Σκηνή Επί Πόλεως στο LABattoir

Tο νέο του project Σκηνή Επί Πόλεως παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό και στους δημιουργούς της πόλης το LABattoir, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Ανοιχτή Σκηνή 2019 – Θεατρικές Φωνές της Πόλης 2019, που πραγματοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης – Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού την Δευτέρα 1 Απριλίου, 17.30 – 20.00 στο κτίριο στα Παλιά Δημοτικά Σφαγεία, στην οδό 26ης Οκτωβρίου 35.

Στην συνάντηση θα

περιγραφεί ο σχεδιασμός, η λειτουργία και η φιλοσοφία αυτού του πρωτότυπου εγχειρήματος. Επίσης, θα γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες για την πρώτη δράση του προγράμματος, που αφορά ένα εργαστήριο με θέμα την εξερεύνηση των δυνατοτήτων της Σκηνής με τον σκηνοθέτη Γιάννη Παρασκευόπουλο (9-12/05/2019).

ΣΤΟΧΟΙ

Η Σκηνή Επί Πόλεως είναι ένα project του προγράμματος LABattoir, βασισμένο σε μια ιδέα της Επιτροπής Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια υπαίθρια, φορητή σκηνή, που δημιουργήθηκε με στόχο να λειτουργήσει ως τόπος συνάντησης καλλιτεχνών και κοινοτήτων και να συμβάλει στην έρευνα πάνω στη σχέση μεταξύ του αστικού τοπίου και της σύγχρονης τέχνης.

Προκειται για μια δράση που δίνει έμφαση στην πρωτότυπη χρήση του δημόσιου χώρου και στη σχέση δημιουργών και κατοίκων. Επίσης θέτει ζητήματα προς διερεύνηση όπως: ο κοινωνικός ρόλος μιας φορητής σκηνής στην πόλη, οι καλλιτεχνικές δυνατότητες που προκύπτουν, οι περιορισμοί που ενυπάρχουν στη δημιουργία ενός υπαίθριου θεάματος, ηπόλη ως σκηνή αλλά και η ίδια η Σκηνή ως αυτόνομος χώρος προς διαμόρφωση.

Η Σκηνή Επί Πόλεως σχεδιάστηκε στο πλαίσιο ενός εργαστηρίου τριών φάσεων. Mε τη συμβολή ειδικών από το χώρο του θεάτρου, της αρχιτεκτονικής, του design και τη συμμετοχή νέων δημιουργών, ερευνήθηκαν αρχικά οι παράμετροι που αφορούν μιαυπαίθρια δημόσια σκηνή και ακολούθησε ο σχεδιασμός της Σκηνής, ώστε να φιλοξενεί θέατρο, μουσική, χορό, εικαστικές τέχνες, performances, τσίρκο, καθώς και διαλέξεις ή συζητήσεις. Επίσης η Σκηνή Επί Πόλεως καλείται να συμβάλει στη δραστηριοποίηση και τη συμμετοχή διαφόρων κοινωνικών ομάδων, κατοίκων, γειτονιών, καθώς και στην πρωτότυπη χρήση δημοσίων χώρων. Επιπλέον, στοχεύει να αποτελέσει πρότυπο γιαάλλες πόλεις που επιθυμούν να δημιουργήσουν παρόμοιες δομές και να συνδεθεί καλλιτεχνικά μαζί τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Το πρώτο διάστημα λειτουργίας της Σκηνής θα έχει κυρίως ερευνητικό-εκπαιδευτικό χαρακτήρα με άξονα τη σχέση δημοσίου χώρου και τέχνης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Για τους επόμενους μήνες, το πρόγραμμα θα σχεδιαστεί από το LABattoir, σε συνεργασία με επιτροπή ειδικών, και θα αφορά ως επί το πλείστον εργαστήρια με στόχο την καλλιτεχνική έρευνα όσο και την εξοικείωση με την φορητή σκηνή και το δημόσιο χώρο.

Τα εργαστήρια, όσο και οι όποιες δράσεις, θα οργανωθούν κυρίως μετά από ανοιχτή πρόσκληση προς τους καλλιτέχνες της πόλης για την κατάθεση προτάσεων. Το πρώτο εργαστήριο θα υλοποιηθεί τον ερχόμενο Μάιο (9-12.05) από τον σκηνοθέτη Γιάννη Παρασκευόπουλο και απευθύνεται στους ενεργούς καλλιτέχνες της πόλης.

ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Η Σκηνή Επί Πόλεως αποτελείται από βασικά δομικά στοιχεία (25 φωτεινές στήλες και 50 σκαμπώ) που μπορούν να τοποθετηθούν σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο με όποια διάταξη εξυπηρετεί τη δράση που φιλοξενείται. Η ποικιλία των επιλογών προσφέρει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν διαφορετικές σχέσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών της δράσης, του κοινού και του χώρου γύρω από τη Σκηνή. Η Σκηνή Επί Πόλεως μεταφέρεται, συναρμολογείται και ελέγχεται εύκολα κατά τη λειτουργία της. Mπορεί να φιλοξενήσει διαφορετικές δράσεις και θεάματα, αρκεί αυτά να έχουν σχεδιαστεί με βάση τις δυνατότητές της και βέβαια λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συνθήκες παρουσίασης (ανοιχτός ή κλειστός χώρος, δημόσιος ή ιδιωτικός, σχέση με το κοινό).

Το εργαστήριο σχεδιασμού της Σκηνής Επί Πόλεως υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Goethe-Institut Thessaloniki στο πλαίσιο του προγράμματος “Actopolis”.

Keywords
Τυχαία Θέματα