Πρώτο και πέμπτο βραβείο στο ΑΠΘ σε διαγωνισμό καινοτομίας

Την πρώτη θέση στον 8ο Διαγωνισμό «Καινοτομίας & Τεχνολογίας» της Εθνικής Τράπεζας κατέκτησε η υβριδική πλατφόρμα προγραμματισμού ρομπότ για παιδιά και ενήλικες RoboTiles, της Ομάδας CubesCoding του ΑΠΘ.

Η πλατφόρμα αποτελεί την πρώτη υβριδική πλατφόρμα προγραμματισμού διεθνώς, την οποία παιδιά ηλικίας 3 ετών και άνω, αλλά και έμπειροι προγραμματιστές, μπορούν να αξιοποιήσουν, να συνεργαστούν, με απώτερο σκοπό να μάθουν τα παιδιά και

οι αρχάριοι ενήλικες προγραμματισμό, παίζοντας με φυσικά αντικείμενα, εκπαιδευτικά ρομπότ και γραφικά περιβάλλοντα. Έτσι, η πλατφόρμα αποτελεί ιδανική λύση για γονείς, σχολεία και εκπαιδευτικούς οργανισμούς.

Η πλατφόρμα RoboTiles βασίστηκε στην έρευνα του μέλους ΕΔΙΠ του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, Δρ. Θεοδόση Σαπουνίδη, επικεφαλής της ομάδας που συμμετείχε στον διαγωνισμό. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας CubesCoding είναι ο Ιωάννης Κέδρος και ο Μανόλης Χατζηγιάννης. Η διάκριση συνοδεύτηκε και από χρηματικό έπαθλο 20.000 ευρώ, το οποίο πρόκειται να αξιοποιηθεί από την ομάδα για την εξέλιξη της ιδέας.

Με αφορμή την πολύ σημαντική αυτή διάκριση, η CubesCoding πρόκειται να συμμετάσχει στο Reload Greece Challenge 18, που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου, στο Λονδίνο, προκειμένου να παρουσιάσει το RoboTiles σε επενδυτές.

Για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όμως, η επιτυχία στον διαγωνισμό «Καινοτομίας & Τεχνολογίας» της Εθνική Τράπεζας δεν σταμάτησε εδώ:

Η Εταιρεία Τεχνοβλαστός (Spin Off) του ΑΠΘ, Cyclopt, με επικεφαλής τον Δρ. Κυριάκο Χατζηδημητρίου και μέλη τον Επίκ. Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Ανδρέα Συμεωνίδη, και τους υποψήφιους διδάκτορες Θεμιστοκλή Διαμαντόπουλο και Μιχαήλ Παπαμιχαήλ (Εργαστήριο Επεξεργασίας Πληροφορίας και Υπολογισμών) απέσπασε την πέμπτη θέση και χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ.

Η Cyclopt διακρίθηκε για την καινοτόμο πρότασή της να προσφέρει λύσεις αποτίμησης και βελτίωσης της ποιότητας λογισμικού μέσα από τη συνεχή και ολιστική παρακολούθηση των χαρακτηριστικών ποιότητας κατά το πρότυπο ISO/IEC 25010, με στόχο την παραγωγή καλύτερου λογισμικού με το μικρότερο κόστος και τη λιγότερη προσπάθεια.

Ο 8ος Διαγωνισμός «Καινοτομίας & Τεχνολογίας» της Εθνικής Τράπεζας ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017 και, μέσα από τρεις διαδοχικές φάσεις αξιολόγησης, ολοκληρώθηκε στις 24 Μαΐου του 2018, με τις ομάδες του ΑΠΘ να ξεχωρίζουν ανάμεσα σε 361 προτάσεις. Η αξιολόγηση των προτάσεων έγινε σε συνεργασία και με Καθηγητές 9 Πανεπιστημίων, με βασικά κριτήρια την καινοτομία, τη βιωσιμότητα, το στάδιο υλοποίησης και τον σκοπό για τον οποίο δημιουργείται.

Σημειώνεται ότι οι δύο συγκεκριμένες Ομάδες του ΑΠΘ ξεχώρισαν πρόσφατα και στον 10ο Διαγωνισμό «Ennovation 2017», που διοργάνωσε το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας-Athens Center for Entrepreneurship and Innovation (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Δεκέμβριος 2017), όπου η Cyclopt απέσπασε το 2o Βραβείο και η RoboΤiles το 3ο Βραβείο στην Κατηγορία «Research».

Επιπλέον, ο Δρ. Θεοδόσης Σαπουνίδης έχει διακριθεί και παλαιότερα με την Oμάδα CubesCoding: το 2014 στον Διεθνή Διαγωνισμό «Οpen Education Challenge», με θέμα «Καινοτομία στην Εκπαίδευση», η πρότασή του κατατάχθηκε στις 9 καλύτερες προτάσεις μεταξύ 611 προτάσεων από 77 χώρες, ενώ την ίδια χρονιά έλαβε τη 2η θέση στον διαγωνισμό «Neo Ubimedia MindTrek Awards» μεταξύ 34 προτάσεων από διάφορα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα