"Σείστηκε" το Βελλίδειο από την παρουσία χιλιάδων Βλάχων (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Περισσότεροι από 1700 χορεύτριες και χορευτές όλων των ηλικιών βρέθηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη, το απόγευμα του Σαββάτου και μάγεψαν το κοινό με τις ικανότητες τους.

Τα ταλαντούχα μέλη χορευτικών ομάδων ταξίδεψαν στα μονοπάτια της παράδοσης και παρουσίασαν διαφορετικά χορευτικά προγράμματα με τις εκάστοτε ιδιαιτερότητες τόσο στα βήματα όσο και στην ενδυμασία. Κάθε φορεσιά διαφέρει ανάλογα με το ποιο μέρος της περιοχής εκπροσωπεί. Έτσι οι γνωστές της λαογραφίας, μπορούν

από την παραδοσιακή φορεσιά να καταλάβουν από που "ήρθαν" οι χορεύτριες και οι χορευτές. Την αυλαία της βραδιάς άνοιξαν οι μικρότεροι χορευτές της βραδιάς.

Η εκδήλωση- θεσμός, όπως τη θεωρεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, έγινε με αφορμή την κοπή της «Πίτας των Βλάχων» και σύμφωνα με τα μέλη της, είναι μεγάλη τιμή για τους ίδιους να γίνεται στη Θεσσαλονίκη.

"Η καρδιά του βλαχόφωνου ελληνισμού χτυπά απόψε στο "Βελλίδειο". Πάνω από 1700 χορευτές από κάθε γωνιά της πατρίδας μας βρίσκονται εδώ σήμερα και θα πάρουν μέρος στην εκδήλωση μας και να κόψουμε μαζί την πίτα", τόνισε σε δηλώσεις του στο thestival.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, Μιχάλης Μαγειρίας.

Νωρίτερα, πλήθος κόσμου έφτασε στο Συνεδριακό Κέντρο προκειμένου να τιμήσει με την παρουσία του την πολιτιστική αυτή εκδήλωση. Για αυτούς που ήταν εκτός πόλης, λεωφορεία από κάθε νομό της Ελλάδας ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη για χάρη της παράδοσης και του πολιτισμού.

"Σήμερα βρίσκονται μαζί μας περισσότεροι από 5.000 συμπατριώτες για να χορέψουν και να περάσουν όμορφα", συμπληρώνει ο κ. Μαγειρίας.

Στην πολιτιστική αυτή δράση έδωσαν το "παρών", μεταξύ άλλων, o υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης καθώς και μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη τη χώρα.

Κύριο μέλημα της Ομοσπονδίας είναι η ανάδειξη και η προβολή της συνεισφοράς του βλαχόφωνου Ελληνισμού στο ιστορικό κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της νεότερης Ελλάδας, η διατήρηση της μακραίωνης πολιτιστικής μας παράδοσης ως πολιτισμικής έκφανσης του Ελληνισμού, και η μεταλαμπάδευσή της στις νεότερες γενεές.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν και Έλληνες Βλάχοι της διασποράς από γειτονικές χώρες.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του χορευτικού προγράμματος θα ακολουθήσει βλάχικο γλέντι για όλους με ζωντανή παραδοσιακή ορχήστρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα