Πρωτοβουλία για την ένταξη του Ωραιοκάστρου στον χάρτη των Προσκυνηματικών Διαδρομών Μνημείων του Α΄Π.Π.

Σε δέσμη προτάσεων με στόχο την ένταξη του Ωραιοκάστρου στον χάρτη των Προσκυνηματικών Διαδρομών Μνημείων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από την υλοποίηση τουριστικών προγραμμάτων ιστορικού ενδιαφέροντος κατέληξε η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί από τον δήμο για την ανάδειξη της ιστορικότητας της ευρύτερης περιοχής.

Η επιτροπή για την ανάδειξη της ιστορικότητας του δήμου Ωραιοκάστρου κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο συνεδρίασε για πρώτη φορά χτες βράδυ, έπειτα από σχετική πρόσκληση την οποία απηύθυνε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου

Παντελής Τσακίρης.

Την επιτροπή απαρτίζουν ο εκπαιδευτικός του 1ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου Γιάννης Παπαγρηγορίου ως πρόεδρος κι ως μέλη η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου Ευαγγελία Δρόσου, ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Ηρακλής Τσακαλίδης όπως επίσης η διδακτορική ερευνήτρια Δέσποινα Χαρίτου κι ο πρώην πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαίου Θεσσαλονίκης «Ο Πόντος» Θεόδωρος Αμανατίδης.

Διεθνές συνέδριο

Στη χτεσινή πρώτη συνεδρίασή της η επιτροπή για την ανάδειξη της ιστορικότητας της περιοχής αποφάσισε την οργάνωση στο Ωραιόκαστρο, τον ερχόμενο Μάιο, διεθνούς συνεδρίου με θέμα τις οχυρώσεις του Μετώπου Θεσσαλονίκης στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το συνέδριο θα οργανωθεί σε συνεργασία μεταξύ άλλων με το πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τις προξενικές αρχές της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας και το Αυτοκρατορικό Μουσείο Πολέμου της Μεγάλης Βρετανίας.

Καμπάνια τουριστικής προβολής

Παράλληλα, θα επιδιωχθούν συνέργειες με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε ο δήμος Ωραιοκάστρου να ενταχθεί στην καμπάνια τουριστικής προβολής «Μέτωπο Θεσσαλονίκης Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου», η οποία διακρίθηκε με το ασημένιο βραβείο στα φετινά βραβεία τουρισμού «Tourism Awards 2019».

Όπως τονίστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση, οι πρώτες περιοχές που ανέδειξαν οργανωμένα τα πεδία μαχών, τα πολεμικά μουσεία και τα στρατιωτικά κοιμητήρια είναι η Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς, ενώ στην καμπάνια προστέθηκαν πλέον και οι Σέρρες.

«Η επόμενη καμπάνια για το 2020 του ‘Salonica Front WWI’, στην οποία συμμετέχουν το Κιλκίς, η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, θα αναδείξει τα πολεμικά μνημεία του 20ου αιώνα με καινοτόμες πρακτικές, ενδελεχή έρευνα και στοχευμένες δράσεις. Σε αυτήν την καμπάνια στόχος μας είναι να συμμετάσχει και το Ωραιόκαστρο, το οποίο διαθέτει μια ιδιαίτερη ιστορική κληρονομιά», τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής ανάδειξης της ιστορικότητας του δήμου Ωραιοκάστρου στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο Γιάννης Παπαγρηγορίου.

Στον χώρο της εκπαίδευσης

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγρηγορίου, θα ήταν σκόπιμο να επιδιωχθούν συνεργασίες και με την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια υλοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Θεσσαλονίκη θυμάται», το οποίο αφορά επισκέψεις μαθητών όλων των βαθμίδων στα στρατιωτικά κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Θα πρέπει σε αυτό το πλαίσιο να προσθέσουμε και τις ξεναγήσεις σε στρατιωτικά μνημεία και σε οχυρώσεις στον δήμο Ωραιοκάστρου», σημείωσε ο κ. Παπαγρηγορίου, προσθέτοντας ότι μπορούν παράλληλα να οργανωθούν επιμορφωτικά σεμινάρια από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης με θέμα την τοπική ιστορία».

Ιστορικό πάρκο

Επιδίωξη του δήμου Ωραιοκάστρου, όπως εξήγησε ο δήμαρχος Παντελής Τσακίρης, είναι να δημιουργήσει το μεγαλύτερο ιστορικό πάρκο σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των ιστορικών χώρων και των μνημείων, όπως είναι τα στρατιωτικά νοσοκομεία, οι χώροι ταφής, οι οχυρωματικές θέσεις κι άλλες εγκαταστάσεις, που βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο του δήμου. «Το πάρκο αυτό θα αποτελεί το δικό μας διακριτό αποτύπωμα, το δικό μας πολιτιστικό brand name», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα