Προορισμός της Εβδομάδας: Αράχωβα – Ένας όμορφος γραφικός οικισμός στις πλαγιές του Παρνασσού

Στις πλαγιές του Παρνασσού θα συναντήσετε την κοσμοπολίτισσα Αράχωβα σε υψόμετρο 950 μέτρων. Η ομορφιά της άγριας φύσης, τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια της, ο πολυσύχναστος κεντρικός δρόμος και ο αναλλοίωτος παραδοσιακός χαρακτήρας της, την κατατάσσουν στην κορυφή του ελληνικού χειμερινού τουρισμού, ενώ είναι ιδανική για επίσκεψη όλες τις εποχές του χρόνου.

Ο οικισμός είναι χτισμένος αμφιθεατρικά και απλώνεται στις

νότιες πλαγιές του βουνού για να καταλήξει σε χαράδρα, όπου ρέει ο ποταμός Πλείστος.

Δεν είναι λίγοι οι λάτρεις των χειμερινών σπορ, που επισκέπτονται την Αράχωβα καθώς προσφέρει ενδιαφέρουσες επιλογές για δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα αποτελεί ηρωικό τόπο καθώς κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης ο Γεώργιος Καραϊσκάκης κατατρόπωσε τον στρατό του Μουσταφάμπεη.

Οι δυο ψηλότερες κορυφές του Παρνασσού, είναι η Λιάκουρα (Λυκώρεια) 2.457 μ. και ο Γεροντόβραχος 2.435μ. Ανάμεσα σε αυτές τις κορυφές λειτουργούν σήμερα τα δυο γνωστότερα χιονοδρομικά κέντρα, Φτερόλακα και Κελάρια.

Στην κεντρική πλατεία της Αράχωβας, την πλατεία Λάκκα θα βρείτε δεκάδες μαγαζιά, ενώ μπορείτε να απολαύσετε την βόλτα σας.

Επισκεφθείτε την ιστορικότερη εκκλησία της πόλης, τον Άγιο Γεώργιο, με την σπουδαία ιστορία του. Είναι ένας από τους δύο ενοριακούς ναούς του χωριού και βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην κορυφή του χωριού, στους πρόποδες του Παρνασσού. Μπροστά από τον ναό έλαβε χώρα μια από τις σημαντικότερες μάχες στην πορεία του Αγώνα των Ελλήνων. Στις 18 Νοεμβρίου του 1826, τα ελληνικά στρατεύματα, υπό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, συνάντησαν στο προαύλιο του Αγίου Γεωργίου τα τουρκικά και τους επιτέθηκαν, με σκοπό να προκαλέσουν αντιπερισπασμό από την πολιορκία της Αθήνας και να ανακόψουν την τροφοδοσία προς το Βορρά. Η μάχη, γνωστή ως Μάχη της Αράχωβας, κράτησε έξι μέρες και ήταν νικηφόρα για τους Έλληνες.

Ανεβείτε τα 264 σκαλιά (Εγκάρσιος) που ξεκινούν από τον κεντρικό δρόμο, για να βρεθείτε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, όπου θα θαυμάσετε τη υπέροχη θέα. Προς τιμήν του Άη Γιώργη γίνεται κάθε χρόνο το γνωστό Πανηγυράκι της Αράχωβας.

Σήμα κατατεθέν του οικισμού είναι ο απόκρημνος βράχος με το ρολόι της Αράχωβας. Το ρολόι κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα για να χρησιμοποιηθεί ως κωδωνοστάσιο της παρακείμενης μητρόπολης της Αράχωβας, του Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου. Ο βράχος πάνω στον οποίο χτίστηκε χρησίμευε ως φυσικό ψυγείο για τη φύλαξη τυριών.

Δεν άντεξε στον ολέθριο σεισμό του 1870 και κατέρρευσε. Στα τέλη του 19αιώνα ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά, Γρηγόριος Καμβασινός, οποίος είχε καταγωγή από την Αράχωβα, ανέλαβε με δικά του έξοδα την ανακατασκευή του, δίνοντας του τη σημερινή μορφή του.

Δίπλα στο βράχο του ρολογιού, είναι ο Ιερός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου και το παλιό Δημοτικό Σχολείο που σήμερα λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας. Το μουσείο λειτουργεί ως ένα διαδραστικό κέντρο της λαϊκής παράδοσης της περιοχής. Η προσπάθεια συλλογής των εκθεμάτων έγινε με την εθελοντική προσφορά κατοίκων της πόλης, που δώρισαν, συνέλεξαν και κατέγραψαν το πλούσιο υλικό.

Στη δυτική έξοδο της Αράχωβας προβάλλει στήθηκε ένα μνημείο με τη μορφή του Γεωργίου Καραϊσκάκη πάνω σε τριακόσιες πέτρες που θυμίζουν τα κεφάλια των νεκρών Τούρκων που είχε ζητήσει ο αρχιστράτηγος Καραϊσκάκης.

Στο Ηρώο Καραϊσκάκη πραγματοποιούνται εκδηλώσεις τις παραμονές των εθνικών εορτών με τις παρελάσεις των σχολείων και τις καταθέσεις στεφάνων από τους τοπικούς φορείς.

Ως έθιμο, ένας μικρός μαθητής του Δημοτικού Σχολείου Αράχωβας συνήθως, με το πέρας της κατάθεσης να παίρνει ένα από τα στεφάνια και σκαρφαλώνοντας έως την προτομή από το πίσω μέρος να δαφνοστεφανώνει το μεγάλο στρατηγό της Ελλάδας και έπειτα να του στρίβει τα μουστάκια με τέτοια απλότητα, όπως ο εγγονός παίζει με τον παππού του.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε παραδοσιακά προϊόντα της Αράχωβας όπως το ξακουστό τυρί της, τη Φορμαέλα, τα καρυδάτα (σκαλτσούνια) της, τον χαλβά της, τα κοκοτάκια και τις τηγανήτες της.

Προσέγγιση:

Οδικώς: Αν έρχεστε από την Αθήνα ή από τα νότια της χώρας ακολουθείστε την Εθνική Οδό προς την Λαμία. Ο οικισμός απέχει 12 χιλιόμετρα από τους Δελφούς, που βρίσκονται δυτικότερα και 160 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Ταυτότητα προορισμού:

Περιφέρεια: Στερεάς Ελλάδας

Δήμος: Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας

Έκταση: 138.024 km2

Υψόμετρο: 950 m

Πληθυσμός: 2. 657

Keywords
Τυχαία Θέματα