Ψυχολογική κατάπτωση: Το μοναδικό πράγμα που δεν πρέπει να κάνεις αν θέλεις να νιώσεις καλύτερα

Άγχος, πίεση, προβλήματα στη δουλειά και καταστάσεις προσωπικής αστάθειας.

Όλα αποτελούν παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογία μας σε τέτοιο βαθμό που να παρατηρούμε πως η όρεξή μας για πράγματα που κάποτε μας ευχαριστούσαν αποτελεί πλέον μακρινή ανάμνηση.

Η πεσμένη ψυχολογία είναι σύνηθες φαινόμενο σε περιπτώσεις που τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως ακριβώς τα θέλουμε. Τι συμβαίνει, όμως, όταν η αποτυχία μας «βυθίζει» σε βαθμό που δυσκολευόμαστε να αντεπεξέλθουμε; Η ψυχολογική κατάπτωση έχει σίγουρα πολλές αιτίες, ωστόσο οι λύσεις είναι περιορισμένες.

Κι

αυτό διότι μιλάμε για κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη κυρίως όταν πρόκειται για ανθρώπους με προδιάθεση στις έντονες ψυχικές μεταπτώσεις.

Όπως αναφέρει ο Mo Gawdat, συγγραφέας του βιβλίου «Solve for Happy», το πρώτο που πρέπει να αποφύγουμε σε μια τέτοια περίπτωση, αν θέλουμε το πρόβλημα να ξεπεραστεί γρήγορα, είναι το να πέσουμε στην παγίδα του «φαίνεσθαι».

Στην επιλογή, δηλαδή να δείξουμε στους γύρω μας κάτι που δεν είμαστε προκειμένου να ξεγελάσουμε τόσο τους άλλους όσο και τον ίδιο μας τον εαυτό πως όλα βαίνουν καλώς. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην πραγματικότητα ο μόνος τρόπος να βοηθηθούμε είναι να κάνουμε το αντίθετο: Να αποδεχτούμε πως υπάρχει πρόβλημα και πως δεν αισθανόμαστε καλά.

«Όταν κάτι κακό μας συμβαίνει, απελευθερώνονται αρνητικά συναισθήματα. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα αναγνωρίσουμε και να τα ‘αγκαλιάσουμε’. Να προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τον λόγο που δεν αισθανόμαστε καλά. Ακόμα κι αν δεν τον βρούμε, είναι σημαντικό να πούμε στον ίδιο μας τον εαυτό τη φράση ‘Δεν είμαι καλά’. Είναι ζωτικής σημασίας», αναφέρει ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας πως μόνο καλό μας κάνει ο ρεαλισμός στη συγκεκριμένη περίπτωση. Βάσει όσων αναφέρει στο βιβλίο του, οι παρωπίδες δεν βοηθούν την κατάσταση, αντιθέτως διαιωνίζουν το πρόβλημα.

Επιπλέον, με την παραδοχή του ότι δεν αισθανόμαστε όμορφα, περνάμε υποσυνείδητα στο επόμενο στάδιο. Αυτό του «Τι μπορώ να κάνω για να νιώσω καλά;».

Πρόκειται για τη φράση – κλειδί στην επιτυχία που αποδεδειγμένα μας βοηθά να ξεπεράσουμε ό,τι μας απασχολεί και να αποδεχτούμε πως δεν είμαστε άτρωτοι όσο κι αν επιθυμούμε να δείχνουμε έτσι.

Να λοιπόν που την επόμενη φορά που στην ερώτηση «Τι κάνεις;», θα σκεφτείς να απαντήσεις ψευδώς «Καλά», καλά θα κάνεις να αναθεωρήσεις και να εκφράσεις την αλήθεια σου.

Πηγή: limeandlife.com

Keywords
Τυχαία Θέματα