ΠτΔ: Ευχόμαστε οι Βρετανοί να ξανασκεφτούν το Brexit

Η Ευρωπαϊκή Συνοχή και η Ευρωπαϊκή Προοπτική μακριά από "σημαίες ευκαιρίας" βρέθηκαν στο επίκεντρο του χαιρετισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου κατά την δεξίωση, που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμήν της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δημοσίου Δικαίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου.

Αναφορικά με την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οράματος μετά την απόφαση του Βρετανικού λαού για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Παυλόπουλος συμπύκνωσε σε μια φράση τον πραγματικό Ευρωπαίο Λαό, τον πραγματικό Ευρωπαίο Πολίτη, ως εκείνον ο οποίος επιλέγει να ταξιδεύει με το σκάφος

της Ευρώπης και στους καλούς καιρούς και στις τρικυμίες και όχι να ταξιδεύει με το σκάφος της Ευρώπης όπως εκείνοι που ακολουθούν την μέθοδο της "σημαίας ευκαιρίας".

Αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις σχετικά με το Brexit σημείωσε, πως ιδίως εμείς οι Έλληνες, θεωρούμε ότι η φυσική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μέσα στην ΕΕ. Όπως άλλωστε είχε επιλέξει το Ηνωμένο Βασίλειο και έκανε μεγάλο κόπο για να γίνει μέλος της ΕΕ το 1972. Ωστόσο, σημείωσε, ότι η απόφασή του αν θα παραμείνει ή όχι στην ΕΕ είναι απόφαση κυρίαρχη του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου και εκείνων που το κυβερνούν. "Ευχόμαστε να ξανασκεφτούν την απόφαση αυτή. Υπάρχει ακόμα καιρός. Και νομίζω ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει ήδη συνειδητοποίηση ότι είναι ανάγκη να ξαναδεί κανείς αυτή την απόφαση πριν είναι χωρίς επιστροφή. Αλλά όπως και να έχουν τα πράγματα, η απόφαση αυτή ανήκει στον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου και αυτή η απόφαση είναι απολύτως σεβαστή από όλους τους Ευρωπαίους. Γιατί η Ευρώπη είναι Δημοκρατική Ευρώπη. Είναι Ένωση Λαών, αλλά δεν παύει κάθε λαός να έχει το τμήμα εκείνο κυριαρχίας του το οποίο περιλαμβάνει και την απόφασή του να μένει στην ΕΕ ή να αποχωρήσει. Αρκεί να γνωρίζει τις συνέπειες του τι σημαίνει να είσαι μέλος της ΕΕ και τι σημαίνει να αποχωρείς από την ΕΕ. Και σ' αυτό θα ήθελα να μείνω πριν τελειώσω με λίγες φράσεις" τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι εφόσον οριστικοποιηθεί αυτή η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, πρέπει να γίνει αντιληπτό από το Ηνωμένο Βασίλειο ότι ύστερα θα είναι απλώς ένα τρίτο κράτος πρώην μέλος της ΕΕ.

Όπως ανέφερε: "δεν μπορεί να υπάρχει προνομιακή μεταχείριση εξαιτίας του ότι κάποτε υπήρξε μέλος της ΕΕ. Οιαδήποτε τέτοια σκέψη είναι αδιανόητη, διότι πέραν της πολιτικής ηθικής που δεν την αποδέχεται υπάρχουν και οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και οι κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου, οι οποίοι δεν θα το επέτρεπαν. Ιδίως οι αρχές που διέπουν την ισότητα πρώτον, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και, δεύτερον, την ίση μεταχείριση των τρίτων κρατών από την ΕΕ. Πολλώ μάλλον έναντι κρατών που είναι τρίτα προς το παρόν, αλλά που θέλουν να μπουν στην ΕΕ και δίνουν και εκείνα τον αγώνα τους για να μπουν στην ΕΕ. Από εκεί και πέρα λοιπόν αυτή θα είναι η πραγματικότητα, το έχουμε καταστήσει σαφές. Αυτό που είπα πριν από λίγο δεν έχει τίποτα το, αν θέλετε, υποτιμητικό για την απόφαση την οποία θα λάβουν οι φίλοι μας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι μια πραγματικότητα. Είπα πριν, στην ΕΕ δεν μπορείς να ταξιδεύεις με "σημαίες ευκαιρίας". Γι' αυτό ευχόμαστε το Ηνωμένο Βασίλειο να μείνει στην Ευρώπη" και κατέληξε με την επισήμανση ότι, "η απόφαση των νυν Εταίρων μας και φίλων μας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει απολύτως σεβαστή".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα