Προορισμός της εβδομάδας: Αμοργός- Το απέραντο γαλάζιο των Κυκλάδων

Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού μπήξε και πολλοί περιμένουν πώς και πώς να φορέσουν το μαγιό και το αντηλιακό τους και να ξεχυθούν στις παραλίες.

Οι επιλογές για τις καλοκαιρινές διακοπές είναι πολλές και καλύπτουν όλα τα γούστα. Άλλοι επιθυμούν κοντινούς προορισμούς και έντονη νυχτερινή ζωή. Άλλοι αναζητούν ένα ήσυχο μέρος γα να "αράξουν" μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, έχοντας ως βασική παρέα τα κρυστάλλινα νερά και τις πανέμορφες παραλίες.

Αυτήν την Κυριακή το Thestival δηλώνει και πάλι δυνατό "παρών" και σας ταξιδεύει στις Κυκλάδες και στον νησί που κανείς δεν μπορεί να πάει

μόνο μια φορά.

Βίρα τις άγκυρες για Αμοργό!

Η Αμοργός αποτελεί ένα από τα πολλά νησιά των Κυκλάδων και βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος. Το όνομα της το πήρε από το φυτό αμοργίς, που είναι ένα είδος λιναρίου από το οποίο φτιάχτηκαν οι "άλικοι αμοργίδες", χιτώνες τη Αμοργού.

Το νησί της Αμοργού διαθέτει δύο φυσικά λιμάνια, τα Κατάπολα και την Αιγιάλη και πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα της Αμοργού, που βρίσκεται πιο κοντά στο κεντρικό λιμάνι του νησιού, τα Κατάπολα.

Οι Αμοργιανοί ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Ωστόσο, λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών που καταφτάνουν κάθε καλοκαίρι στο νησί από όλες τι γωνιές του κόσμου, οι ντόπιοι άρχισαν να ασχολούνται οργανωμένα και με τον τομέα του τουρισμού. Αξίζει να σημειωθεί πως στην Αμοργό θα συναντήσει κανείς και μουσικούς, κυρίως βιολιστές, που εκτός από τα γλέντια στα οποία παίζουν, αν κάνεις βόλτα στο νησί ίσως τους πετύχεις να παίζουν και στην αυλή του σπιτιού τους.

Το απέραντο γαλάζιο της Αμοργού

Ως γνωστόν,στο πανέμορφο αυτό νησί των Κυκλάδων, γυρίστηκε το 1988 η δραματική ταινία, γαλλικής παραγωγής, σε σκηνοθεσία του Λυκ Μπεσόν "Απέραντο Γαλάζιο". Ο τίτλος της συγκεκριμένης ταινίας είναι εμπνευσμένος όντως από το απέραντο γαλάζιο που βλέπει το ανθρώπινο μάτι στις παραλίες της Αμοργού και στιγμάτισε μέχρι σήμερα το νησί προσελκύοντας χιλιάδες Γάλλους και όχι μόνο τουρίστες.

Η πιο διάσημη παραλία του νησιού είναι αυτή της Αγίας Άννας. Ένα μικρό εκκλησάκι πάνω στα βράχια αφιερωμένο στην Αγία Άννα, ένα στενό δρομάκι για να περπατήσεις, λίγα σκαλοπάτια και έχεις φτάσει σε μια από τι ομορφότερες παραλίες που μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι.

Από τη Χώρα της Αμοργού, η Αγία Άννα απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα. Σήμα κατατεθέν της παραλίας είναι τα καθαρά, κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά της, τα οποία σε συνδυασμό με τη βραχώδη περιοχή και τα πράσινα περιβόλια πάνω από την ακτή, συνθέτουν την "άγρια ομορφιά" του τοπίου.

Κολυμπώντας στα βαθιά και παγωμένα νερά της Αγίας Άννας, θα αντικρίσεις ένα μέρος από το στολίδι του νησιού, το Μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας. Η συγκεκριμένη παραλία είναι μικρής έκτασης και καλό θα είναι, λόγω της μεγάλης προσέλευσης των επισκεπτών, να είστε εκεί είτε τις πρωινές ώρες είτε τις πρώτες απογευματινές, έχοντας πάντοτε μαζί σας το αντηλιακό σας.

Άλλες παραλίες τις οποίες αξίζει να επισκεφθείτε είναι αυτή του Μούρου, η οποία είναι διαφορετική από την παραπάνω. Είναι μεγάλη σε έκταση και αυτή έχει σαν φόντο τα βράχια. Τα νερά είναι στην ίδια υπέροχη, κρυστάλλινη αλλά παγωμένη κατάσταση, ωστόσο η επαφή με το νερό σε συνδυασμό με το πανέμορφο τοπίο που αντικρίζεις, σε αποζημιώνουν αμέσως. Για τους τολμηρούς επισκέπτες που αγαπούν το κολύμπι αξίζει να πάνε κολυμπώντας μέχρι του τεράστιους βράχους που κρύβουν τιρκουάζ νερά και πολύ ζεστά. Φυσικά οι βουτιές από τα βράχια μπορούν να είναι απεριόριστες και χωρίς φόβο.

Μια ακόμα παραλία που αξίζει να επισκεφθεί κανείς είναι αυτή της Λεβροσού, στην άλλη άκρη του νησιού και στο λιμάνι της Αιγιάλης. Ψιλή άμμος, πιο ρηχά και ζεστά νερά και το έντονο στοιχείο της φύσης είναι μόνο μερικά από αυτά που θα απολαύσετε και θα ευχαριστηθείτε σε αυτήν την παραλία.

Η παραλία του Αγίου Παύλου που βρίσκεται περίπου ανάμεσα στη Χώρα και την Αιγιάλη, είναι εξίσου μοναδική με τα βοτσαλάκια της και τον μικρό κόλπο που δημιουργείται από τον οποίο μπορείς να πάρεις το καραβάκι και να ταξιδέψεις απέναντι, στη Νικουριά. Πρόκειται για άλλο ένα νησί των Κυκλάδων που ωστόσο δεν κατοικείται. Εκεί υπάρχουν αμμώδεις παραλίες με αστραφτερά νερά. Κάποιες από αυτές είναι ήσυχες και απόμερες και άλλες είναι το αντίθετο, μιας και η Αμοργός είναι και αυτή για όλα τα γούστα.

Ιερά Μονή Παναγίας Χοζοβιώτισσας

Στολίδι και καμάρι των Αμοργιανών είναι το Μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία Χοζοβιώτισσα. Το όνομά του το πήρε, σύμφωνα με μαρτυρίες, από παραφθορά του "Χοζιβίτισσα" ή "Κοζιβίτισσα", από το τοπωνύμιο Χοζίβα ή Κοζίβα στους Αγίους Τόπους, όπου σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες των Βυζαντινών χρόνων, υπήρχαν από τους πρώτους Χριστιανικούς χρόνους σημαντικά ορθόδοξα μοναστήρια. Όπως αναφέρει μαρτυρία, στα χρόνια της Εικονομαχίας, 8ο και 9ο αιώνα, με θαυματουργό τρόπο η εικόνα της Παναγίας έφτασε στον ορμίσκο της Άγιας Άννας, κοντά στην Ιερά Μονή.

Το συγκεκριμένο μοναστήρι είναι ανδρικό και πανηγυρίζει στις 21 Νοεμβρίου, στα Εισόδια της Θεοτόκου. Για να φτάσεις εκεί πρέπει να έχεις πολλές αντοχές μιας και πρώτα θα ανέβεις περισσότερα από 300 σκαλοπάτια. Μεγάλη αποζημίωση είναι η θέα, η γαλήνη και η ηρεμία που βγάζει το μοναστήρι αυτό. Αθλητικά παπούτσια λοιπόν και φύγαμε!

Η Χώρα της Αμοργού

Η Χώρα βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του νησιού και η θέση της δεν είναι τυχαία. Παλαιότερα, οι κάτοικοι την είχαν διαλέξει έτσι ώστε να μη φαίνεται από τη θάλασσα και τη δουν οι πειρατές. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό, τα σπίτια της είναι έτσι χτισμένα ώστε από τις ταράτσες πηδώντας από τη μια στην άλλη, σε περίοδο εισβολής, να φτάνουν γρήγορα στο κάστρο για να προστατευτούν.

Η αρχιτεκτονική της Χώρας είναι μοναδική. Η αρχοντιά της, οι αμέτρητες εκκλησίες που διαθέτει, οι ανεμόμυλοι στην περιοχή του Τρούλου δεν μπορούν να σε κάνουν να μην υποκληθείς στο μεγαλείο της ομορφιάς που διαθέτουν.

Όμως, οι Αμοργιανοί είναι όμορφη άνθρωποι και στην ψυχή. Από την πρώτη στιγμή που θα τους δεις θα το καταλάβεις από το βάθος των ματιών τους και στη συνέχεια από το μεγάλο και αστραφτερό τους χαμόγελο. Μη διστάσεις να τους μιλήσεις ή να τους ρωτήσεις κάτι, εκτός του ότι θα είναι χαρά τους να σε βοηθήσουν, δεν πρόκειται να να σε ξεχάσουν και θα σε ξαναθυμούνται και τις επόμενες φορά που θα πας, γιατί αυτό είναι δεδομένο.

Στη Χώρα της Αμοργού, μέσα από τα υπέροχα στενά σοκάκια και το κάστρο από το οποίο μπορείτε να θαυμάσετε ένα μεγάλο μέρος του νησιού, σίγουρα θα φάτε πολύ νόστιμα φαγητά. Το φάβα είναι μέσα στις επιλογές, όπου και είναι και το παραδοσιακό φαγητό του νησιού. Οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσετε τις Αμοργιανές τυρόπιτες και αν έχετε τη δυνατότητα να σας τις φτιάξουν ντόπιοι. Εκεί είναι που θα τρελαθείτε. Φυσικά, το Αμοργιανό παστέλι σε σχήμα ρόμβου πάνω από το λεμονόφυλλο το οποίο επίσης τρώγεται ταιριάζει γάντι με την ψημένη ρακή ή το ρακόμελο. Αν έχετε λίγο χρόνο και λατρεύετε τα γλυκά (όπως εγώ), περάστε κατά λάθος από την "Καλλυστώ" και εντελώς τυχαία δοκιμάστε τη σοκολατόπιτα....όνειρο!

Η Γιορτή Παστελιού στη Χώρα

Βιολιά, άνθρωποι από όλον τον κόσμο, κέφι, ζωντάνια, παστέλι, άφθονη ρακί και η μυρωδιά από το γιασεμί είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της Γιορτή του Παστελιού στη Χώρα της Αμοργού.

Την πρώτη Κυριακή μετά τον Δεκαπενταύγουστο, στην πλατεία της Λόζας στήνεται το καζάνι και ξεκινά η διαδικασία παρασκευής του παστελιού. Όλα τα στάδια της διαδικασίας παρουσιάζονται με λεπτομέρεια και οι θεατές μπορούν να μάθουν όλα τα μυστικά για την παρασκευή του. Στη συνέχεια, μοιράζεται σε όλους όσοι είναι παρόντες πάνΩ σε φύλλο λεμονιού, αφού έτσι επιβάλλει η αμοργιανή παράδοση. Η ψημένη ρακί, το παστέλι και τα μουσικά όργανα απογειώνουν το νησιώτικο γλέντι που κρατά τις πρώτες πρωινές ώρες μπροστά στο κτήριο της Αστυνομίας. Την ημέρα αυτή, όπως και πολλές άλλες, όλοι γίνονται μια μοναδική παρέα στο νησί του απέραντου γαλάζιου.

INFO:

Αρχιπέλαγος: Αιγαίο Πέλαγος

Νησιωτικό Σύμπλεγμα: Κυκλάδες

Έκταση: 121,464 km2

Υψόμετρο: 823μ.

Περιφέρεια: Νοτίου Αιγαίου

Νομός: Κυκλάδων

Πρωτεύουσα: Χώρα της Αμοργού

Πληθυσμός: 1.859 κάτοικοι (απογραφή 2001)

Προσέγγιση:

Από το λιμάνι του Πειραιά, το νησί τη Αμοργού απέχει περίπου 410 χιλιόμετρα.

Από τη Θεσσαλονίκη, μπορεί η απόσταση να φτάνει τα 893 χιλιόμετρα αλλά αξίζει πολύ να ταξιδέψετε εκεί.

Με αεροπλάνο, μέσω του αεροδρομίου της Νάξου ή της Μυκόνου, ωστόσο είναι πιθανό να χρειαστεί διανυκτέρευση σε ένα από τα δύο νησιά. Επισκεφθείτε ιστοσελίδες αεροπορικών δρομολογίων στο διαδίκτυο για συγκεκριμένες πληροφορίες.

Keywords
αμοργος, το νησι, αιγαιο, καλοκαιρι, καμάρι, συγκεκριμένο, info, απογραφη, πειραιας, θεσσαλονικη, απογραφη 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, γιορτη σημερα, ρακομελο, αθλητικα, αθλητικα παπουτσια, γιασεμι, γλυκα, γωνιες, θαλασσα, κυκλαδες, μαγιο, νησι, νησια, σοκολατοπιτα, φαβα, αγια αννα, αεροπλανο, αξιζει, αλιεια, αμμος, αμοργο, αννα, αποζημιωση, αρχιτεκτονικη, αφιερωμενο, βρισκεται, φαγητο, φαγητα, γεωργια, γινονται, γλεντι, δεδομενο, δυνατοτητα, διαδικτυο, ζωη, ιδια, ειδος, υπηρχαν, ηρεμια, θεα, εικονα, ησυχο, καζανι, λαθος, λογο, ματι, μικρο, μουσικα οργανα, μπορεις, μπορειτε, μυστικα, νερο, καμάρι, ομορφη, ονομα, οπωσδηποτε, παπουτσια, πειρατες, ψυχη, κτηνοτροφια, ρακι, σιγουρα, συγκεκριμένο, συνεχεια, σκηνοθεσια, σπιτια, τρια, τιτλος, φυσικα, φτανει, φυλλο, φοντο, φορα, χαμογελο, χαρα, ωρες, αγκυρες, αυλη, εκκλησιες, φυτο, γιορτη, χωρα, κυριακη, μια φορα, μπροστα, οργανα, πληροφοριες, σημα, τιρκουαζ, υπεροχη
Τυχαία Θέματα