Ψήφος αποδήμων: Την Παρασκευή στην Επιτροπή Αναθεώρησης το προσχέδιο
Με γοργούς ρυθμούς θα προχωρήσει η διαδικασία για την ψήφο των αποδήμων, μετά την διακομματική συμφωνία, που επετεύχθη. Το προσχέδιο, που θα βασίζεται στους κανόνες και στις αρχές της συμφωνίας, θα παραδοθεί την Παρασκευή στον πρόεδρο της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, Ευριπίδη Στυλιανίδη από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Διευκρινίσεις για το πώς θα πιστοποιείται η διετής παρουσία στην Ελλάδα
Στόχος είναι τα μέλη της Επιτροπής Αναθεώρησης να ενημερωθούν, να το αξιολογήσουν και παράλληλα να προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε, μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη που θα συζητηθεί το άρθρο 54 του Συντάγματος, να δώσουν και συνταγματικό έρεισμα για την ψήφο των αποδήμων, με μία πλήρη κι απόλυτα τεκμηριωμένη πρόταση.
«Πρέπει η συνταγματική πρόταση να είναι αρκετά ευρύχωρη, ώστε να μπορεί ο κοινός νομοθέτης να θέτει ζητήματα και κυρίως για τους όρους περιορισμού και διευκόλυνσης της ψήφου» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.
Όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, η κυβέρνηση θα καταθέσει και το σχέδιο νόμου.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης που θα δοθεί για περαιτέρω διαβούλευση θα βασίζεται στους άξονες της καταρχήν συμφωνίας που έχει επιτευχθεί στη διακομματική επιτροπή κι αφορούν την ισοτιμία της ψήφου και τον αριθμό των εκλογέων του εξωτερικού.
Όπως ανέφερε, οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν μόνο για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο θα είναι διευρυμένο και θα φθάνει στους 15 από 12 βουλευτές, ενώ όλα τα κόμματα που λαμβάνουν το εκλογικό όριο του 3% θα έχουν τη δυνατότητα να εκλέξουν έναν βουλευτή προερχόμενο από την ομογένεια.
Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «ένα εθνικό θέμα που φαίνεται να λύνεται μετά από 45 χρόνια και που η παρούσα Βουλή, αφού περάσει τον νόμο, θα αισθάνεται περήφανη».
«Έχουμε ένα μοναδικό για την ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία, μια σπάνια ευκαιρία να μπορέσουμε να κλειδώσουμε ένα εθνικό ζήτημα με την Αναθεώρηση. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία με ανοικτή την αναθεωρητική συζήτηση» υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης, ενώ όσον αφορά τη συνταγματικότητα του νόμου επισήμανε: «Με τους 300 βουλευτές να ψηφίζουν, δε μπορεί να υπάρξει κανένα δικαστήριο που θα επιδείξει ακτιβισμό. Σε 45 χρόνια δεν υπήρξε κανένα νομοσχέδιο να ψηφιστεί από όλα τα μέλη. Αυτό δεν μπορεί παρά να απηχεί τη λογική μιας ισχυρής νομιμοποίησης, που δε μπορώ να διανοηθώ ότι δικαστήριο θα ακροβατούσε σε νομικό ακτιβισμό».
«Για μια πολύ μεγάλη νίκη των πολιτικών κομμάτων της χώρας σε ένα μεγάλο εθνικό θέμα» έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής της Ν.Δ., Κώστας Τζαβάρας. «Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα να οδηγηθούμε σε μια πλατιά συναίνεση, έχοντας ισχυρό ότι το άρθρο 54 του Συντάγματος είχε μείνει ανοικτό, ώστε την Τετάρτη να δώσουμε σε αυτή και ένα συνταγματικό έρεισμα» συμπλήρωσε.
«Όσο ευρύτερη είναι η διάταξη στο άρθρο 54, τόσο μεγαλύτερη ευχέρεια δίνει στον νομοθέτη» επισήμανε η πρώην υπουργός και βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη και μίλησε για «τεράστια επιτυχία όλων των κομμάτων κι ένα μήνυμα ισχυρό προς Έλληνες του εξωτερικού ότι τους υπολογίζουμε».
«Μας επιτρέπει να συναντήσουμε μια άλλη Ελλάδα, την οποία είχαμε ξεχάσει» σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης, Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Από την πλευρά του, ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, ανέφερε ότι «φαίνεται να μπήκαμε σε μια θετική διαδρομή ώστε να επιλυθεί ένα ζήτημα που εκκρεμεί δεκαετίες». «Ιδανικές λύσεις δεν υπάρχουν. Φαίνεται όμως ότι επικρατεί η λογική σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση, που πρέπει να επιδιώξουμε να δώσουμε λύση και να μην αρνηθούμε στους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Υπάρχουν όμως λεπτά ζητήματα συνταγματικής τάξης και πρέπει να σκεφτούμε ακόμα καλύτερα, για να δημιουργήσουμε ένα πιο στέρεο έδαφος» είπε ο κ. Δρίτσας.
Ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε ότι πρέπει η ερμηνευτική προσθήκη να είναι πολύ προσεκτικά διατυπωμένη και οι περιορισμοί που θα μπουν να ισορροπούν στην αρχή της αναλογικότητας και να κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα. Όπως είπε, «ο νόμος θα κριθεί για αντισυνταγματικότητα στους περιορισμούς και πρέπει η εισαγωγή τους να καλύπτει τις επιλογές του νομοθέτη».
Απαντώντας στους προβληματισμούς που εκφράστηκαν, ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι η νέα ρύθμιση «θα δίνει τη δυνατότητα στον κοινό νομοθέτη να ρυθμίσει με τρόπο που δε θα χρειάζεται καν συνταγματική αναθεώρηση, γιατί δεν υπάρχει παρέμβαση, δεν επηρεάζει τον τρόπο και τη φύση, αλλά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος».
«Δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Εκ του περισσού θα τεθεί ρητή συνταγματική ρύθμιση στη διάταξη 54.1 και 51.4 ώστε να προβλεφθεί μεγαλύτερη άνεση στον κοινό νομοθέτη για να θέσει τα ζητήματα του εκλογικού δικαιώματος» επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας.
«Πετύχαμε να επικρατήσει η σοφία της κοινής λογικής. Δηλαδή, η επιθυμία όλων των πτερύγων να βρούμε μια λύση, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, χωρίς να αλλοιώσουμε τους στοιχειώδους κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το πραγματικό μήνυμα είναι ότι η ελληνική Βουλή βουλεύεται για να βρει πραγματικές λύσεις που δε θα τις πάρει ο πρώτος άνεμος και θα τις πετάξει στο καλάθι των αχρήστων», σχολίασε ο κ. Δρίτσας.
Τ. Θεοδωρικάκος: Όσοι έχουν φύγει μέχρι 33 χρόνια, καλύπτονται
Στο μεταξύ, τους τρόπους με τους οποίους θα πιστοποιείται από τις Αρχές η παρουσία για δύο χρόνια στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 35 ετών των αποδήμων που θέλουν να ψηφίσουν, εξήγησε («ΘΕΜΑ 104,6») ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Όπως είπε, «αυτό θα αποδεικνύεται από δημόσια έγγραφα. Από απολυτήριο σχολείου, από ασφαλιστικό οργανισμό, από την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας κ.α.».
Σύμφωνα με τον υπουργό, «στην πραγματικότητα, όσοι έχουν φύγει μέχρι 33 χρόνια καλύπτονται όλοι. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός έχει έρθει στην Ελλάδα είτε για να σπουδάσει, είτε για να εργαστεί, είτε για να κάνει στρατιωτική εργασία» ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Ερωτηθείς για το πότε θα ψηφίζουν οι απόδημοι, παρέπεμψε στην τελική πρόταση που θα συνταχθεί, ωστόσο επισήμανε ότι «κανονικά η ψηφοφορία των Ελλήνων του εξωτερικού θα γίνεται τις προηγούμενες ημέρες από αυτές που γίνεται στην Ελλάδα, γιατί υπάρχουν πρακτικά ζητήματα με διαφορές ώρας κτλ».
Ο υπουργός σημείωσε πως κατά τη χθεσινή σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής αντιλήφθηκε πως «υπάρχει βάση συμφωνίας για όλα τα κόμματα, με βασικό ερωτηματικό το κόμμα του κ. Βαρουφάκη».
Όπως είπε, «το ΜεΡΑ 25 είχε θέσεις δύο όρους που ήταν αδύνατο να γίνουν δεκτοί: Ο πρώτος (η ψήφος των αποδήμων) να αφορά μόνον όσους έχουν φύγει τα τελευταία εννέα χρόνια, που θα άφηνε έξω εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και θα ήταν παράλογο. Κι ο δεύτερος ήθελε να φτιαχτούν πολλές περιφέρειες του εξωτερικού, πράγμα αδύνατο, καθώς δε γνωρίζουμε πόσοι θα είναι οι Έλληνες που θα κάνουν αίτηση για να ψηφίσουν».
