Προορισμός της Εβδομάδας: Ναύπακτος - Η πανέμορφη καστροπολιτεία πλάι στον Κορινθιακό κόλπο

Χτισμένη στους πρόποδες της Πίνδου ξεπροβάλει μία παραθαλάσσια καστροπολιτεία. Το «στολίδι» του Κορινθιακού Κόλπου, η Ναύπακτος, θα σας προσφέρει εικόνες, που θυμίζουν καρτ ποστάλ.

Στην Ναύπακτο σας περιμένουν πλακόστρωτα καλντερίμια, παραδοσιακά σπίτια και ένα επιβλητικό κάστρο. Ο παραδοσιακός αυτός οικισμός, ανάμεσα στο Αντίρριο και στις εκβολές του ποταμού Μόρνου, αποτελεί μία από τις αρχαιότερες ελληνικές πόλεις που γνώρισε περιόδους μεγάλης ακμής και συνδέθηκε με σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της είναι η οχύρωσή της, που ξεκινά από το λιμάνι και ύστερα

από τρία αλλεπάλληλα τείχη καταλήγει στο κάστρο της. Ένας προορισμός, που συνδυάζει τον βουνό και την θάλασσα και θα σας χαρίσει στιγμές χαλάρωσης.

Σε υψόμετρο 1.050 μέτρων είναι χτισμένη η Άνω Χώρα Ναυπακτίας, ένας θησαυρός κρυμμένος στην οροσειρά των Βαρδουσίων, στην ορεινή Ναυπακτία. Την Άνω Χώρα περιβάλλουν απέραντα δάση με έλατα και καστανιές. Μόλις 58 χιλιόμετρα από την πόλη της Ναυπάκτου θα συναντήσετε το γραφικό χωριό με την απαράμιλλη ομορφιά. Το παλιό όνομα της περιοχής ήταν Μεγάλη Λομποτινά μέχρι το 1930, όποτε και μετονομάσθηκε. Περπατήστε στα πέτρινα πλακόστρωτα σοκάκια, στην αγορά του χωριού, απολαύστε τον καθαρό, «βουνίσιο» αέρα και ζήστε την μαγική φύση της Άνω Χώρας.

Στο βενετσιάνικο λιμάνι θα δείτε τον ανδριάντα του Ανεμογιάννη (πυρπολητή που φονεύθηκε από τους Τούρκους στη Ναύπακτο το 1821), τον ανδριάντα του Μιγκελ ντε Θερβάντες (διάσημου ισπανού πεζογράφου, που έλαβε μέρος στη ναυμαχία της Ναυπάκτου) και το Φετιχιέ τζαμί. Πίσω από το δυτικό τείχος του λιμανιού, θα παρατηρήσει κανείς το άγαλμα του σπουδαίου Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες, που πολέμησε στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου και έχασε το αριστερό του χέρι, κρατώντας τη μαγική του πένα πάντα υψωμένη στον ουρανό με το δεξί.

Στο κάστρο της Ναυπάκτου θα συναντήσετε την εκκλησία του Προφήτη Hλία (παλαιότερα τζαμί και βυζαντινός ναός), το ρολόι-κωδωνοστάσιο (1914), σε περίοπτη θέση, και τα ερείπια οθωμανικού λουτρού. Είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Το Κάστρο της Ναυπάκτου βρίσκεται τη θέση της αρχαίας ακρόπολης. Αρχικά το κατείχαν οι Λοκροί. Κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο ήταν η σημαντικότερη ναυτική βάση των Αθηναίων. Το 191 π.Χ. κατελήφθη από τους Ρωμαίους. Το 553 μ.Χ. η Ναύπακτος καταστράφηκε από σεισμό.

Το σημαντικότερο, όμως, ιστορικό περιστατικό στο οποίο οφείλει τη φήμη του το μέρος είναι η Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571), μία από τις μεγαλύτερες μάχες της παγκόσμιας ναυτικής ιστορίας, ανάμεσα στους Οθωμανούς και τα ναυτικά κράτη της Βενετίας, της Ισπανίας και της Μάλτας (χριστιανικός στόλος). Η ναυμαχία έληξε με άκρα επιτυχία για τον Χριστιανικό στόλο, αλλά η πόλη ανακαταλήφθηκε από τους Οθωμανούς μέχρι την οριστική απελευθέρωσή της από τον Αυγουστίνο Καποδίστρια (αδελφό του Ιωάννη) το 1829.

Επισκεφθείτε το Μουσείο Φαρμάκη – Ιερού Αγώνος 1821, όπου εκτίθενται όπλα, σπαθιά, έγγραφα της Επανάστασης, γκραβούρες, πίνακες, εικόνες κ.ά.

Προσέγγιση:

Αεροπορικώς: Για διεθνείς, ναυλωμένες (charter) πτήσεις, εξυπηρετεί το αεροδρόμιο του Αράξου το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 70 χλμ. Για αεροδρόμια με τακτικές πτήσεις, τα κοντινότερα αεροδρόμιο είναι των Σπάτων (αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος) και το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, σε απόσταση 240 και 220 χλμ αντίστοιχα.

Οδικώς: Ένας από τους τρόπους να φτάστε στην Ναύπακτο είναι μέσω Λιβαδειάς – Δελφών – Ιτέας. Ο δρόμος είναι επαρχιακός. Ενναλακτικά μπορείτε να διασχίσετε την Κορίνθου – Πατρών. Ο δρόμος είναι αρκετά επικίνδυνος, οπότε θα πρέπει να είστε προσεκτικοί.

Ακτοπλοϊκώς: Αν και παραθαλάσσια πόλη με λιμάνι, δεν έχει τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Ταυτότητα προορισμού:

Περιφέρεια: Δυτικής Ελλάδας

Δήμος: Ναυπακτίας

Έκταση: 17.482 km2

Πληθυσμός: 13. 415

Keywords
Τυχαία Θέματα