Σ. Αναστασιάδης : Ο κ. Καμμένος με τη στάση του έδωσε το δικαίωμα στον κ. Ζάεφ και στον κ. Τσίπρα, να υπογράψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης μιλώντας χθες το απόγευμα (07.02.2019) στην Επιτροπή Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την Κύρωση του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι : «ο κ. Καμμένος με

τη στάση του έδωσε το δικαίωμα τότε στην Κυβέρνηση, στον κ. Ζάεφ και στον κ. Τσίπρα, να υπογράψουν με το επιχείρημα τότε ότι δεν ήθελε να διακόψει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, κάτι φυσικά το οποίο δεν ίσχυε».

Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε επίσης πως «….Έστω και αν ίσχυε αυτό, δεν είναι ο κ. Καμμένος εδώ, θα ήθελα, όμως να τον ρωτήσω, πόσο τελικά αποτιμάται στη δική του συνείδηση η εκχώρηση των δικαίων της Μακεδονίας; Πόσο αξίζει δηλαδή η εκχώρηση του ονόματος, της ταυτότητας και η δημιουργία μιας ανύπαρκτης μακεδονικής γλώσσας γι’ αυτόν;»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Αναστασιάδης τόνισε, ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα μιας Συμφωνίας από την οποία η χώρα, βγήκε πολύ ζημιωμένη και επιπλέον διχάζει τους Έλληνες αφού το μεγαλύτερο μέρος δε συμφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αναφερόμενος στην πρώτη επίσκεψη του Υπουργού των Εξωτερικών των Σκοπίων του κ. Δημητρώφ στη Τουρκία αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπογράμμισε:

«Έχει αυτό τη σημειολογία του και είναι ενδεικτικό για τη στάση που θα κρατήσει η χώρα αυτή και μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Θα έχουμε δηλαδή έναν επίσημο άξονα Σκοπίων- Άγκυρας και μέσα στο ΝΑΤΟ; Τι διασφαλίσεις πήραμε γι’ αυτό για τη στάση των Σκοπίων μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ;…»

«Εμείς φυσικά καταψηφίζουμε αυτή τη Συμφωνία, αυτό το Πρωτόκολλο ένταξης και δεσμευόμαστε ως επόμενη κυβέρνηση, να υποστηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας τα συμφέροντα της χώρας μας σε όλους τους οργανισμούς» κατέληξε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

"Σήμερα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εξελίσσεται η τελευταία πράξη μιας επιζήμιας για τη χώρα διαδικασία. Μια διαδικασία που φυσικά ξεκίνησε με την υπογραφή της κακής Συμφωνίας των Πρεσπών. Μιας Συμφωνίας που είναι αποτέλεσμα της υποχώρησης της χώρας μας από την πάγια εθνική γραμμή. Τη γραμμή που δεν παραβίασε ποτέ καμία προηγούμενη Κυβέρνηση, κανένας προηγούμενος Πρωθυπουργός. Αυτή που ο κ. Καμμένος με τη στάση του έδωσε το δικαίωμα τότε στην Κυβέρνηση, στον κ. Ζάεφ και στον κ. Τσίπρα, να υπογράψουν με το επιχείρημα τότε ότι δεν ήθελε να διακόψει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, κάτι φυσικά το οποίο δεν ίσχυε.

Έστω και αν ίσχυε αυτό, δεν είναι ο κ. Καμμένος εδώ, θα ήθελα, όμως να τον ρωτήσω, πόσο τελικά αποτιμάται στη δική του συνείδηση η εκχώρηση των δικαίων της Μακεδονίας; Πόσο αξίζει δηλαδή η εκχώρηση του ονόματος, της ταυτότητας και η δημιουργία μιας ανύπαρκτης μακεδονικής γλώσσας γι’ αυτόν; Εάν τότε είχε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και είχε ψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας, σήμερα δεν θα συζητούσαμε αυτά τα οποία συζητάμε. Είναι τόσο απλά τα πράγματα. Όλα τα άλλα που λέει και οι κορώνες, είναι καθαρά κούφια λόγια, μια απέλπιδα προσπάθεια για να ξεπλύνει τη ντροπή του, μια ντροπή όμως που δεν ξεπλένεται και θα την κουβαλά για όλη του τη ζωή.

Ουσιαστικά, η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, συντελέστηκε την ώρα που ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Τσίπρας από τη μία και ο κ. Ζάεφ και ο κ. Δημητρώφ από την άλλη, υπέγραφαν περιχαρείς τη Συμφωνία στις Πρέσπες. Σήμερα ζούμε το παράδοξο, εσείς κύριοι συνάδελφοι, που μέχρι προχθές ζητούσατε τη διάλυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας του ΝΑΤΟ και την έξοδο της Ελλάδος από το ΝΑΤΟ, να πανηγυρίζετε για τη διεύρυνσή του. Πανηγυρίζετε για τα αποτελέσματα μιας Συμφωνίας από την οποία ζημιώθηκε η χώρα, βγήκε πολύ ζημιωμένη. Ζημιώθηκε ο λαός μας, ο οποίος νιώθει πληγωμένος και το μεγαλύτερο μέρος του φυσικά δε συμφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πανηγυρίζετε για μια Συμφωνία που διχάζει ουσιαστικά τους Έλληνες. Από τη μία βλέπουμε αυτό και από την άλλη, βλέπουμε τον κ. Ζάεφ και τους αξιωματούχους της γείτονος να αυτοπροσδιορίζονται από την πρώτη στιγμή ως Μακεδόνες, που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα και έχουν τη μακεδονική ταυτότητα.

Να σας θυμίσω δε, ότι η πρώτη επίσκεψη αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών του Υπουργού των Εξωτερικών των Σκοπίων του κ. Δημητρώφ, ήταν στην Τουρκία. Έχει αυτό τη σημειολογία του και είναι ενδεικτικό για τη στάση που θα κρατήσει η χώρα αυτή και μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Θα έχουμε δηλαδή έναν επίσημο άξονα Σκοπίων- Άγκυρας και μέσα στο ΝΑΤΟ; Τι διασφαλίσεις πήραμε γι’ αυτό για τη στάση των Σκοπίων μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ;

Επίσης, τι διασφαλίσεις πήραμε και από τη Συμμαχία και από τους εταίρους μας για τη Συμφωνία που υπογράψαμε; Θα ακολουθήσουν τις αναγνώσεις της Άγκυρας ή τις ευαισθησίες και τις προτεραιότητες της Αθήνας; Έχουμε κάνει τέτοιες συζητήσεις; Προσωπικά, δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα ακολουθήσουν την Αθήνα και μακάρι να διαψευστώ γι’ αυτό. Φαίνεται ότι οι γείτονές μας, πέτυχαν τους στόχους που ήθελαν χωρίς να δώσουν τίποτα.

Πήραν τα πάντα και αυτό το λένε σε κάθε ευκαιρία από την πρώτη στιγμή, ότι πήραν αυτό που ζητούσαν από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε αυτό το θέμα.

Αναρωτηθήκατε γιατί ποτέ κανείς Πρωθυπουργός δεν είχε δεχθεί, να δώσει αυτά που εσείς εκχωρήσατε ή παραχωρήσατε σήμερα; Γιατί υποχωρήσατε σήμερα από την εθνική γραμμή; Ποιος σας έδωσε αυτή τη νομιμοποίηση; Μήπως ο ελληνικός λαός τον οποίον υποτιμήσατε και δεν λάβατε υπ' όψιν την αντίδραση του και τις διαμαρτυρίες του χαρακτηρίζοντας τον, όπως τον χαρακτηρίζατε, και όπως τον χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός πρόσφατα σ' ένα ταξίδι του στο εξωτερικό, σαν μη σκεπτόμενο και ακραίο. ΄Η σας έδωσαν τη νομιμοποίηση οι βουλευτές βραχυχρόνιας μίσθωσης που εξασφαλίσατε για να στηρίξουν τη συμφωνία ευκαιριακά και πρόσκαιρα;

Εμείς φυσικά καταψηφίζουμε αυτή τη Συμφωνία, αυτό το Πρωτόκολλο ένταξης και δεσμευόμαστε ως επόμενη κυβέρνηση, να υποστηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας τα συμφέροντα της χώρας μας σε όλους τους οργανισμούς.

Ευχαριστώ πολύ".

Keywords
Τυχαία Θέματα