Στ. Καλαφάτης: Προβληματισμός για την τουρκική άσκηση "Γαλάζια Πατρίδα"

«Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα εάν η άσκηση χρησιμοποιηθεί σαν ασπίδα προστασίας για την έναρξη γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ ή την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αλλά και εάν επιστρατευτεί για την απόσπαση υποχωρήσεων και παραχωρήσεων στα ενεργειακά ζητήματα» τονίζει ο Σταύρος Καλαφάτης, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και αν. Τομεάρχης Εξωτερικών της

Νέας Δημοκρατίας, απατώντας σε ερώτηση για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» της Τουρκίας, σε συνέντευξή του στην «Βραδυνή της Κυριακής».

Αναρωτιέται «τί συζήτησαν και τι συμφώνησαν στην Άγκυρα Τσίπρας και Ερντογάν;» και προσθέτει ότι «το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, στην Άγκυρα, δήλωσε ότι «η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας» δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες για όσα συζητήθηκαν. Κι αυτό γιατί παραπέμπει τόσο στο παλιό αίτημα της Τουρκίας για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, όσο και στην πρόσφατη αξίωσή της για ισοκατανομή των κυπριακών κοιτασμάτων». Και αναφέρει ότι «η άσκηση αυτή έχει διττό στόχο: Να λειτουργήσει αφενός σαν ψυχολογική επιχείρηση για την τόνωση της απήχησης του Ερντογάν στις μάζες των φανατικών και αφετέρου σαν επίδειξη δύναμης προς την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ. Εκφράζει ένοπλα το μήνυμα πως ούτε το Κυπριακό μπορεί να λυθεί ούτε αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων μπορεί να υπάρξει χωρίς τη δική της συμμετοχή. Τονίζει μάλιστα ότι «ο Ερντογάν κατηγορείται από την Αντιπολίτευση ότι πιάστηκε στον ύπνο από την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι «δεν βρήκε ούτε ένα κουβά πετρέλαιο». Βρίσκεται κάτω από πίεση και οι αντιδράσεις του μπορεί να είναι απρόβλεπτες».

Σε σχετική ερώτηση για τα Σκόπια τονίζει ότι «είμαι Μακεδόνας και προσφωνώ Μακεδόνες τους συμπολίτες και τους συντοπίτες μου. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ να αποκαλώ το ίδιο και τους Σλάβους. Οι Μακεδόνες δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να πούμε ποτέ τους Σλάβους “Μακεδόνες”». Ενώ για το δημοσίευμα του BBC περί “μακεδονικής εμιονότητας” σημειώνει ότι «λειτουργεί σαν αέρας που φουσκώνει τα πανιά του αλυτρωτισμού και σαν δόλια προέκταση της φωνής του Ζ. Ζάεφ. Μην ξεχνούμε ότι ο ίδιος, μιλώντας στη Βουλή των Σκοπίων, στις αρχές Δεκεμβρίου, αναφερόταν σε “Μακεδόνες που ζουν στην Ελλάδα”, υποστήριζε πως έως τώρα δεν είχαν τη δυνατότητα να διδάσκονται τη ‘’μακεδονική γλώσσα’’ και τόνιζε ότι “μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών θα τη διδάσκονται τη γλώσσα τους”. Λέει, λοιπόν, το BBC αυτά που έλεγε ο Ζάεφ για δήθεν “καταπιεσμένη γλώσσα”. Και τα λέει μόλις λίγο καιρό μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν μπορεί, επομένως, να θεωρηθεί ούτε αθώο, ούτε μεμονωμένο γεγονός.»

Σε ερώτηση για τις πολιτικές εξελίξεις τονίζει ότι «εκλογές μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή. Φαίνεται, πάντως, ότι ακόμα και τώρα ο κ. Τσίπρας δυσκολεύεται να αποφασίσει. Αφενός γιατί θέλει να κρατηθεί όσο παραπάνω μπορεί και αφετέρου γιατί τον φοβίζει μια δεινή ήττα στις ευρωεκλογές, που θα σημάνει ολοκληρωτική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη έχει βάλει σε εφαρμογή σχέδιο ακραίας πόλωσης, φανατισμού και διχασμού.

Ακολουθώντας τη συνταγή Πολάκη, θέλει αίμα στην αρένα Δεν θα τα καταφέρει, όμως. Και δεν θα αποφύγει τα χειρότερα αν δεν μπορέσει να καταλάβει πως ο πανικός είναι κακός σύμβουλος»

Για τη ΝΔ σημειώνει: «Επιλογή μας είναι να μην παίξουμε το παιχνίδι που διάλεξε ο κ. Τσίπρας. Σε κάθε περίπτωση αποκρούουμε τα άκρα και τις ακρότητες, τις κραυγές και τις ύβρεις, που στόχο έχουν να μας παρασύρουν σε ανάλογες πρακτικές, προκειμένου να ενοχληθούν οι προδομένοι ψηφοφόροι τους και να σηκωθούν από τον καναπέ της αποχής. Επιμένουμε αταλάντευτα στη στρατηγική της αλήθειας και του ρεαλισμού, της σύνεσης και της ευθύνης, του μέτρου και της μετριοπάθειας.»

Σε ερώτηση για την επιχείρηση διεύρυνσης προς την Κεντροαριστερά του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «οι αποστασίες, οι πολιτικές συναλλαγές και οι δηλώσεις ετερόκλητων βουλευτών πως θα ψηφίζουν ό,τι κι αν φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, δεν οδηγούν σε διεύρυνση, αλλά σε ευτελισμό του Κοινοβουλίου και του πολιτικού συστήματος. Μπορεί, βέβαια, να δίνουν μια κάποια παράταση ζωής στην κυβέρνηση, αλλά εκθέτουν τον κ. Τσίπρα ακόμη και στα μάτια των ψηφοφόρων του. Χλευάζονται ακόμη και από στελέχη του κόμματός του.»

Και αναρωτιέται χαρακτηριστικά: «Άλλωστε ποιόν να πείσουν εκείνοι που ορκίζονταν στο όνομα της Μακεδονίας, αλλά ψήφισαν την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών για μια καρέκλα λίγους μήνες; Ποια διεύρυνση να φέρουν στο ΣΥΡΙΖΑ στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ελεεινολογούσαν τις πολιτικές Τσίπρα και τώρα έγιναν υπουργοί του; Και πως να αξιολογηθούν σαν άνοιγμα στο Κέντρο φαινόμενα που θυμίζουν γιουσουφάκια και γενίτσαρους;»

Keywords
Τυχαία Θέματα