Πηγή: ΑΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άγνωστος έδωσε 1 εκατ. ευρώ για τον Παναγιώτη-Ραφαήλ
- Μπόνους στις... σπάνιες ηλεκτρονικές αποδείξεις δίνει το υπ. Οικονομικών
- Φωτιά σε φυτώριο στην Κηφισιά (pics+vids)
- Υπόθεση Joker: «Συγγνώμη» από Ντόρα Μπακογιάννη και Μπογδάνο
- Πασίγνωστη τραγουδίστρια δήλωσε: "Είμαι νηφάλια εδώ και 4 μήνες και είναι ό,τι καλύτερο έχω ζήσει"
- Ο Βαρουφάκης το έριξε στο κλαρίνο στο Μέτσοβο (Βίντεο)
- ΥΠΟΙΚ για ΕΝΦΙΑ: Ποιοι και πώς ωφελούνται από τις μειώσεις
- "Κίνδυνος - θάνατος" χειρολαβές αυτοκινήτων...
- Δολοφονία Χαλάφ: Γιατί είναι το σύμβολο της προδοσίας των Κούρδων από τους Αμερικανούς
- Συρία: Αυστηρή προειδοποίηση της Ρωσίας στους Κούρδους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις thestival.gr
- Εξιχνιάστηκαν τρεις περιπτώσεις κλοπών στη Θεσσαλονίκη
- Ρ.Χαραλαμπίδης: "Πού είναι οι κρεμάλες που θα με κρεμούσαν; Θέλω να τις βάλω στο σαλόνι μου" (VIDEO)
- Ολοκληρώθηκε η δοκιμαστική παρέλαση - Άνοιξε η ΕΟ Θεσσαλονίκης - Μουδανιών
- H Θεσσαλονίκη γιορτάζει και φέτος την απελευθέρωσή της από τους Ναζί – Οι εκδηλώσεις
- Κοντονής: Εξεπλάγην όταν έλαβα τη δικογραφία για την υπόθεση Novartis από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και είδα το όνομα του κ. Πικραμμένου
- Πυρκαγιά σε οικόπεδο στην Κηφισιά
- Το έριξε στο χορό, ακούγοντας κλαρίνα, ο Βαρουφάκης στο Μέτσοβο (VIDEO)
- Ψήφος αποδήμων: Την Παρασκευή στην Επιτροπή Αναθεώρησης το προσχέδιο
- Συνάντηση με βιομηχάνους της ΒΙΠΕΘ είχε ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης
- Καβάλα: 69χρονος καλλιεργούσε κάνναβη στην αυλή του (ΦΩΤΟ)
- Τελευταία Νέα thestival.gr
- Ψήφος αποδήμων: Την Παρασκευή στην Επιτροπή Αναθεώρησης το προσχέδιο
- Πυρκαγιά σε οικόπεδο στην Κηφισιά
- Συρία: Στο Κομπάνι έφτασαν οι ρωσικές δυνάμεις
- Εργασίες συντήρησης στην 28η επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης – Πλαγιαρίου – Επανομής
- Ρ.Χαραλαμπίδης: "Πού είναι οι κρεμάλες που θα με κρεμούσαν; Θέλω να τις βάλω στο σαλόνι μου" (VIDEO)
- Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Πάπα Φραγκίσκο
- Καβάλα: 69χρονος καλλιεργούσε κάνναβη στην αυλή του (ΦΩΤΟ)
- Κοντονής: Εξεπλάγην όταν έλαβα τη δικογραφία για την υπόθεση Novartis από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και είδα το όνομα του κ. Πικραμμένου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Προαποφασίζομεν και διατάσσομεν για τα Πρότυπα
- Γενεύη: Κούρδος συριακής καταγωγής αυτοπυρπολήθηκε έξω από την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες
- Πειθαρχική δίωξη στον Άρη για μη πληρωμή διαιτητών
- Έρευνα για έφηβους: Πίνουν περισσότερα αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά όσο ασχολούνται με ηλεκτρονικές συσκευές
- Μ. Βλαζάκη: Πώς εμπιστεύονται “πηγές” που είναι “ανεύθυνες”; (ηχητικό)
- Σταϊκούρας: «Ο προϋπολογισμός επιτυγχάνει ισορροπία μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης»
- Πάτρα: Διαμαρτυρία στην 6η ΥΠΕ από το Εργατικό Κέντρο και την ΕΙΝΑ
- Στην Ιερά Μονή Ομπλού ο Νεκτάριος Φαρμάκης
- Brexit : Συνάντηση Τζόνσον με Κόρμπιν, τι λένε οι Εργατικοί για τις πρόωρες εκλογές
- Χριστούγεννα 2019: Πότε κλείνουν τα σχολεία για διακοπές