό το όνομα δεν πρέπει μόνο να σέβεται την Ιστορία και τα σύνορα αλλά πρέπει να μην παραπέμπει σε άλλες έννοιες που επίσης αποπνέουν αλυτρωτισμό. Και τέτοιες έννοιες είναι, παραδείγματος χάριν, μεταξύ άλλων αλλά κυρίως, το ζήτημα της γλώσσας και το ζήτημα της εθνότητας".
Παράλληλα, ο Πρόεδρος πρόσθεσε: "Είναι αδιανόητο λόγω του ονόματος να δημιουργούνται ψευδείς διεκδικήσεις για ζητήματα γλωσσικά και εθνοτικά. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Και σας τονίζω: Δεν είναι μόνο θέμα σεβασμού της Ιστορίας, αλλά είναι θέμα σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επομένως, η ΠΓΔΜ πρέπει να κάνει όλες τις αλλαγές στην έννομη τάξη της που είναι απαραίτητες για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος υπό τις ως άνω προϋποθέσεις. Αν δεν τις κάνει, αυτή θα είναι αποκλειστικώς υπόλογη για τις αντίστοιχες συνέπειες. Όχι η Ελλάδα".
Απευθυνόμενος στα στελέχη Ελληνοαμερικανικών και Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων, που τον επισκέφθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, υπογραμμίζοντας:
"Πρώτον, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, διευκρινίζοντας ότι το Κυπριακό δεν είναι θέμα της Ελλάδας και της Κύπρου μόνο. Είναι πρωτίστως Ευρωπαϊκό και Διεθνές ζήτημα. Το Κυπριακό, ναι, πρέπει να λυθεί. Αλλά προϋπόθεση είναι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Επομένως, οποιαδήποτε λύση πρέπει να σέβεται το Ευρωπαϊκό κεκτημένο" και πρόσθεσε ότι " Η ευρωπαϊκή κυριαρχία δεν αποδέχεται κράτος της ΕΕ να έχει στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων. Αυτό είναι αδιανόητο. Ναι, λοιπόν, να λύσουμε το Κυπριακό, αλλά με πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή δε η έννοια της κυριαρχίας, όπως την στηρίζουμε οι Έλληνες και οι Κύπριοι σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είναι κάτι το οποίο βοηθάει πάρα πολύ και την επίλυση αντίστοιχων προβλημάτων του Ισραήλ μελλοντικά. Έχουμε κάθε λόγο, λοιπόν, να συμπλέουμε προς αυτή την κατεύθυνση".
Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπογράμμισε: "επιδιώκουμε - και το αποδείξαμε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου κ.Ερντογάν - την φιλία, την καλή γειτονία με την Τουρκία και βεβαίως στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Και την στηρίζουμε ειλικρινά. Αλλά για να υπάρξει αυτή η προοπτική απαιτείται σεβασμός, όπως είπα πριν, και του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι ο σεβασμός της πεμπτουσίας του Διεθνούς Δικαίου σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία καθορίζει τα σύνορα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ. Αν δεν υπάρχει αυτός ο σεβασμός, δεν υπάρχει αντικείμενο φιλίας και καλής γειτονίας. Και η Συνθήκη της Λωζάνης είναι πληρέστατη".
Μάλιστα, διευκρίνισε ότι "δεν νοείται ούτε τροποποίηση, ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση. Ούτε έχει ανάγκη η Συνθήκη της Λωζάνης από ιδιαίτερη ερμηνευτική προσαρμογή γιατί δεν αφήνει κενά στην ερμηνεία και την εφαρμογή της. Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν έχει κενά, δεν αφήνει γκρίζες ζώνες. Είναι ξεκάθαρη. Τόσα χρόνια το γνωρίζουμε. Προκύπτει από την διεθνή πρακτική, από τη νομολογία του Δικαστηρίου της Χάγης. Επομένως, η Τουρκία οφείλει να σεβασθεί την Συνθήκη της Λωζάνης. Εφόσον την σεβασθεί, εδώ είμαστε. Και είμαστε ειλικρινά εδώ γιατί το πιστεύουμε εμείς οι Έλληνες: Το συμφέρον της Τουρκίας και του τουρκικού λαού είναι να κοιτάζει προς την Δύση περισσότερο και όχι προς την Ανατολή. Στο κάτω κάτω της γραφής είμαστε σύμμαχοι μέσα στον ίδιο χώρο που λέγεται ΝΑΤΟ".
Τέλος, υπογράμμισε: "Επιδιώκουμε την ευρωπαϊκή προοπτική και της γειτονικής μας Αλβανίας. Αλλά η Αλβανία για να έχει ευρωπαϊκή προοπτική πρέπει να σέβεται και το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο. Και ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου είναι ο σεβασμός των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Και ιδίως Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου είναι πρωτίστως το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Εφόσον υπάρχει σεβασμός, από την πλευρά της Αλβανίας, εδώ είμαστε να βοηθήσουμε. Αν, όμως, δεν υπάρχει σεβασμός, η Αλβανία επωμίζεται τις συνέπειες. Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή Χώρα, είναι θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών θεμάτων στην περιοχή. Να είμαστε σαφείς σ΄ αυτό: Δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις εν ονόματι της όποιας καλής φιλίας, καλής γειτονίας. Γιατί το αντιλαμβάνεσθε, εσείς ιδίως στο Ισραήλ, το γνωρίζετε πολύ καλά, φιλίες με παραβιάσεις των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν μπορούν να εδραιωθούν".
Νωρίτερα, ο κ. Παυλόπουλος είχε αναφερθεί στη σημαντική προσφορά των ομογενών μας στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης και αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία Ελλάδάς, Κύπρου και Ισραήλ πάνω στη βάση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
"Εμείς, οι Έλληνες, ξέρετε, θεωρούμε ότι το Ισραήλ πρέπει να είναι πολύ κοντά στην ΕΕ. Όλα τα χαρακτηριστικά του Ισραήλ, άλλωστε, αποδεικνύουν ότι είναι μια Χώρα πολύ περισσότερο κοντά στη Δύση, παρά στην Ανατολή. Πολύ περισσότερο στην ΕΕ, παρά στην Ανατολική πλευρά της Μεσογείου. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι βάση μας και για τα δικά μας προβλήματα, για την επίλυση των εθνικών προβλημάτων, των εθνικών θεμάτων που έχει κάθε χώρα, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ, είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Και εδώ ήθελα, ολοκληρώνοντας, να σας πω ποιες είναι οι θέσεις μας για τα δικά μας εθνικά θέματα. Γιατί πρέπει να το γνωρίζετε εσείς που δραστηριοποιείσθε σε μια τόσο μεγάλη Χώρα ποιες είναι οι θέσεις μας και πόσο δίκαιες είναι οι θέσεις αυτές, βασιζόμενες στο Διεθνές αλλά και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο" υποστήριξε ο κ. Παυλόπουλος.
Επισήμανε, επίσης, ότι οι Έλληνες πιστεύουμε πως πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. λέγοντας χαρακτηριστικά: "Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ειρήνευση στον κόσμο, προώθηση των μεγάλων αρχών και αξιών που έχει ανάγκη ο κόσμος σε αυτή την ταραγμένη εποχή, χωρίς τη στενή συνεργασία ΗΠΑ - Ε.Ε. Να το πω απλά. Και οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη από μια ισχυρή Ε.Ε. Γιατί μόνο μέσα από αυτή τη συνεργασία μπορούμε να εμπνεύσουμε ΗΠΑ και ΕΕ τις αρχές και τις αξίες που έχει ανάγκη ο Πλανήτης, και που είναι, κατά βάση η Ειρήνη, η Αλληλεγγύη, η Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη και ιδίως η Κοινωνική Δικαιοσύνη".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απίστευτο! Και δεύτερο θύμα επίθεσης από τον Μάνο Παπαγιάννη...
