Προληπτικά μέτρα κατά της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και στην Ελλάδα

Η έγκριση του διατάγματος από την ιταλική Γερουσία που προβλέπει τεράστια αύξηση των προστίμων που επιβάλλονται σε πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων, μπορεί να αποτρέψει τη διάσωση ανθρώπινων ζωών στην Μεσόγειο, προειδοποίησε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Χθες βράδυ, η ιταλική άνω βουλή με 160 ψήφους υπέρ έναντι 57 κατά, ενέκρινε την πολύ πιο σκληρή εκδοχή του λεγόμενου «διατάγματος ασφαλείας», που είχε ψηφίσει η ιταλική βουλή,

το οποίο προβλέπει τεράστια αύξηση των προστίμων που επιβάλλονται σε πλοία μκο, αν αφού διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο εισέρχονται χωρίς την έγκριση των αρχών σε λιμάνια της Ιταλίας. Από πρόστιμα μεταξύ 10 και 50 χιλιάδων ευρώ, πλέον θα ανέρχονται σε ποσά ύψους έως και 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Η ψήφιση του διατάγματος, που χρειάζεται ακόμη να επικυρωθεί από τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, αποτελεί μεγάλη νίκη για τον Ιταλό αντιπρόεδρο Ματτέο Σαλβίνι.

Απόφαση για τη λήψη προληπτικών μέτρων σχετικών με την αποτροπή της εισόδου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ελλάδα, υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης.

Προηγήθηκε συνεργασία μεταξύ των δασικών και κτηνιατρικών υπηρεσιών για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας μεταφοράς του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα και οι επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης στη ζωική παραγωγή, ενώ αναλήφθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων μείωσης του κινδύνου.

Ειδικότερα, με την απόφαση καθορίστηκαν τα εξής:

-Η συγκρότηση συνεργείων δίωξης ημίαιμων, μη δεσποζόμενων χοίρων, καθώς και αγριόχοιρων, όπως προβλέπεται σχετικά στη δασική νομοθεσία (παρ. 2α. του άρθρου 259 του Ν.Δ. 87/69 (ΦΕΚ 7).

-Η κλιμάκωση των μέτρων ανάμεσα σε περιοχές υψηλής προτεραιότητας στις περιφέρειες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Μακεδονίας- Θράκης και Ηπείρου– Δυτικής Μακεδονίας, που αποτελούν περιοχές υψηλού κινδύνου και στις υπόλοιπες αποκεντρωμένες διοικήσεις, όπου ο κίνδυνος είναι μικρότερος, αλλά εντοπίζονται προβλήματα στη γεωργική παραγωγή λόγω του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων.

-Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη ρύθμιση των πληθυσμών, αποκλειστικά με τη θήρα σε πεδινές, ημιορεινές – γεωργικές περιοχές από ειδικά συνεργεία ομάδων έμπειρων κυνηγών.

-Ρυθμίζονται θέματα σχεδιασμού και συντονισμού της δραστηριότητας με τη συγκρότηση συνεργείων κυνηγιού. Τις λεπτομέρειες θα ρυθμίζουν οι δασικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συνεργάτες των κυνηγετικών οργανώσεων και κατόπιν ειδικής επιστημονικής και τεχνικής αιτιολόγησης θα μπορεί να υλοποιηθεί η δράση και εντός καταφυγίων άγριας ζωής.

-Ρυθμίζονται θέματα προστασίας του προσωπικού και των πολιτών κατά την παραπάνω διαδικασία με την αυστηρή επίβλεψη των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών στις περιοχές λήψης των μέτρων.

-Επιτρέπεται η αγοραπωλησία των θηρευόμενων ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων, καθώς και αγριόχοιρων, ενώ παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν διάθεσης σε ποσοστό έως 20% του βάρους του κρέατος, μετά από σχετικούς κτηνιατρικούς ελέγχους, σε κοινωνικά παντοπωλεία και ιδρύματα της περιοχής.

-Οι δασικές υπηρεσίες θα τηρούν πλήρες αρχείο των συνεργείων που θα συγκροτήσουν σχετικά με τη σύνθεση τους, τις εξόδους που πραγματοποίησαν, τον αριθμό των θηρευθέντων χοίρων και τις ποσότητες που διατέθηκαν, την περιοχή δράσης τους. Επίσης θα γίνει καταγραφή των κτηνοτροφικών μονάδων της εκάστοτε περιοχής και λοιπών μέτρων λήψης, που σχετίζονται με τη δίωξη στην ίδια περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα