Πτητικό δίκτυο για διακομιδές ασθενών στη Χαλκιδική σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης κατά την ομιλία του στο στο 7ο αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο Ιονίων Νήσων, στην Κέρκυρα επισήμανε την ανάγκη να αλλάξει ο χάρτης των υγειονομικών περιφερειών της χώρας και να υπάρξει διασύνδεση των Ιονίων νήσων με τα τριτοβάθμια νοσοκομεία των Ιωαννίνων και του Ρίο.

«Φτιάχνουμε ένα δίκτυο πτητικό σε όλη τη χώρα με βάση στη Σύρο, τη Ρόδο, το Άκτιο, τα Μέγαρα, τη Χαλκιδική» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

«Η

νέα υγειονομική περιφέρεια θα είναι ένας γεωγραφικός χώρος, στον οποίο υπάρχουν δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας που αντιμετωπίζουν τα βασικά προβλήματα υγείας του πληθυσμού, και δομές δευτεροβάθμιας περίθαλψης που καλύπτουν ευρύτερες περιοχές, καθώς και ένα ή δύο τριτοβάθμια νοσοκομεία στα οποία θα καταλήγουν τα περιστατικά τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οι άλλες δομές», πρόσθεσε.

«Ο ορισμός της υγειονομικής περιφέρειας σχετίζεται και με την ροή των ασθενών» παρατήρησε ο αν. υπουργός Υγείας, «και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι είμαστε μια χώρα στην οποία δεν υπάρχει ανεπτυγμένη περιφερειακή συγκοινωνία και σχεδόν όλοι διασυνδέονται μέσω των Αθηνών. Στην περιοχή των Ιονίων συμβαίνει ό,τι και στα νησιά του Αιγαίου: Οι αποστάσεις στην περιοχή του Ιονίου είναι μεγάλες και δεν υπάρχει συγκοινωνία που να διευκολύνει, ούτε το πληθυσμιακό κριτήριο που να επιτρέπει την δημιουργία ενός τριτοβάθμιου κέντρου. Η Δυτική Μακεδονία για παράδειγμα, έχει τέσσερα νοσοκομεία δευτεροβάθμια, όμως το τριτοβάθμιο είναι στη Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχα στο βόρειο Ιόνιο το τριτοβάθμιο νοσοκομείο και με καλή συγκοινωνιακή σύνδεση είναι το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων. Για το Νότιο Ιόνιο, το τριτοβάθμιο νοσοκομείο με το οποίο επίσης υπάρχει καλή συγκοινωνιακή σύνδεση είναι το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου. Για να δημιουργηθεί στην Κέρκυρα ή στην Κεφαλονιά τριτοβάθμιο νοσοκομείο, πρέπει να δημιουργηθεί και συγκοινωνία που να επιτρέπει ταχύτερη μεταφορά ανάμεσα στα Ιόνια νησιά, κάτι που δε μπορεί να γίνει γιατί μεσολαβεί θάλασσα».

«Σε άλλη βάση έχουμε σχεδιάσει και το σύστημα των αεροδιακομιδών και το υλοποιούμε παρά την στενότητα που υπάρχει» τόνισε, επίσης ο κ. Πολάκης.

«Καταφέραμε και εξασφαλίσαμε εκτός από τα 20 με 22 εκατ. ευρώ που είναι η χρηματοδότηση του κρατικού Προϋπολογισμού για το ΕΚΑΒ, πόρο 12 με 13 εκατ. ευρώ το χρόνο από τον ΕΟΠΥΥ για την χρηματοδότηση αεροδιακομιδών και πλωτών διακομιδών» σημείωσε ο κ. Πολάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο με δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, θα επισκευαστούν τα τρία ελικόπτερα που επειδή δεν είχαν σύμβαση συντήρησης είχαν ακινητοποιηθεί, και θα αγοραστούν δυο αεροπλάνα διακομιδών, που θα προσφέρουν τεράστια οικονομία κλίμακος σε σχέση με τις διακομιδές που γίνονται με τα C130.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πτητικό, Χαλκιδική, Υγείας,ptitiko, chalkidiki, ygeias