Σε αδιέξοδο ο κλάδος της προσχολικής αγωγής - Επιστολή στον Πρωθυπουργό

Σε τραγικό αδιέξοδο βρίσκονται οι επιχειρήσεις που απασχολούνται στον τομέα της προσχολικής εκπαίδευσης καθώς η προθεσμία ένταξης εργαζομένων στο μέτρο των 800 ευρώ εκπνέει σήμερα και οι εργοδότες καλούνται να επιλέξουν:

α) να υπαχθούν στα “Κατεπείγοντα µέτρα για την αντιµετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηµατικότητας και τη διασφάλιση της οµαλής λειτουργίας της αγοράς και της δηµόσιας διοίκησης” µέτρα ΦΕΚ 68/20-3-2020 τ.Α΄ µέσω ΕΡΓΑΝΗ

για να µη µείνει το προσωπικό τους απλήρωτο για το άγνωστο διάστηµα της αναστολής και να πληρώσουν τα λειτουργικά τους µε µηδενικά έσοδα, κάτι, όπως αναφέρουν, το ακατόρθωτο για το µεγαλύτερο ποσοστό του κλάδου, λόγω της µικρής ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας, άρα να οδηγηθούν µε µαθηµατική ακρίβεια σε κλείσιµο πριν το τέλος αυτής της σχολικής χρονιάς ή

β) να µην υπαχθούν στα µέτρα και να σηκώσουν το βάρος όλης της µισθοδοσίας, η οποία αγγίζει ή και ξεπερνάει µεσοσταθµικά το 60% των εξόδων τους, (απαλλάσοντας έτσι τον κρατικό έκτακτο προϋπολογισµό) µε µοναδικό αντάλλαγµα την είσπραξη μέρους των διδάκτρων, αυτά των ωφελούµενων µητέρων από την ΕΕΤΑΑ. Δεν είναι όλα τα παιδιά επιδοτούμενα μέσω ΕΣΠΑ, ο κάθε Βρεφονηπιακός μπορεί να φιλοξενεί 20%, 30% ή πχ 50% της δυναμικότητας του με επιδοτούμενα παιδιά και τα υπόλοιπα είναι χωρίς καμία επιδότηση. Αυτή η περίπτωση είναι επίσης ακατόρθωτη για το µεγαλύτερο ποσοστό του κλάδου λόγω της µικρής ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας, άρα και σε αυτή την περίπτωση θα οδηγηθούν µε µαθηµατική ακρίβεια σε κλείσιµο πριν το τέλος αυτής της σχολικής χρονιάς.

Παρότι αρχικώς οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί (προσχολική εκπαίδευση) είχαν ενταχθεί στους ΚΑΔ για την χορήγηση των 800 ευρώ, στη συνέχεια εξαιρέθηκαν καθώς συμπεριλήφθηκαν στην ΚΥΑ που αφορά σε γυμνάσια και λύκεια τα οποία παρέχουν τηλεκπαίδευση και οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν κανονικά από τους εργοδότες.

Το ζήτημα που προκύπτει έγκειται στο γεγονός ότι για την προσχολική εκπαίδευση, δεν δόθηκε καμία οδηγία αλλά και καμία δυνατότητα για τηλεκπαίδευση. Με αυτό τον τρόπο, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς δεν θα καταβληθούν τα δίδακτρα, για το άγνωστο χρονικό διάστημα κατά το οποίο είναι κλειστά.

Όπως εξηγεί στο Thestival.gr ο Θανάσης Ιορδανίδης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιδιωτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών Θεσσαλονίκης και Μακεδονίας Θράκης, «Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, οι γονείς, για διευκόλυνσή τους πληρώνουν με τον μήνα. Επιπλέον υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου τα δίδακτρα των παιδιών επιδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ, ή μέσω προγραμμάτων που διαθέτουν οι επιχειρήσεις όπου εργάζονται οι γονείς τους. Όμως, όσοι σταθμοί επιλέξουν να πάρουν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ, δεν δικαιούνται την ένταξη των εργαζομένων τους στο μέτρο των 800 ευρώ. Το μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει από αυτήν την απόφαση είναι ότι δεν είναι όλα τα παιδιά επιδοτούμενα μέσω ΕΣΠΑ. Έτσι λοιπόν, ως παράδειγμα, κάποιος Βρεφονηπιακός που έχει το 20% των παιδιών μέσω ΕΣΠΑ, θα πάρει 5.000 ευρώ με τη μισθοδοσία του όμως να φτάνει τις 15.000 ευρώ. Η προθεσμία για την ένταξη στο μέτρο των 800 ευρώ λήγει σήμερα το βράδυ και κανείς μας δεν ξέρει τι να κάνει».

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ιδιωτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών Θεσσαλονίκης και Μακεδονίας Θράκης έστειλε εχθές επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να δοθεί άμεσα μία λύση και να μην οδηγηθεί σε λουκέτο, η πλειοψηφία αυτών των επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή: "Η ιδιωτική Προσχολική εκπαίδευση µε 1520 Δοµές φιλοξενίας στη χώρα µας, φιλοξενεί 82.000 παιδιά, απασχολεί 18.000 εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό (οδηγούς, µαγείρισες, γραµµατειακή υποστήριξη, υπαλλήλους καθαριότητας κλπ) και συντηρεί επίσης τουλάχιστον 1520 οικογένειες, αυτές των ιδιοκτητών των Βρεφονηπιακών και Παιδικών σταθµών, αφού στην πλειονότητά τους είναι οικογενειακές επιχειρήσεις. Μετά από την 10ετή οικονοµική κρίση και τις παλινωδίες της προηγούµενης κυβέρνησης, ο κλάδος έδειξε και πάλι σηµάδια υγείας και προχώρησε σε επενδύσεις και προσλήψεις προσωπικού. Θα ήταν ιδιαίτερα άδικο και τραγικό µετά από αυτή τη 10ετία, να δοθεί µε τέτοιο τρόπο η χαριστική βολή, να οδηγηθούν σε κλείσιµο, να απωλεσθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, να δηµιουργηθούν νέες προβληµατικές επιχειρήσεις, χιλιάδες παιδιά προσχολικής ηλικίας να ψάχνουν στέγη και οικογένειες να µεταναστεύουν και πάλι στο εξωτερικό".

φωτο: intime

Keywords
Τυχαία Θέματα