- Οι τελευταίες εξελίξεις για την κατάσταση της υγείας του Κωνσταντίνου Αγγελίδη
- «Πόλεμος» μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ μετά τη δήλωση Αγραφιώτη
- Νεκρός ο ένας από τους δύο ψαράδες στη λίμνη Βόλβη
- Απίστευτο: Πασίγνωστη εταιρεία κατέρρευσε οικονομικά - Προχωρά σε υποχρεωτική εκκαθάριση
- Απαρηγόρητος ο Αλέξης Τσίπρας στο τελευταίο αντίο στον Θοδωρή Μιχόπουλο [εικόνες]
- Αγοράκι 4 ετών το πρώτο κρούσμα μηνιγγίτιδας
- ΑΕΚ: Το σχόλιο του Βράνιες που... έβαλε φωτιά για το ματς με τον Ολυμπιακό (photo)
- Κηδεύτηκε σήμερα η δημοσιογράφος Κύα Τζήμου
- Νεκρός ο ένας από τους δύο ψαράδες που αγνοούνταν στη λίμνη Βόλβη (εικόνες)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις thestival.gr
- ΠΑΟΚ: Ιταλική αποθέωση για Μάτος
- ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Προσήχθη άμεσα άνδρας για τη ληστεία σε κομμωτήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
- Με μήνυση κατά της Σοφίας Παυλίδου απαντά ο Μάνος Παπαγιάννης (VIDEO)
- Ομόφωνο ψήφισμα της ΠΕΔ-ΚΜ για την ονομασία της ΠΓΔΜ: Δεν θα επιτρέψουμε τη χρήση του ονόματος Μακεδονία από το κράτος των Σκοπίων
- Ώρα... Τσάμπιονς Λιγκ το ΠΑΟΚ - Ατρόμητος
- ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Απείλησε με μαχαίρι και λήστεψε υπάλληλο κομμωτηρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
- Προβλέψεις για αύξηση Ολλανδών τουριστών κατά 30%
- Έτσι είναι η ζωή όταν είσαι αλλεργικός στα πάντα
- Μ. Ραχόι: Η Καταλονία θα παραμείνει υπό κηδεμονία, αν ο Πουτζντεμόν επανεκλεγεί
- Βασίλης Λεβέντης: Θα ντρέπεστε αν ψηφίσετε το πολυνομοσχέδιο - Θα απολογείστε στα παιδιά σας
- Τελευταία Νέα thestival.gr
- Προκόπης Παυλόπουλος: Το όνομα που θα βρεθεί για την ΠΓΔΜ πρέπει να μην αποπνέει αλυτρωτικές τάσεις
- Με μήνυση κατά της Σοφίας Παυλίδου απαντά ο Μάνος Παπαγιάννης (VIDEO)
- Έτσι είναι η ζωή όταν είσαι αλλεργικός στα πάντα
- Ομόφωνο ψήφισμα της ΠΕΔ-ΚΜ για την ονομασία της ΠΓΔΜ: Δεν θα επιτρέψουμε τη χρήση του ονόματος Μακεδονία από το κράτος των Σκοπίων
- ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Προσήχθη άμεσα άνδρας για τη ληστεία σε κομμωτήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
- Άρης: Αποθεραπεία, αποκατάσταση και τώρα η ΑΕ Καραϊσκάκης
- Βασίλης Λεβέντης: Θα ντρέπεστε αν ψηφίσετε το πολυνομοσχέδιο - Θα απολογείστε στα παιδιά σας
- Γιώργος Ελεύθερας για MasterChef: Όταν τελειώσαμε, η παραγωγή… (VIDEO)
- Προβλέψεις για αύξηση Ολλανδών τουριστών κατά 30%
- Ώρα... Τσάμπιονς Λιγκ το ΠΑΟΚ - Ατρόμητος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το νέο μεγάλο SUV της KIA
- Δημήτρης Κουτσούμπας: O μόνος θεός του Αλέξη Τσίπρα είναι η καρέκλα
- Ημερίδα για τον Μακαριστό Θεσσαλιώτιδος Κύριλλο
- Μητρόπολη Λαρίσης: Ψήφισμα διαμαρτυρίας για το όνομα των Σκοπίων
- Πρόεδρος ομάδας την ...«έπεσε» σε διαιτητή και του έστησε ενέδρα με λοστούς!
- Πολυνομοσχέδιο: Απολογούμενη για πλειστηριασμούς, απεργίες η κυβέρνηση
- Άλλη μία νύχτα ταραχών και συλλήψεων στην Τυνησία
- Χειμωνιάζει για τα καλά.. Ανατροπές στο σκηνικό του καιρού
- Δήμοι Κεντρικής Μακεδονίας: «Οχι» στη χρήση του ονόματος Μακεδονία από την ΠΓΔΜ
- Τραπεζίτες σε SSM και ΕΚΤ: Ουσιαστική η βελτίωση των μεγεθών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος