Σι Τζινπίνγκ: Η Ταϊβάν πρέπει να ενωθεί και θα ενωθεί με την Κίνα

Μήνυμα πως η επανένωση της Ταϊβάν με την Κίνα είναι αναπόφευκτη έστειλε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, καθιστώντας σαφές ότι το Πεκίνο διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει ακόμα και στρατιωτική βία εναντίον οιασδήποτε απόπειρας για ανεξαρτητοποίηση του νησιού.

Η Ταϊβάν αποσχίστηκε διοικητικά από την Κίνα το 1949, όταν οι εθνικιστές κατέφυγαν στο νησί μετά την ήττα τους στον εμφύλιο πόλεμο από τους κομουνιστές του Μάο. Έκτοτε η Ταϊβάν λειτουργεί ως κυρίαρχη χώρα, όμως το Πεκίνο

θεωρεί το νησί επαρχία του και είναι αποφασισμένο να το επαναφέρει υπό τον έλεγχό του.

«Η Κίνα πρέπει να και θα ενωθεί […] που είναι αναπόφευκτη προϋπόθεση για την σπουδαία αναζωογόνηση του κινεζικού λαού σε μία νέα εποχή», δήλωσε ο κ. Σι, κατά την διάρκεια ομιλίας του με αφορμή την συμπλήρωση 40 ετών από την μερική αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ταϊβάν.

Η προειδοποίηση Σι ήλθε υπό την σκιά των επιδεινούμενων σχέσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ταϊπέι. Την Τρίτη η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν κάλεσε το Πεκίνο να αποδεχτεί την ύπαρξη ανεξάρτητης κυβέρνησης στο νησί και την βούληση των 23 εκατομμυρίων κατοίκων του.

Ο κ. Σι κατέστησε σαφές πως η Κίνα δεν παραιτείται του δικαιώματός της να «χρησιμοποιήσει βία» και να λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» εναντίον αποσχιστικών πρωτοβουλιών.

Ο κινέζος πρόεδρος προειδοποίησε τους κατοίκους της Ταϊβάν πως η προσπάθεια για ανεξαρτησία είναι αδιέξοδη και καταδικασμένη σε αποτυχία, καθώς αντίκειται στον ρου της ιστορίας.

Αντιπρότεινε την επανένωση με το μοντέλο της «μίας χώρας - δύο συστήματα», που θα διασφαλίζει την προστασία του τρόπου ζωής, των δικαιωμάτων και της περιουσίας των κατοίκων της Ταϊβάν.

Τα τελευταία χρόνια η Κίνα έχει γίνει ιδιαίτερα διεκδικητική όσον αφορά τις αξιώσεις της στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στην Ταϊβάν όσο και στην Νότια Σινική Θάλασσα.

Μεταξύ άλλων η Κίνα έχει προσπαθήσει να περιθωριοποιήσει διπλωματικά την Ταϊβάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα