Προσφυγικό: Στα κάγκελα οι δήμαρχοι νησιών για τις κλειστές δομές

Την έντονη διαφωνία τους με το σχέδιο της κυβέρνησης να επιτάξει χώρους για την κατασκευή κλειστών δομών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού διατύπωσαν μέσα από τον ΘΕΜΑ 104,6 οι δήμαρχοι Μυτιλήνης και Λέρου με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Τρικάλων να ζητά αλληλεγγύη από όλους τους συναδέλφους τους.

«Να κλείσουν όλες οι υφιστάμενες

δομές, λέμε όχι σε νέα δομή στο νησί» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Μυτιλήνης Ευστράτιος Κυτέλης.

«Θα δώσουμε αγώνα για να μην μετατραπεί το νησί μας σε ένα απέραντο hotspot» ήταν το μήνυμα του δημάρχου Λέρου Μιχάλη Κόλια.

«Είμαστε τελείως αρνητικοί» τόνισε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος.

«Οι συνάδελφοι να βοηθήσουν για όσο καιρό χρειαστεί μέχρι να ασφαλίσουμε τα σύνορα και να επιταχυνθεί η διαδικασία του ασύλου» ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Δήμαρχος Μυτιλήνης: Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη

Για πολύ δύσκολη κατάσταση στο νησί της Λέσβου έκανε ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Ευστράτιος Κυτέλης, τονίζοντας αφενός τις άθλιες συνθήκες για τους μετανάστες και πρόσφυγες στη Μόρια και αφετέρου την απώλεια του αισθήματος ασφάλειας από τους δημότες.

«Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι δεσμευτική. Επιμένουμε για μαζική και άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, καλύτερη φύλαξη συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο. Θέλουμε να κλείσουν όλες οι υφιστάμενες δομές και λέμε όχι σε νέα δομή στο νησιά της Λέσβου» πρόσθεσε ο κ. Κυτέλης.

Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου: Αποσυμφόρηση αντί πάκτωση πληθυσμού

«Για εμάς το νο1 είναι να κλείσει η υπάρχουσα δομή μέσα στο Βαθύ» είπε από την πλευρά του στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος.

Σύμφωνα με τον ίδιο το σχέδιο για το νέο κλειστό κέντρο είναι «μη διαχειρίσιμο» εξηγώντας ότι δεν υπάρχει δίκτυο νερού και αποχέτευση. «Το να υδροδοτήσεις μια ολόκληρη πόλη 7.000 ανθρώπων δεν είναι δυνατόν μέσα σε λίγους μήνες».

«Επειδή δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια. Αυτή η δομή που δημιουργείται είναι μεγάλη. Όχι 7.000 παραμένοντες γιατί αν ο Ερντογάν ανοίξει ξανά τις ροές μπορεί να φτάσουμε τις 10-15.000».

«Εξαγγέλλονται σχεδιασμοί που δεν υλοποιούνται. Είμαστε τελείως αρνητικοί στη νέα δομή» πρόσθεσε ενώ ερωτηθείς τι προτείνει ως λύση απάντησε «αυτό που πρότεινε η κυβέρνηση πριν τις εκλογές. Αποσυμφόρηση των νησιών. Αντί για αυτό έχουμε πάκτωση πληθυσμού επί τρία».

Σύμφωνα με τον κ. Στάντζο «είναι εκατοντάδες έτοιμοι με πλήρως περαιωμένες διαδικασίες ασύλου, σύμφωνα με τον δικηγορικό σύλλογο, για να φύγουν αλλά δεν φεύγουν».

«Σκεφτείτε την ψυχολογία των τοπικών κοινωνιών, ποια είναι η ανταμοιβή για εμάς; Εδώ αντιδρούσαν για ένα λεωφορείο στην ηπειρωτική χώρα και τους έπαιρναν και έφευγαν» συμπλήρωσε.

Δήμαρχος Λέρου: Θα δώσουμε αγώνα να μην μετατραπεί το νησί σε ένα απέραντο hotspot

Για προσβολή των κατοίκων της Λέρου στους αγώνες που έδωσαν από το 2015 και τον ανθρώπινο σεβασμό που έδειξαν στους χιλιάδες μετανάστες που πέρασαν από το νησί έκανε λόγο ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας.

«Από το νησί πέρασαν χιλιάδες πρόσφυγες από το 2015 και έρχεται η κυβέρνηση η οποία προεκλογικά εξήγγειλε αποσυμφόρηση, έρχεται σήμερα με αστραπιαία κίνηση να δεσμεύσει κάτι, να το περάσει με τον χειρότερο τρόπο στη χώρα της δημοκρατίας για να κατασκευάσουν κλειστή δομή» πρόσθεσε οργισμένος.

«Θέλουν να επαναφέρουν τις φυλακές στη Λέρο και τα νησιά» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι 3500 μετανάστες που βρίσκονται στη Λέρο «μένουν σε παλαιά εγκαταλελειμμένα κτήρια σε συνθήκες που είναι επικίνδυνες και προσβάλουν τους ανθρώπους».

Όπως εξήγησε «η υπάρχουσα δομή μπορεί να φιλοξενήσει 800 ανθρώπους . Τώρα λένε ότι αντί για 10 στρέμματα επιτάσσουμε και τα 70 στα Λέπιδα με αποτέλεσμα να επεκταθεί η δομή και να φιλοξενούνται περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες».

«Θα δώσουμε αγώνα για να μην μετατραπεί το νησί μας σε ένα απέραντο hotspot» κατέληξε ο κ. Κόλλιας.

Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Να δείξουν όλοι οι δήμαρχοι αλληλεγγύη

Τη θέση της ΚΕΔΕ ότι «είναι θέμα αλληλεγγύης όχι μόνο προς τους μετανάστες και πρόσφυγες αλλά και προς τους κατοίκους των νησιών να συμφωνήσουμε και να βοηθήσουμε» μετέφερε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Θέλουμε να βάλουμε πλάτη αλλά ελάτε να συζητήσουμε εγκαίρως. Υπήρξαν λάθος χειρισμοί, πρέπει να μιλήσουμε με τον αρμόδιο υπουργό» πρόσθεσε τονίζοντας ότι «οι συνάδελφοι να βοηθήσουν για όσο καιρό χρειαστεί μέχρι να ασφαλίσουμε τα σύνορα και να επιταχυνθεί η διαδικασία του ασύλου».

«Δεν μπορεί να πληρώσουν το μάρμαρο μόνο οι κάτοικοι των νησιών» πρόσθεσε ενώ εμφανίστηκε θετικός στο να γίνει δομή και στα Τρίκαλα «αρκεί να δούμε σε ποιο σημείο θα το κατασκευάσουμε».

Το σχέδιο της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα προβλέπει την επίταξη των ακόλουθων χώρων:

Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Στις δομές αυτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέλιου Πέτσα, θα διαμένουν:

πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου,

δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και,

τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής.

Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού, θα δικαιούνται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι «κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προσφυγικό,prosfygiko